Ειλικρινής η υποχωρητικότητα της «τρόικας»;
Αυτές τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν γεγονότα που ανεξίτηλα θα σφραγίσουν το μέλλον των πολιτών αυτής της χώρας, που βρέθηκε υπόδουλη από την τριπλή κατοχή των ξένων («τρόικα») και τη διπλή κατοχή ανίκανων πολιτικών, που επιμένουν να κυβερνάνε χωρίς να διαθέτουν πλέον λαϊκό έρεισμα. Και με τη στήριξη ξένων εξωθεσμικών παραγόντων και μιας Βουλής που τα μέλη της (της κυβερνητικής πλειοψηφίας φυσικά) τρέμουν και στο άκουσμα ακόμη για τη διεξαγωγή γενικών βουλευτικών εκλογών. Και η κυβέρνηση με μεθοδεύσεις παλαιοκομματισμού προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία.
Αυτά τα γεγονότα, που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους και περισσότερο φυσικά την ελληνική κυβέρνηση, πηγάζουν βασικά από τα Μνημόνια, τις δεσμεύσεις των «μνημονιακών» κυβερνήσεών μας, από τις εκ των υστέρων απαιτήσεις της «τρόικας» και ασφαλώς από την υποχωρητικότητα και της δικής μας κυβέρνησης, που βιάζεται να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών μας για να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους. Να πού οφείλεται ο δικός μας προβληματισμός. Και αν μερικά αναβληθούν για λίγο, λόγω εκλογών, το μέλλον περιμένει.
α) Απολύσεις: Η «τρόικα» επιμένει στο θέμα των απολύσεων και απαιτεί τη συνέχισή τους και κατά την επόμενη χρονιά στον δημόσιο τομέα, ενώ βλέπει ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει σχεδόν παραλύσει σε όλους τους τομείς. Οι δανειστές μας ενδιαφέρονται μόνον για τη λειτουργία της Αστυνομίας, των ΔΟΥ και των δικαστηρίων. Το υπόλοιπο κράτος να διαλυθεί σαν περιττό. Η κυβέρνηση κράτησε άμυνα. Αλλά τελικά επήλθε ο «ποθητός» συμβιβασμός. Από τη συνέχιση των απολύσεων θα πληγούν βασικά οι υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις και κάθε υπηρεσία που προσφέρει κρατική στήριξη στον αδύναμο έλληνα πολίτη. Αυτά για τον δημόσιο τομέα. Όμως η «τρόικα», με πρόφαση τάχα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, πρόβαλε την αξίωση να απελευθερωθούν πλήρως οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Δεν πιστεύουμε στον ισχυρισμό της «τρόικας» για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Απλά πρόκειται για ευτελές επιχείρημα, που θα έπρεπε να ντρέπονται ακόμη και να το σκέπτονται, καθώς γνωρίζουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από υψηλή ανεργία που τώρα φτάνει στο 30% περίπου του εργατικού δυναμικού, με τους ανέργους να υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. Αυτό το μέτρο ασφαλώς υπηρετεί τους στόχους του συστήματος που αποβλέπει στη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μιας μικρής (απειροελάχιστης) μειοψηφίας. Και στην ανάλγητη προσπάθεια του απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου μοντέλου ήταν επόμενο να επιστρατευτεί και η «τρόικα» των δανειστών μας. Όμως όλοι αυτοί οι «φωστήρες» στα οικονομικά δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τη σύνδεση των συμφερόντων στην οικονομία. Όταν υπάρχει υψηλή ανεργία και συνεχής μείωση των πάσης φύσεως εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών περιορίζεται δραστικά και οι επιχειρήσεις μαραζώνουν και οι μικρομεσαίες βάζουν λουκέτο. Ευτυχώς που πολλοί μαζικοί φορείς των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν κατανοήσει ότι η ανεργία είναι σε βάρος και των επιχειρήσεων και ουσιαστικά απορρίπτουν αυτό το μέτρο για την υλοποίηση της απελευθέρωσης των απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα.
