Ζωή χωρίς τραγούδι δεν υπάρχει

Οι δύο σταρ του ελληνικού πενταγράμμου θεωρούνται απρόσιτοι από πολλούς, εντύπωση που είναι λανθασμένη. Όταν τους γνωρίσεις από κοντά, είναι πολύ γενναιόδωροι. Στην Ελλάδα της ανεργίας ετοιμάζονται να δώσουν δουλειές στις συναυλίες τους και στα κέντρα τους σε παιδιά που ξεχώρισαν από το σόου, ενώ συμβουλεύουν τα ταλαντούχα άτομα να μην τα παρατάνε ποτέ στη ζωή τους και να συνεχίσουν να ονειρεύονται, γιατί καλλιτέχνης δεν σημαίνει δόξα και χρήμα. Ο αληθινός καλλιτέχνης απλά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να τραγουδάει!

// Πώς και πήρατε μέρος σε ένα τηλεοπτικό σόου;
Με πήρε τηλέφωνο ο Γιάννης Λάτσιος και μου είπε για το «ΤΗΕ VOICE». Αμέσως του έκανα γνωστό ότι δεν έχω σκοπό στη ζωή μου να γίνω παρουσιάστρια -το έκανα δύο φορές με τη ΕUROVISION και πέρασα πολύ ωραία γιατί ήξερα ότι είχα την προστασία του MAD- αλλά στο «THE VOICE» θα ήθελα να είχα τον ρόλο του κριτή. Θα ήθελα να μεταφέρω στα παιδιά την εμπειρία μου και γι’ αυτό τα αντιμετωπίζω με πολύ αγάπη και σεβασμό. Και θα σας αποκαλύψω κάτι. Ήδη έχω επιλέξει τέσσερα άτομα από το σόου που θα τα πάρω μαζί μου στις συναυλίες μου το καλοκαίρι.

// Πιστεύετε ότι τα μουσικά σόου δίνουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;
Το πιστεύω ακράδαντα. Στο δικό μου ξεκίνημα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο αλλά είχα την τύχη να βρεθεί στο δρόμο μου ο Βασίλης Καρράς και ο Γιάννης Πάριος. Εγώ όταν ξεκίνησα με το τραγούδι δεν είχα καμία ώθηση από την οικογένειά μου. Κατάγομαι από την Καβάλα και η οικογένεια με ήθελε καθηγήτρια. Πέρασα στο πανεπιστήμιο και μόνη μου -σχεδόν κρυφά- ασχολήθηκα με το μεράκι μου, που ήταν το τραγούδι. Ενώ τώρα βλέπεις γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους στα τάλεντ σόου. Και γιατί δεν είμαστε ρεαλιστές; Ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Νίνο, η Ραλλία, η Καλομοίρα, ο Πετρέλης δεν βγήκαν μέσα από τηλεοπτικά μουσικά σόου; Αλλά σας παρακαλώ μην τα παίρνουμε όλα τόσο σοβαρά, ένα παιχνίδι είναι. Και όπως ενημερώθηκα μπορεί να γίνε και το «ΤHE VOICE 2». Δεν θέλω να βλέπω τα παιδιά να κλαίνε, να αγχώνονται, να λιποθυμάνε. Να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και όσοι δεν πέρασαν, διότι κλείσαμε οι κριτές τις ομάδες μας και δεν είχαμε την ευκαιρία για περισσότερους, να ξαναπροσπαθήσουν.

// Ξέρετε ποια είναι η νικήτρια του σόου;
Διαισθάνομαι ότι νικήτρια του «THE VOICE» θα είναι η 16χρονη Αρετή από την Αλεξανδρούπολη. Βέβαια, το κοινό θα έχει λόγο στα λάιβ που ξεκινούν στις 28 Μαρτίου. Πρόκειται για έξι λάιβ τα οποία θα διαρκούν 3,5 ώρες και ο τελικός θα γίνει στις 9 Μαΐου. Άρα, όλα μπορούν να ανατραπούν. Πιστεύω ότι με αυτή τη χροιά φωνής που διαθέτει, η Αρετή μπορεί να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Τραγουδά τέλεια τα αγγλικά τραγούδια. Γνωρίζω ότι ο Μιχάλης Κουϊνέλης από τους STAVENTO, συντοπίτης της Αρετής, o οποίος μένει και αυτός μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, πήγε στο σπίτι των γονιών της Αρετής και τους είπε ότι θα είναι κοντά της. Θα την προσέχει και θα γράψει -όπως μου είπε- για αυτήν τραγούδια ως παραγωγός. Ωστόσο η Αρετή θέλει, λόγω της ηλικίας της, φροντίδα και προσοχή στον χώρο.

