Ένα δημοκρατικό συριακό κράτος μπορεί να βάλει τέρμα στην κρίση

Από τη συζήτηση προέκυψε η παρακάτω συνέντευξη.

// Πώς αξιολογείτε την κρίση στη Συρία;
• Η κρίση στη Συρία είναι μια κρίση δομική και του συστήματος. Αυτή η κρίση είναι αποτέλεσμα του εθνικού κράτους και αυτού που προτείνει, δηλαδή, ένα έθνος, μία γλώσσα, μία σημαία, μία θρησκεία. Αυτό το εθνικό κράτος, αντί να επιλύσει τα προβλήματα, τα βαθαίνει και οδηγεί σε χάος. Πλέον οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι λαοί στη Συρία δεν αποδέχονται αυτό το σύστημα και αναζητούν άλλους δρόμους. Ο «βασιλιάς είναι γυμνός» απέναντι στα έθνη. Αυτό το σύστημα μέχρι τώρα δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα σε κάθε επίπεδο της ζωής: πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, οικογενειακό κ.λπ. Γι’ αυτό οι λαοί στη Συρία εξεγέρθηκαν ενάντια σε αυτό το σύστημα. Η πρώτη εξέγερση άρχισε στην πόλη Derha, όταν οι νέοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους ενάντια στο καθεστώς. Αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο τη Συρία, είναι μια κρίση όλων των εθνικών κρατών.

// Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση στη Συρία;
• Από την αρχή της κρίσης στη Συρία υπάρχουν τρία σενάρια για το ξεπέρασμά της και την επίλυση του προβλήματος.

• Το πρώτο είναι του πολιτικού ισλάμ, με μπροστάρηδες τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ένα μοντέλο Τουρκίας που επιδιώκουν να το επιβάλουν στη Συρία. Αυτό το σενάριο δεν στέκεται στην πραγματικότητα της Συρίας και θα την οδηγήσει σε χάος γιατί είναι ένα μωσαϊκό λαών (Άραβες, Κούρδοι, Ασσύριοι, Αρμένιοι, Τσετσένοι, Τουρκμένοι, Τσερκέζοι κ.λπ.) και θρησκευτικών δοξασιών (σουνίτες, αλεβίτες, ισμαηλίτες, ντουρζί, ζωροάστρες, χριστιανοί, εβραίοι κ.λπ.). Γιʼ αυτό το μοντέλο του πολιτικού ισλάμ θα οδηγήσει σε νέο χάος.

• Το δεύτερο σενάριο είναι να γλιτώσουν με κάποιες επιφανειακές αλλαγές και να επιβιώσει το σύστημα. Και αυτό το σενάριο δεν έχει τύχη, απογυμνώθηκε πλέον στα μάτια του λαού.

• Το τρίτο σενάριο, στο οποίο συμμετέχουμε, στηρίζεται στους λαούς. Είναι ένα μπλοκ στο οποίο συμμετέχουν όλες οι εθνότητες και τα λαϊκά στρώματα, με στόχο την πραγματοποίηση της δημοκρατικής επανάστασης με ειρηνικά μέσα. Στόχος μας είναι στη θέση του συριακού αραβικού εθνικού κράτους να συγκροτήσουμε ένα δημοκρατικό συριακό κράτος και αντί για ένα αραβικό ή κουρδικό έθνος ένα δημοκρατικό έθνος. Όλα τα δικαιώματα των εθνοτήτων και των διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων θα διασφαλιστούν και συνταγματικά. Δεν θα είναι ένα κεντρικό σύστημα αλλά αποκεντρωμένο, με δημοκρατικές ελευθερίες.

// Ποιοι είναι οι στόχοι των επιθέσεων στις κουρδικές περιοχές και του εμπάργκο που επέβαλαν;
• Εμείς επιλέξαμε τον τρίτο δρόμο για την αλλαγή στη Συρία. Σ’ αυτόν τον δρόμο δεν συμπορευόμαστε ούτε με το καθεστώς ούτε με την «αντιπολίτευση». Γι’ αυτούς τους λόγους γινόμαστε αντικείμενο επιθέσεων τόσο από το καθεστώς όσο και από τις ομάδες της Αλ Κάιντα. Στόχος τους είναι με τις επιθέσεις να τρομοκρατήσουν τον λαό και με το εμπάργκο να τον αφήσουν να πεινάσει, πιστεύοντας ότι έτσι θα μας εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τα εδάφη μας. Όλοι οι λαοί που ζούμε στην περιοχή αντισταθήκαμε σε αυτές τις επιθέσεις και τις αποδυναμώσαμε.

// Τελευταία, ανακοινώσατε τρία καντόνια στις περιοχές Cezire, Kobani και Efrin. Πού στοχεύετε;
• Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην περιοχή, που πρέπει να καλυφθεί. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα άλλο σύστημα. Αυτό το σύστημα δεν διαμελίζει τη Συρία ούτε απειλεί τα γειτονικά κράτη. Τα καντόνια την περίοδο αυτής της κρίσης είναι ένα μοντέλο επίλυσης απέναντι στα αδιέξοδα. Είναι ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης των λαών, που δεν στηρίζεται σε ξένες δυνάμεις. Αυτά τα καντόνια στηρίζονται σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο των λαών. Σε αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο επίσημες είναι τρεις γλώσσες, τα ασσυριακά, τα κουρδικά και τα αραβικά, και είναι ελεύθερη η χρήση όλων των γλωσσών. Στη διοίκηση οι γυναίκες συμμετέχουν σε ποσοστό 40%. Εφαρμόζεται το σύστημα των συμπροέδρων. Στην πραγματικότητα, αυτά τα καντόνια είναι ένα μοντέλο για τη Συρία. Αυτά θα ενώσουν τη Συρία και θα αποτελέσουν ένα μοντέλο για όλη τη Μέση Ανατολή.


Σχολιάστε εδώ