β) Εταιρείες παροχής υπηρεσιών: Στους στόχους του συστήματος, τους οποίους στηρίζει και υπηρετεί και η δική μας κυβέρνηση είναι και η δημιουργία εταιρειών παροχής υπηρεσιών, για να είναι ευκολότερη η προσπάθεια εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Οι καθαρίστριες των δημόσιων υπηρεσιών απολύθηκαν. Και το έργο της καθαριότητας δόθηκε σε εταιρείες καθαρισμού κτιρίων. Τα ταξί έχουν ενταχθεί σε εταιρείες και επιβαρύνουν τους επιβάτες με τριπλάσιες τιμές. Οι δήμοι ετοιμάζονται να αναθέσουν τη συγκομιδή των σκουπιδιών σε εταιρείες. Οι δικηγόροι άρχισαν να ιδρύουν εταιρείες και προσλαμβάνουν νεαρούς άνεργους δικηγόρους αντί πινακίου φακής!
Και γενικά παρατηρείται μια προσπάθεια επέκτασης της «ετεροποίησης» της οικονομίας μας για εκμετάλλευση των εργαζομένων και των καταναλωτών. Αυτό όμως προκαλεί και την καταστροφή ολόκληρων οικονομιών. Πάντως, ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το εκάστοτε πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο κουβαλάει μέσα του το μικρόβιο της αυτοκαταστροφής. Και εξοντώνεται από τις δικές του αποτυχημένες, απάνθρωπες και ανάλγητες αποφάσεις. Και τώρα βρισκόμαστε στα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας του μοντέλου της ελεύθερης – ασύδοτης αγοράς. Και γι’ αυτό οι δυτικές χώρες προσπαθούν με πολέμους και βιαιότητες να πετύχουν τη μακροημέρευση ενός πολιτικοοικονομικού συστήματος που σάπισε και βρώμισε από τα πολλά ανομήματά του. Αυτό το ζούμε σήμερα ξεκάθαρα και στη χώρα μας. Το σάπιο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, βιολογικά πλέον εξαντλημένο, βρίσκεται στο τέλος της κυριαρχίας του. Μάταια προσπαθούν με «ποτάμια», «ελιές», «δεξαμενές σκέψεων» και ένα σωρό άλλες επινοήσεις να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό αυτοί που τον οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία. Κάθε τραγωδία όμως τελειώνει με «των τοιούτων παθημάτων κάθαρση».
γ) Ελαιόλαδο και σπορέλαια: Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκέφτεται να επιτρέψει την κυκλοφορία στην ελληνική και ξένη αγορά μείγματος ελαιολάδου με σπορέλαιο για να μειωθεί η τιμή. Εμείς θα προτείνουμε ένα μείγμα λαδιού με μηχανέλαιο! Αυτό θα έσπαγε τις τιμές αν τα μηχανέλαια ήταν και μεταχειρισμένα! Εδώ υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα. Πρώτο το υγιεινό του νέου προϊόντος και οι επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί το αγνό λάδι να χρησιμοποιείται στις τροφές χωρίς επιβλαβείς για τον άνθρωπο παρενέργειες και το ίδιο συμβαίνει και με τη χρησιμοποίηση καθαρού σπορέλαιου. Όμως το μείγμα είναι ένα νέο προϊόν που οι επιπτώσεις του στον άνθρωπο δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη. Και ο αρμόδιος υπουργός δεν πρέπει να ξεχνάει ότι δεν είναι μόνον Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και Τροφίμων. Και συνεπώς είναι υποχρεωμένος να προσέχει ιδιαίτερα την υγιεινή των τροφίμων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όχι όλα στον Καιάδα του κέρδους! Και δεύτερο πρόβλημα είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ενός εξαγώγιμου ελληνικού προϊόντος. Το ελληνικό αυτό παρθένο ελαιόλαδο γίνεται περιζήτητο στο εξωτερικό, ακριβώς λόγω της αγνότητάς του που το καθιστά πρώτης ποιότητας προϊόν. Όμως η ελληνική οικονομία έχει πολλά να κερδίσει με παραγωγή και εξαγωγή γεωργικών προϊόντων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις ευρωπαϊκές αγορές ανταγωνισμός παρατηρείται στην ποιότητα αλλά και στην τιμή. Και όταν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αγωνίζονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους ασφαλώς αποβλέπουν και στην άριστη ποιότητα. Και δεν επιτρέπεται άστοχες αποφάσεις να προκαλούν τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της χώρας μας και ειδικά των εξαγόμενων. Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει η κυβέρνηση να προσέξει.
