Ομίχλη σκεπάζει τα εθνικά μας θέματα στην Ουάσινγκτον
Η πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μετέβη στην Ουάσιγκτον προσκεκλημένος της Διπλωματικής Ακαδημίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει στίγμα ελληνικό.
Ο κ. Τσιάρας, έχοντας και την επίγνωση του μοναδικού έλληνα πολιτικού που έχει προσκληθεί από την Ακαδημία, αισθάνθηκε προφανώς διπλό το χρέος του σε περιβάλλον –που ο ίδιος διαπίστωσε– αρκετά ομιχλώδες περί των ελληνικών θεμάτων. Τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι εν πολλοίς γνωστά, ωστόσο παραμένουν θολά και είναι εξόχως σημαντικό να απευθύνεσαι στον πυρήνα μιας διπλωματικής γενιάς, η οποία αύριο θα διαχειριστεί από διαφορετικά –σημαίνοντα– πόστα, θέματα της χώρας μας. Συνεπώς η ενημέρωση των εκκολαπτόμενων διπλωματών σε πρώτο χρόνο και η «ζύμωση» με τις αφηγήσεις, το σκεπτικό και την εθνική επιχειρηματολογία μπορούν να αποδειχθούν, μεσομακροπρόθεσμα, χρυσή μετοχή.
Στα μείζονος σημασίας ζητήματα ο Κώστας Τσιάρας κατέθεσε ξεκάθαρες θέσεις σε ό,τι αφορά και τη σημασία του διεθνούς παράγοντα και τη σημασία του διεθνούς δικαίου. Με αφορμή την Ουκρανία, υπενθύμισε τη χλιαρή αντίδραση της διεθνούς πολιτικής σκηνής κατά την τουρκική επέμβαση στην Κύπρο το 1974, ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ωστόσο, εκτός από το Κυπριακό το οποίο παραμένει αγκάθι στις ελληνοτουρκικές διαφορές έκανε αναφορά και στις ευρύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις που το τελευταίο διάστημα διαμορφώνουν αρκετούς κοινούς τόπους συνεννόησης όπως του λαθρομεταναστευτικού. Η προσέγγιση ήταν στοχευμένη, αφού κάποια από τα μέλη της Διπλωματικής Ακαδημίας των ΗΠΑ θα βρεθούν στην Άγκυρα το προσεχές διάστημα.
Το ζήτημα των Σκοπίων δεν ήταν δυνατόν να μην είναι στην ατζέντα. Ο Κώστας Τσιάρας ανέπτυξε με αναλυτικά επιχειρήματα την αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων για την ονομασία της χώρας επισημαίνοντας και τα στοιχεία αλυτρωτισμού που κατά περιόδους αναβιώνουν με ευθύνη της σκοπιανής ηγεσίας.
Οι άριστες σχέσεις και η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ ήταν ακόμη ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Τσιάρας αναμένεται να βρεθεί σύντομα στο Ισραήλ. Ακόμη και το ισχυρό και κλειστό εβραϊκό λόμπι έδειξε τη διάθεσή του για περαιτέρω επαφές.
Βέβαια, δε θα ήταν δυνατόν να μην υπάρξει αναφορά στους εδώ και 200 χρόνια δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Η Διπλωματική Ακαδημία ήταν μόνον ένας από τους σταθμούς του Κώστα Τσιάρα. Μεγάλη ήταν η έκπληξή του όταν ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου UC Davis εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη ύπαρξη ελλήνων φοιτητών. Το πανεπιστήμιο είναι διατεθειμένο να προσφέρει υποτροφίες σε έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο ίδρυμα με στόχο να προσελκύσει νέους από τη χώρα μας.
Ως προς το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας, ο Κώστας Τσιάρας, σε συνάντηση που είχε με τους έλληνες ομογενείς, επανέλαβε την ανάγκη για διατήρηση και διάδοση των ελληνικών. Εξεπλάγη ευχάριστα όταν τρεις από τους πέντε αμερικανούς διπλωμάτες, που θα μετατεθούν στη χώρα μας, μίλησαν σε καλά ελληνικά.