Μέχρι 180 δόσεις για τα χρέη στο ΙΚΑ

Στην απόφαση που πήρε προβλέπονται από 72 μέχρι και 180 δόσεις για την πληρωμή των χρεών, με πολύ ευνοϊκούς όρους και σημαντική έκπτωση στα πρόσθετα τέλη, ρύθμιση που θα φέρει άμεσα έσοδα στο ταμείο του ΙΚΑ, που τα έχει μεγάλη ανάγκη, διαφορετικά θα έπρεπε να αναζητήσει δάνεια ή να μην πληρώσει συντάξεις. Ταυτόχρονα, θα φέρει ηρεμία στην Αγορά και ο επιχειρηματίας, μικρός και μεγάλος, θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς να επικρέμανται οι… χειροπέδες.

Η ρύθμιση, η οποία σε πρώτη φάση αφορά περιπτώσεις όπου ανοίγει η διαδικασία εξυγίανσης για επιχειρήσεις και εργοδότες, ανατρέπει τον μόνιμο ισχυρισμό που προβάλλουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης αλλά και κορυφαία στελέχη του Μαξίμου όταν τους ρωτάνε γιατί δεν αποφασίζουν την πληρωμή των οφειλών στην Εφορία σε 100 δόσεις το λιγότερο, κάτι που έφθασε στο σημείο να το ζητήσει μέχρι και ο Συνήγορος του Πολίτη. Τον ισχυρισμό, δηλαδή, ότι: Δεν μας αφήνει η «τρόικα»!

Εδώ, όμως, αποδεικνύεται ότι ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος προχώρησε χωρίς να περιμένει να πάρει την άδεια του… Τόμσεν, γιατί μέχρι να συναινέσει εκείνος θα έχουν πολλαπλασιαστεί τα λουκέτα και οι άνεργοι θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 1.500.000.

Άνοιξε την πόρτα…

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος λειτούργησε αξιοποιώντας τον νόμο που ισχύει από παλιά και εξουσιοδοτεί τον διοικητή του ΙΚΑ να προχωρεί σε ρυθμίσεις καταβολής των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις και γενικά όσοι υπάγονται στο ΙΚΑ. Να κάνει ρυθμίσεις και να ορίζει δόσεις κατά περίπτωση, χωρίς κανέναν περιορισμό. Ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο και σε συνεδρίασή του τέθηκε το θέμα της ρύθμισης των χρεών προς το ΙΚΑ, όπου αποφασίστηκε μια σειρά από επιλογές, από τις οποίες ο υπόχρεος μπορεί να επιλέξει όποια τον συμφέρει. Αναλυτικά όλες οι ρυθμίσεις δημοσιεύονται στο τέλος.

Με την απόφαση αυτή ο διοικητής του ΙΚΑ ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσουν ρυθμίσεις και σε άλλα Ταμεία.

Ο πρωθυπουργός έχει τον λόγο…

Είναι η ώρα του ίδιου του πρωθυπουργού να πάρει πάνω του το θέμα, δίνοντας εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν σε ρύθμιση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών στις Εφορίες με μεγάλο αριθμό δόσεων, χωρίς πρόστιμα και πανωτόκια. Και οι αποφάσεις αυτές μπορούν να μπουν στο νομοσχέδιο-σκούπα το οποίο θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Και βέβαια οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες, που ήταν εκτός πραγματικότητας, γι’ αυτό και απέτυχαν. Γιατί ήταν ρυθμίσεις-κοροϊδία, όπως η προχθεσινή για τον αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρου για ποσά ΕΩΣ 1.500 ευρώ!

Μειώνονται τα πρόστιμα στο 1/5

Πάντως, στο νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να ενταχθούν ρυθμίσεις για την περικοπή των τρελών κυριολεκτικά προστίμων που επιβλήθηκαν με προηγούμενο φορομπηχτικό νομοσχέδιο. Έτσι, τα πρόστιμα που ήταν 1.000 ευρώ πάνε στα 250 ευρώ και τα πρόστιμα που ανέρχονταν σε 2.500 ευρώ θα κατέβουν στα 500 ευρώ.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, για όσους υπαχθούν «αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης και χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας».

Η απόφαση έχει ως εξής:

«Η Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ανακοινώνει ότι ύστερα από απόφαση του ΔΣ, στις περιπτώσεις που ανοίγει η διαδικασία εξυγίανσης για επιχειρήσεις και εργοδότες, σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει, καθώς και στις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατά το άρθρο 106β, οι οφειλέτες μπορούν πλέον να επιλέξουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους:

Α. Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση των πρόσθετων τελών (ΠΤ) ποσοστού 80%.

Β. Υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης στη βάση των παρακάτω όρων:

• μέχρι 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (ΠΤ) 60%,
• μέχρι 84 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (ΠΤ) 50%,
• μέχρι 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (ΠΤ) 40%,
• μέχρι 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (ΠΤ) 30%,
• μέχρι 144 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (ΠΤ) 20%,
• μέχρι 160 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (ΠΤ) 10%,
• μέχρι 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.
• Αιτήματα που αφορούν σε περισσότερες των ανωτέρω δόσεων φέρονται ενώπιον του ΔΣ του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ».


Σχολιάστε εδώ