Η «δημοσκοπική κόπωση» προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου, μελετώντας την τελευταία δημοσκόπηση (ΡULSE – RC για το «Ποντίκι») είδαν μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, με μειωμένη, όμως, διαφορά, αφού στην προηγούμενη μέτρηση ήταν μπροστά τρεις μονάδες, ενώ τώρα μόλις 1,5. Τα στελέχη του κόμματος που ασχολούνται με την ανάλυση των δημοσκοπήσεων εστιάζονται κυρίως στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία τους και έτσι με ενδιαφέρον στάθηκαν στο εύρημα που δείχνει ότι το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη αντλεί το 10% της δύναμής του από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ .

Έτσι, ενώ αρχικά είχαν υποτιμήσει το Ποτάμι, θεωρώντας ότι θα κόψει ψήφους μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και είχαν αποφασίσει να μην εμπλακούν σε δημόσια αντιπαράθεση μαζί του, τώρα αναπροσαρμόζεται η τακτική και ήδη κορυφαία στελέχη δημόσια χαρακτηρίζουν το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη ως μια συστημική κίνηση που πίσω από το απολίτικο στυλ που προβάλει επιδιώκει, με τη στήριξη των ισχυρών του συστήματος, να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.

Πάντως, οι πιο «πονηρεμένοι» στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «δημοσκοπήσεις σκοπιμότητας και χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στα «Επίκαιρα», έθεσε θέμα αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι «απαιτείται μια μεγαλύτερη διαφάνεια στο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων», αφήνοντας υπονοούμενα για εξαρτήσεις που έχουν από τον κρατικό μηχανισμό.

Επίσης, πρόσθεσε ότι τα ευρήματα των σημερινών δημοσκοπήσεων είναι σχετικά αναξιόπιστα, αφού, όπως είπε, μεγάλο ποσοστό ατόμων αρνείται να πάρει μέρος σε αυτές, «καθιστώντας επισφαλείς κάποιες από τις εκτιμήσεις τους».

Με βάση τα παραπάνω, στην Κουμουνδούρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά το τελευταίο διάστημα είναι πρώτος, πότε με μικρή και πότε με μεγάλη διαφορά, εκτιμούν ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι πρώτοι με μεγάλη διαφορά…

Στο ίδιο, σχεδόν, μήκος κύματος και η ιστοσελίδα ISKRA, που εκφράζει τις απόψεις του Π. Λαφαζάνη, σημειώνει ότι «τα ευρήματα της Pulse, όπως και γενικότερα όλων των δημοσκοπήσεων, ακόμα και εκείνων που κάνουν έντιμη προσπάθεια με επιστημονικά κριτήρια, εκφράζουν μόνο το 10% του πληθυσμού που απαντά στις δημοσκοπήσεις και το οποίο, κατά τεκμήριο, είναι το πιο “βολεμένο”».

Το συμπέρασμα, λέει σχολιαστής της ιστοσελίδας, είναι μάλλον σαφές και σχεδόν αυτονόητο: Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα, αν δεν είναι και χειραγωγημένα.

Αυτήν την ώρα όμως, σημειώνει με νόημα, της μεγάλης ρευστότητας, των μεγάλων ανακατατάξεων και των μεγάλων δυσκολιών και δυνατοτήτων, «η Αριστερά δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να σύρεται πίσω από τις δημοσκοπήσεις και πολύ περισσότερο να στηρίζει τις αναλύσεις της στα ευρήματά τους. Αν το κάνει, θα συμπαρασύρεται από αναδίπλωση σε αναδίπλωση και σε έναν δρόμο που την οδηγεί σε έναν νέο συντηρητισμό, στο λαϊκό περιθώριο και την ήττα.

Η Αριστερά, σήμερα όσο ποτέ, χρειάζεται μια μεγάλη στροφή στην πληττόμενη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται να επιχειρήσει μια αναζωογόνησή της στη σκληρή και επίμονη προσπάθεια για μεγάλους ενωτικούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες.

Και, κυρίως, χρειάζεται να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη τόλμη, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό έναν νέο ριζοσπαστισμό με μια πιο σαφή και συνεπή αντισυστημική στρατηγική, στη βάση ενός επεξεργασμένου και συνεκτικού ριζοσπαστικού και ανατρεπτικού προοδευτικού προγράμματος.

Ο δρόμος για την κατάκτηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και της αξιοπιστίας στα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν είναι η ανθόσπαρτη λεωφόρος της εναλλαγής, αλλά τα δύσβατα μονοπάτια των ρήξεων, των συγκρούσεων, της ανατροπής και των ριζοσπαστικών εναλλακτικών λύσεων».

Στελέχη του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δεν θα έχουν καμία σχέση με την πολιτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού, εκ των πραγμάτων, θα προκύψει πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, εκφράζοντας την εναλλακτική πρόταση απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα, θα εισπράξει, όπως φιλοδοξούν στην Κουμουνδούρου, την «ψήφο οργής».

Τονίζουν ότι το «φύλο συκής» του πλεονάσματος που θα μοιράσει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές δεν θα αντιστρέψει το κλίμα, αφού, όπως εκτιμούν, οι ψηφοφόροι, πλέον, δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορεί η κατάστασή τους να βελτιωθεί, εάν συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο φιλόδοξος στόχος που τίθεται από την Κουμουνδούρου είναι στην κάλπη των ευρωεκλογών να εκφραστεί η αποδοκιμασία κατά της δικομματικής κυβέρνησης και να προκύψει ένα σαφές και μη αμφισβητούμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δ. Παπαδημούλης με σαφήνεια δήλωσε ότι εάν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αθροιστικά κινηθούν σε ποσοστά κάτω του 30% (στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαν μαζί 41%) τότε η σημερινή συγκυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν το κόμμα να πάρει στις ευρωεκλογές «έστω και μια ψήφο» πάνω από το ποσοστό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2012, προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση της πρωτιάς και του επερχόμενου προς την κυβέρνηση κόμματος.

Για αυτό, όπως έγραφε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μαζική συμμετοχή στις κάλπες, ειδικά των ευρωεκλογών, προκειμένου το μήνυμα που θα βγει να είναι ξεκάθαρο και ισχυρό.

Στην περίπτωση που επικρατήσει η λεγόμενη χαλαρή ψήφος και η μαζική αποχή και ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που είχε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τότε στην Κουμουνδούρου θα έχουν πρόβλημα αφού θα ξεθωριάσει η δυναμική του κόμματος στην πορεία προς την κυβέρνηση και θα προκύψει, εκ των πραγμάτων, απογοήτευση στα μέλη και τους οπαδούς του.

Έτσι, είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πολώσει το πολιτικό κλίμα θέτοντας το δίλλημα: «ΣΥΡΙΖΑ ή συνέχιση της σημερινής μνημονιακής κυβέρνησης».

Με το δίλημμα αυτό η Κουμουνδούρου επιδιώκει να σταματήσει τις διαρροές της –που καταγράφονται δημοσκοπικά– προς το ΚΚΕ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λόγω της εντύπωσης που έχει δημιουργηθεί σε ένα μέρος αριστερών ψηφοφόρων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά ενσωματώνεται στο σύστημα και απεμπολεί τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά.

Πάντως, εκτιμούν ότι οι όποιες απώλειες προς τα αριστερά στις επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι πρόσκαιρες και «δανεικές» αφού όταν τεθεί το πραγματικό διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών που αναδεικνύουν κυβέρνηση, τότε οι αριστεροί ψηφοφόροι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και ως λύση ανάγκης.


Σχολιάστε εδώ