Βίοι αντίθετοι…
ΤΙΣ επόμενες κινήσεις τους, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την «τρόικα», μελετούν και σχεδιάζουν στην κυβέρνηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να ψηφισθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και τα διαρθρωτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν. Κι αυτό προκειμένου στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 10 δισ., ενώ στις 22 του ίδιου μήνα θα επικυρωθεί από τη Eurostat το πλεόνασμα (ύψους 2,9 δισ.). Έτσι ώστε αρχής γενομένης από την 9η Μαΐου να αρχίσει η διανομή των 525 εκατ. σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας, τόνισε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή κι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επενδύσει στην καταστροφή της χώρας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα εντός του 2014. Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ότι παραπλανούν τον ελληνικό λαό, κρύβουν τις πραγματικές πτυχές της συμφωνίας και προεξόφλησε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, με νέα επώδυνα μέτρα. Προέβλεψε, μάλιστα, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των τριετιών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας, της περιουσίας και των επιχειρήσεων. Το ΚΚΕ επεσήμανε ότι η συμφωνία ενσωματώνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών. Στην έκθεσή της η «τρόικα» απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αλλά επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν -και μετά το 2015- μέτρα (κυρίως φορολογικά) όπως, π.χ., η εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα, εκφράζει αμφιβολίες για το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση.
Επιφυλάξεις
Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και «τρόικας» ήταν μαραθώνιες και επώδυνες, ολοκληρώθηκαν δε 48ώρες μετά την προκαθορισμένη ημερομηνία και με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Λόγω και των ευρωεκλογών οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν τα «δύσκολα ζητήματα» (ομαδικές απολύσεις, τριετίες κ.ά.) να μετατεθούν γι’ αργότερα, αλλά, πάντως, εντός του 2014. Σε ορισμένα από αυτά (φαρμακεία) συμφωνήθηκε να υπάρχει μεταβατική περίοδος, πριν ισχύσουν όσα έχει ζητήσει ο ΟΟΣΑ. Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται τώρα και στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη Βουλή για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, καθώς αρκετοί βουλευτές εκφράζουν επιφυλάξεις, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα. «Αγκάθι» οι ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, καθώς θεωρείται ότι θα πλήξουν ευθέως τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν την επίμαχη διάταξη και να θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αφού ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται στο να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Που σημαίνει ότι αν επιμείνουν, θα τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Ψίχουλα»
«Μήλον της Έριδος» μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας» αποτέλεσε το ζήτημα του πλεονάσματος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν ότι το ύψος του (2,9 δισ.) ξεπέρασε τις προβλέψεις και τους στόχους που είχαν τεθεί από το πρόγραμμα, απέτρεψαν όμως την κυβέρνηση από το να μοιράσει το 70%, όπως ήταν η αρχική δέσμευση του πρωθυπουργού. Ένα δισ. θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ένα μεγάλο ποσό θα παραμείνει αδιάθετο για τις «τρύπες» που τυχόν θα δημιουργηθούν από δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν παλαιότερες κυβερνητικές αποφάσεις για περικοπές μισθών και επιδομάτων. Σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους θα μοιραστούν τελικά 525 εκατ. εφάπαξ από τις αρχές Μαΐου και πάντως πριν από τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ψίχουλα, το ΚΚΕ για «ματωμένο πλεόνασμα», ενώ ο Φ. Κουβέλης ζήτησε να μοιραστεί στους οικονομικά ασθενέστερους το 70% του πλεονάσματος. Με την επικύρωση του πλεονάσματος η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βγει στις αγορές για ένα συμβολικό ποσό της τάξης του 1,5-2 δισ., ενώ προσδοκά ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.
Θεωρίες…
Στις… θεωρίες συνωμοσίας φαίνεται να προχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε, χωρίς να παραθέσει αποδεικτικά στοιχεία και ονόματα, ότι προετοιμάζεται «μαϊμού-έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές. Βάσει μυστικής συμφωνίας -που έχει τη σύμφωνη γνώμη και της Γερμανίας- θα δανεισθεί ένα ποσό από συγκεκριμένο οίκο, προκειμένου να φανεί ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τον στόχο της. Με… απώτερο σκοπό, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, να αποτραπεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η θεωρία αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης, που μίλησε για «παραλήρημα», ενώ σκληρή κριτική άσκησε και το ΠΑΣΟΚ.
Διάλυση
Σημάδια διάλυσης παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή στον απόηχο της αποστασιοποίησης βουλευτών και στελεχών, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες, πολιτικές και δικαστικές, που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες διώξεις, ενδεχομένως και προφυλακίσεις, μελών της οργάνωσης. Η αρχή έγινε με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Χρ. Αλεξόπουλου, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του όσον αφορά την εγκληματική δράση, δεχόμενος τις ύβρεις και τις απειλές των ηγετικών στελεχών. Συνέχεια δόθηκε με τον βουλευτή Στ. Μπούκουρα, τον οποίο η οργάνωση διέγραψε λίγο πριν ανεξαρτητοποιηθεί. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας τεσσάρων ακόμη βουλευτών (Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά, Γ. Λαγού, Δ. Κουκούτση). Την προσεχή Τετάρτη θα αποφανθεί για τους Γ. Γερμενή και Στ. Μπούκουρα προκειμένου το θέμα να πάει συνολικά στην Ολομέλεια. Στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής υποχωρούν σταθερά.