Να αλλάξει τα… φώτα της ΝΔ σχεδιάζει ο Σαμαράς

Στόχος του σχεδίου που έχουν επεξεργαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο νέος πολιτικός σχηματισμός που θα προκύψει και θα έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό να καταφέρει να συσπειρώσει τους πολίτες που πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και πεποιθήσεις. Τα συγκεκριμένα σενάρια υπάρχουν και συζητούνται στα πολιτικά γραφεία εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ ο πρωθυπουργός φαίνεται να αναζητεί (και να μην έχει βρει ως τώρα) το κατάλληλο «τάιμινγκ» προκειμένου να εκδηλώσει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Η προοπτική μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας, με αλλαγή ονόματος και συμβόλων, δεν ενθουσιάζει όλες τις πτέρυγες της παράταξης, ενώ αδιευκρίνιστες στο ζήτημα αυτό είναι οι προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι ο κύκλος της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό έχει ουσιαστικά κλείσει, ότι καθώς η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα, εντελώς διαφορετική περίοδο, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια μεγάλη, αστική και φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, ορισμένες από τις οποίες έχουν τις ρίζες τους ακόμη και στη δεκαετία του ’70. Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας κι ενδεχομένως να είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασισθούν και να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, οι μετοχές του κ. Σαμαρά έχουν ανέβει και θα ανέβουν ακόμη περισσότερο τους προσεχείς μήνες, αφού αποφασισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ρυθμίσεις για το χρέος. Κατά συνέπεια, πολύ σύντομα θα διαθέτει, τονίζουν, το πολιτικό κεφάλαιο και το εκτόπισμα για να ηγηθεί μιας προσπάθειας για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Σε βαθμό που οι όποιες ενστάσεις και διαφωνίες εκδηλωθούν από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα ηχήσουν ως… παραφωνίες. Υποστηρίζουν, δε, ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι κι ο μοναδικός που έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τέτοιας έκτασης πολιτικές πρωτοβουλίες.

Στην πορεία προς την «αλλαγή σελίδας» υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτηματικά: Το ένα έχει να κάνει με την έκβαση της μάχης των εκλογών του Μαΐου, κυρίως των ευρωεκλογών, όπου η ΝΔ, αν δεν κερδίσει, θα πρέπει να χάσει με μικρή διαφορά. Διαφορετικά θα προκληθούν αναταράξεις, θα επανέλθει η εσωστρέφεια και τα σχέδια του κ. Σαμαρά θα μπουν -αναγκαστικά- και πάλι στο συρτάρι. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει στο καλό σενάριο.

Το δεύτερο συνδέεται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015, αφού στην περίπτωση που δεν προκύψει ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Αυτή την ώρα κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει και να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αρχές του επόμενου έτους. Ορισμένοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι πρωτοβουλίες για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Έτσι ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο για απορροφηθούν οι κραδασμοί, πολιτικοί και άλλοι, να διαμορφωθούν οι αναγκαίες ισορροπίες και ο νέος πολιτικός σχηματισμός να αποκτήσει «σάρκα και οστά». Και το πλέον βασικό να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου το πολιτικό σκηνικό στη χώρα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Το Ποτάμι θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον συσχετισμό δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς και θα υπάρξουν ανακατατάξεις με μετακινήσεις στελεχών και ψηφοφόρων. Αν η εκλογική επίδοση της Ελιάς είναι κατώτερη του αναμενόμενου, το εγχείρημα θα γράψει τίτλους τέλους, συμπαρασύροντας μαζί του και το ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ποσοστά της τάξης του 6-7%, τότε θα ξεκινήσει σταδιακά η ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν πως η μεγάλη χαμένη των εκλογών θα είναι η ΔΗΜΑΡ και την επομένη θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αμφισβήτησης του Φ. Κουβέλη, με ταυτόχρονη διαρροή στελεχών προς άλλους χώρους.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και προς την πλευρά των κομμάτων που κινούνται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, καθώς η επανένωση των διάσπαρτων δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για τον σχηματισμό της μεγάλης φιλοευρωπαϊκής παράταξης. Θεωρούν σίγουρο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταγράψουν χαμηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές, τα χαμηλότερα στην ιστορία τους και την επομένη ο Π. Καμμένος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική βουλευτών και στελεχών. Ότι την ίδια στιγμή θα σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα που, κατά την άποψή τους, θα έχει την τύχη του ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Στη φάση αυτή βουλευτές, αλλά κυρίως στελέχη και ψηφοφόροι, θα αναζητήσουν πολιτική στέγη στη ΝΔ. Τα Μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν και ως εκ τούτου δεν θα υφίσταται ο βασικός λόγος διαφωνίας. Στο Μαξίμου θεωρούν «θνησιγενές» το εγχείρημα του Β. Πολύδωρα με την Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό και ότι μετά τα ποσοστά που θα καταγράψει στις ευρωεκλογές δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Οπότε, η επιστροφή των ψηφοφόρων στη βάση τους, λένε, θα είναι μονόδρομος… Τα σχέδια του κ. Σαμαρά δεν περιλαμβάνουν τον Γ. Καρατζαφέρη, δεν έχει να προσφέρει τίποτα πλέον, τονίζουν, ενώ κι ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο επιστροφής του, παρομοιάζοντας μάλιστα τη ΝΔ με… οίκο ανοχής.


Σχολιάστε εδώ