δ) Η διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος: Ένα άλλο πρόβλημα εξίσου σοβαρό, που μας κληρονόμησε ο ΟΟΣΑ και το περιάδραξε η «τρόικα» για αξιοποίηση. Η διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος θα ισχύει για έξι (6) μέρες από την παστερίωση και τη συσκευασία του. Είναι η πρώτη παράταση της εμπορευσιμότητας του «φρέσκου» γάλακτος. Η παράταση της ζωής θα επιτυγχάνεται με περισσότερη χρησιμοποίηση χημικών συντηρητικών. Και αυτό το μείγμα δεν γνωρίζουμε πόσο υγιεινό θα είναι για τα παιδιά μας και για όλα τα Ελληνόπουλα. Το γάλα καταναλώνεται από τα παιδιά, για τα οποία πρέπει να τρέφουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της υγιεινής διατροφής τους. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι μήπως στο μέλλον παραταθεί η ζωή πέρα από τις έξι μέρες του «φρέσκου» γάλακτος. Γιατί όλα έτσι ξεκινάνε δειλά δειλά και οι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν «γέφυρες διαπλοκής» και πετυχαίνουν τους όποιους σκοπούς τους. Και να σημειώσουμε ότι η διαπλοκή απλώνει γρηγορότερα τα πλοκάμια της όταν ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διάλυση, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, που δυστυχώς δεν υπάρχει στην ουσία κράτος με άρτια οργανωμένο και αποδοτικό ελεγκτικό κρατικό μηχανισμό. Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά και τις ευαίσθητες, λόγω μεγάλης ηλικίας ή μιας πάθησης, ομάδες πολιτών που βασικά τρέφονται με φρέσκο γάλα; Μετά με το μείγμα ελαιολάδου με σπορέλαια, το κύκλωμα διατροφής αποκτά μείγμα γάλακτος με μπόλικα χημικά συντηρητικά. Και ακόμη, έχω τη γνώμη ότι σύντομα θα έχουμε και άλλα μείγματα. Όπως σε προηγούμενη φάση απολαύσαμε τα γενόσημα φάρμακα. Καθώς προβλέπουμε σύντομα τα καταστήματα πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ και μικρά συνοικιακά παντοπωλεία) θα διαθέτουν σε κατώτερες τιμές τρόφιμα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξεως, δηλαδή ληγμένα τρόφιμα και ίσως και φάρμακα!
ε) Πώληση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ: Φαίνεται ότι είναι γεγονός η πώληση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ. Και αργότερα και από τα περίπτερα. Το μέτρο αυτό αποβλέπει στην κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων. Βέβαια, κλειστά επαγγέλματα είναι σωστό να υπάρχουν στο κύκλωμα της διατροφής, αλλά και στον τομέα της πώλησης φαρμάκων. Και τούτο για την προστασία της υγείας που είναι το ύψιστο αγαθό. Και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει εκ μέρους του κράτους ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα και στα φάρμακα, ιδιαίτερα για την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Βέβαια, είναι γεγονός ότι στη χώρα μας ορισμένα επαγγέλματα προστατεύτηκαν και χαρακτηρίστηκαν κλειστά, ύστερα από πιέσεις των ενδιαφερομένων στους μηχανισμούς των κομμάτων εξουσίας. Αυτά τα επαγγέλματα δεν συγκέντρωναν συνήθως κανένα από τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους σαν κλειστών. Πάντως, έχουμε τη γνώμη ότι τα ήδη διατηρούμενα ακόμη κλειστά επαγγέλματα που η άσκησή τους προϋποθέτει επιστημονικές γνώσεις πρέπει να παραμείνουν κλειστά για την προστασία όλων μας.