Ο Προβόπουλος έδειξε την πόρτα στην «τρόικα»!

Το μεν ΔΝΤ προσήλθε έχοντας ανοίξει τα χαρτιά του με τις διαρροές στην εφημερίδα του αμερικανικού κατεστημένου, τους «Financial Times», ότι οι τράπεζες χρειάζονταν για να ανακεφαλαιοποιηθούν 18 με 20 δισ. ευρώ, ο δε εκπρόσωπος της Κομισιόν (ΕΕ) με στόχο να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να υπογράψει τρίτο Μνημόνιο για να καλυφθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος είχε στον χαρτοφύλακά του την έγκυρη έκθεση της BlackRock, σύμφωνα με την οποία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) χρειάζονταν 5,8 με 6,2 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κενό του κεφαλαίου τους. Είχε, επίσης, τις εκθέσεις των δύο άλλων ξένων οίκων, των Ernst & Young και Rothschild, που συμφωνούσαν με τα συμπεράσματα της BlackRock.

Η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να μην υποχωρήσει είχε διαφανεί με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έκθεσης. Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί. Ο κ. Προβόπουλος από την πρώτη συνάντηση έδειξε τις προθέσεις του στους «τροϊκανούς», καθώς δεν δέχθηκε να συζητήσει με τους υπαλλήλους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τους παρέπεμψε στους αρμόδιους διευθυντές και σε στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει και η κυβέρνηση, και η σημερινή και του Παπανδρέου και του Παπαδήμου. Ούτε και οι υπουργοί δεν θα έπρεπε να διαπραγματεύονται μαζί τους.

Ήταν η πρώτη φορά από το 2010 μέχρι σήμερα που η «τρόικα» είδε πόρτα…

Αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είχε στο συρτάρι του ντοκουμέντα που δεν μπορούσαν να τα αμφισβητήσουν οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς και περνούσαν οι δικές τους θέσεις, η κυβέρνηση θα έπρεπε να βρει 12 δισ. ευρώ περίπου, που δεν θα βρίσκονταν καθόλου εύκολα χωρίς την υπογραφή νέου Μνημονίου. Και με αυτές τις διαθέσεις είχαν προσέλθει…

Γνωστός οικονομολόγος που παρακολούθησε όλη τη διαπραγμάτευση έλεγε μετά τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση ότι ο Προβόπουλος κέντησε…

Η αποδοχή των θέσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οδηγεί στην κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις αποφάσεις και τις επιλογές της οποίας δεν μπορούν να παρεμβαίνουν οι υπάλληλοι της Κομισιόν, αλλά ούτε και οι κυβερνήσεις, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να την ελέγχουν.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες τον συνεχάρη ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι για τον σωστό χειρισμό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον κ. Προβόπουλο.


Σχολιάστε εδώ