Είναι εφικτή μια προοδευτική πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σήμερα, η μεσαία τάξη, η δημιουργία της οποίας υπήρξε το μεγάλο επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ, πιέζεται κατά πρωτοφανή τρόπο, ενώ τρόμο προκαλεί το γεγονός ότι το 30% των αστέγων είναι πρώην ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαλύθηκαν από την κρίση.

Η διαπραγμάτευση με την «τρόικα» έληξε πριν λίγες μέρες και η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι για μια ακόμη φορά έσωσε τη χώρα. Όμως, η κοινωνία δεν έχει σωθεί. Αντίθετα, κάθε μέρα βουλιάζει πιο βαθειά στην απόγνωση και κάθε σωτηρία ερήμην ή απέναντι στην κοινωνία είναι άδειες λέξεις, που δεν αφορούν τις οικογένειες που καθημερινά παλεύουν με την απελπισία.

Ακόμη κι αν τα Μνημόνια τελειώνουν, η μνημονιακή λογική θα είναι παρούσα. Ακόμη κι αν φύγει η «τρόικα», ένας άλλος μηχανισμός επιτήρησης και εποπτείας θα έλθει να την υποκαταστήσει. Δεν έχει κανένα νόημα να πανηγυρίζουμε για το τέλος του Μνημονίου, όσο δεν αλλάζει η πολιτική. Και είναι σαφές ότι χωρίς αναδιανομή, χωρίς αύξηση της καταναλωτικής δύναμης μέσω ρευστότητας στην Αγορά, χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές, η συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μονόπλευρης λιτότητας θα συνεχίσει να στραγγαλίζει την ελληνική κοινωνία.

Και ο σοσιαλιστικός- σοσιαλδημοκρατικός χώρος απέναντι σε αυτά; Το ΠΑΣΟΚ, με τη σταδιακή του ταύτιση με τη ΝΔ, εξελίχτηκε σε συνιστώσα της Κεντροδεξιάς. Παρά τις μεμονωμένες έντιμες φωνές, όλες οι επιλογές του τελευταίου διαστήματος το αποδεικνύουν. Το ναυάγιο του εγχειρήματος των «58» δείχνει ότι προσπάθειες που ξεκινούν και τελειώνουν σε κλειστά γραφεία, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και τις κοινωνικές δυναμικές, είναι θνησιγενείς.

Το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη -αν και αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα που ανήκει στον ευρύτερο χώρο που περιλαμβάνει την Κεντροαριστερά αλλά και τον φιλελεύθερο χώρο- με τη συνειδητή ασάφεια θέσεων, την απουσία προγραμματικού λόγου και στηριγμένο στην αναντίρρητη απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και των παραδοσιακών πολιτικών, επενδύει στην απέχθεια του λαού για όλους όσοι τον οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συστηματική του προώθηση από τα «συστημικά» ΜΜΕ, οδηγεί σε θεαματικά αποτελέσματα. Η συμπαράταξη που επιχειρούμε στο σχήμα Δημοκρατική Αριστερά-προοδευτική συνεργασία είναι ένα δύσκολο στοίχημα, σε ένα πολιτικό τοπίο που μεταβάλλεται σαν καλειδοσκόπιο.

Ο στόχος είναι η συγκρότηση ενός αυτόνομου πολιτικού χώρου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στη βάση της πεποίθησής μας ότι μόνο η αυτονομία και από τους δύο κύριους πολιτικούς παίκτες επιτρέπει την προοπτική συσπείρωσης της Σοσιαλδημοκρατίας. Όχι ως δεκανίκι της κυβέρνησης ή ως εκ των προτέρων κυβερνητικός εταίρος. Αλλά ως έντιμου συνομιλητή χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, στη βάση της άποψης ότι η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να κάνει μονομέτωπο αγώνα κατά της Αριστεράς και να αθωώνει τη ΝΔ. Με όρους και προϋποθέσεις και, φυσικά, κόκκινες γραμμές. Καλούμε τους πολίτες, πέρα από κομματικές γραμμές, που πιστεύουν ότι μια προοδευτική πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι εφικτή, να έρθουν μαζί μας .

Όλοι όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ευρωμονόδρομος, αλλά πολλές ευρωπαϊκές εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.

Αυτό τον αγώνα αξίζει να τον δώσουμε.

Γιατί το όραμα μιας άλλης προοδευτικής Ευρώπης δεν μπορεί να είναι μονοπώλιο κανενός.


Σχολιάστε εδώ