// Τι σας έχει κάνει εντύπωση από την επαφή σας με τα νέα παιδιά;
Το συμπέρασμα που έχω βγάλει από το σόου είναι ότι όλα τα νέα παιδιά τραγουδάνε εξαιρετικά τα αγγλικά τραγούδια σαν να είναι η μητρική τους γλώσσα. Με στόχο την καριέρα στο εξωτερικό; Στο εσωτερικό; Δεν ξέρω. Πάντως αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους όσον αφορά το λαϊκό τραγούδι, τις ρίζες μας, τον πολιτισμό, την ταυτότητά μας.

// Ο σύζυγος, τα παιδιά σας, σας παρακολουθούν, σας κριτικάρουν;
Τα παιδιά μου προσπαθούν να δουν το «THE VOICE», αλλά στην μέση του προγράμματος κοιμούνται. Ο σύζυγος μου Ντέμης είναι πιστός και κάνει και την κριτική του αλλά κατά βάθος με καμαρώνει.

// Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή σας στο «THE VOICE» σʼ ένα σόου που κάνει 60% τηλεθέαση βοηθάει και την δική σας προβολή καθώς η δισκογραφία περνάει κρίση και τα κέντρα διασκέδασης δεν δουλεύουν αφού χρήμα δεν υπάρχει για ψυχαγωγία.
Μετά από 20 χρόνια στον χώρο, με μια διάρκεια σημαντική θεωρώ, με πλατινένιους και χρυσούς δίσκους -μόνο η πορεία του τραγουδιού «Γειά» στο εξωτερικό στην Αμερική και στην Βρετανία- δεν περίμενα το σόου του ΑΝΤ1, για την προβολή μου. Η τηλεόραση σου δίνει μια πρόσκαιρη δημοφιλία. Χαίρομαι που μου λένε ότι μέσα από την TV δεν βγαίνω τόσο απρόσιτη, αλλά γλυκιά. Αλήθεια, με θεωρείτε τόσα χρόνια απρόσιτη; Τι λάθος έχω κάνει; Η τηλεόραση βγάζει την αλήθεια του καθένα μας. Μας ξεγυμνώνει. Αυτό είναι το προσωπικό μου κέρδος. Το ξέρω ότι δεν δίνω συνεντεύξεις και το κοινό δεν με ξέρει. Δεν μαστιγώνω λοιπόν ανθρώπους. Θα έχω φταίξει και εγώ για αυτήν την εικόνα. Στην τηλεόραση μου λένε όλοι ότι έχω μια δομημένη σκέψη, λέω την αλήθεια μου και έχω πάντα θετική προσέγγιση για τη ζωή. Μʼ αρέσει αυτό. Χαίρομαι που στα λαίβ θα με δείτε και χωρίς μοντάζ. Και το λέω αυτό γιατί όταν είχαμε δώσει μια συνέντευξη στο εξωτερικό μαζί με τον Ντέμη για ένα πολύ γνωστό τηλεοπτικό κανάλι, έπεσε τέτοιο μοντάζ που ήθελα να του κάνω μήνυση γιατί έβγαινα σαν μια ξιπασμένη νεόπλουτη ντίβα.

// Αν αρχίζατε τώρα την καριέρα σας θα πηγαίνατε στο «THE VOICE»;
Με την ψυχολογία που έχω τώρα, στα 44 μου χρόνια, θα πήγαινα. Ναι θα το τολμούσα. Όταν ξεκίνησα στα 20 μου χρόνια ήμουν μια κοπελίτσα με φοβερή συστολή. Με τα χρόνια έγινα πιο επικοινωνιακή.

// Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το τραγούδι;
Το να είσαι καλλιτέχνης δεν σημαίνει να είσαι σταρ, να βγάζεις χρήματα. Το να είσαι καλλιτέχνης σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η καρδούλα σου. Ο Πασχάλης Τερζής έκανε σε μεγάλη ηλικία καριέρα. Τι σημαίνει αυτό, ότι δεν τραγουδούσε με την καρδιά του ή ότι δεν ήταν καλός τραγουδιστής; Για μένα, λοιπόν, ζωή χωρίς τραγούδι δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει καλλιτέχνης. Να παίρνει την ψυχή του κοινού να την ανεβάζει, να την απαλύνει, γιατί ζούμε σε παρά πολύ δύσκολες εποχές για την Ελλάδα που όλους μας πρέπει να μας προβληματίζουν.


Σχολιάστε εδώ