Η ΕΕ δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

Tορπιλίζεται, τουλάχιστον από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων – δανειστών η διαφαινόμενη και πολυδιαφημιζόμενη από τον Αντώνη Σαμαρά έξοδος της χώρας στις αγορές. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ξιφουλκούσε για τη «στημένη» έξοδο που θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, παρέα με την αμαρτωλή από κάθε άποψη JP Morgan κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας τον Ιούλιο του 2012, πηγές από την Κομισιόν τονίζουν στο «Π» πως εσχάτως εκφράζονται ισχυρές συνολικές αντιρρήσεις για την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Το θέμα για πρώτη φορά τέθηκε ευθέως από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην ελληνίδα Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, η οποία και ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις προθέσεις των δανειστών. Κυρίαρχος φόβος των Ευρωπαίων, όπως εκφράστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, ήταν πως η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο 6,9% έως 8,5% γεγονός καταστροφικό όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την εικόνα ανάκαμψης που επιχειρείται να στηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Μπαρόζο διαμήνυσε στην ελληνική πλευρά πως «θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές τουλάχιστον πριν τις ευρωεκλογές» προκαλώντας αμηχανία. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός έχει βασίσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του προσπάθειας στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Όμως το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο εδώ. Παράλληλες πληροφορίες τονίζουν πως στόχος των ευρωπαίων δανειστών είναι η Ελλάδα να μη βγει καθόλου στις αγορές εντός του 2014 ακυρώνοντας πλήρως τη σχετική πρωθυπουργική δέσμευση. Κι αυτό διότι θέλουν τη χώρα υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας εν όψει των πολιτικών αναταράξεων και της επερχόμενης έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν να μην έφθανε αυτό, οι εταίροι διαμηνύουν πως η χώρα μας θα πρέπει για το τρέχον έτος να επιτύχει πλεόνασμα άνω των 4 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για απαίτηση που ήδη είναι σε γνώση στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία επεξεργάζεται καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη. Στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποσπάσει δεσμεύσεις από τον αμερικανικό παράγοντα για μια άμεση έξοδο από την οποία η Ελλάδα προσδοκά με ένα επιτόκιο της τάξης του 5% να αντλήσει περί τα 5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και να καταδείξει πως «υπάρχει φως στο τούνελ».


Σχολιάστε εδώ