Νέο PSI για τα Ταμεία η συμφωνία με την «τρόικα»

Όπως εκτιμούν γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης, που παραπέμπουν στις εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σύμφωνα με τις οποίες σε λιγότερο από 20 μήνες τα Ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο η νέα «τρύπα» στα έσοδα που θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, αλλά τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει σε βάθος χρόνου η μείωση των μισθών και των εισφορών. «Το «κούρεμα» των εσόδων για την επόμενη δεκαετία θα έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα που είχε το περιβόητο PSI. Με τη διαφορά ότι στη θέση των αποθεματικών, βρίσκονται τώρα τα έσοδα των Ταμείων», σημειώνουν. Εκφράζοντας ταυτόχρονα σοβαρές επιφυλάξεις για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως μέρος της φετινής τρύπας θα καλυφθεί με 350 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζουν «ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, το πρόβλημα των εσόδων και κατ’ επέκταση της καταβολής των συντάξεων θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η μείωση των τριετιών κατά 50% για τους μακροχρόνια ανέργους, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, «θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα δραματική μείωση – κατεδάφιση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και σε ανακύκλωση της φθηνής και ευέλικτης απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα».

Στο 21% η μείωση του κόστους εργασίας

Χαρακτηριστικό, πάντως, της ανησυχίας της κυβέρνησης σχετικά με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα Ταμεία, αποτελεί η αναφορά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές.

Μάλιστα, αφήνοντας στο περιθώριο τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση, εξήγησε με «χαρτί και μολύβι» τα οφέλη της μείωσης των εισφορών για τους εργοδότες, επιχειρώντας να μεταφέρει ένα ευνοϊκό κλίμα για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.

Για τις επιχειρήσεις, όντως, από τον προσεχή Ιούλιο, θα υπάρξουν οφέλη και μάλιστα σημαντικά, αν συνυπολογιστεί και η μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά μία επιπλέον μονάδα από το 2015. Το -2,9% για τους εργοδότες και το -1% για τους εργαζόμενους οδηγεί σε μικτά ασφάλιστρα 25,56% για τους εργοδότες και 13,5% για τον εργαζόμενο.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ τον μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη.

Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και η μία επιπλέον μονάδα, το κόστος εργασίας για τους εργοδότες θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, φθάνοντας συνολικά ποσοστιαία το 21%.


Σχολιάστε εδώ