Χαστούκι από τη Δικαιοσύνη στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

«Ξέφρενο πάρτι σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του», «η ηλεκτρονική μας συνταγογράφηση τους έπιασε», υποστήριζαν ανάμεσα σε άλλα καθημερινά στα κανάλια. Βαρύγδουπες οι δηλώσεις τους, ότι γενικός γιατρός συνταγογράφησε 4.388 συνταγές μέσα σε έναν μήνα, γιατρός χωρίς ειδικότητα συνταγογράφησε 2.700 συνταγές σε έναν μήνα αξίας 120.000 ευρώ και πάει λέγοντας, χωρίς όμως να δημοσιοποιούν ονόματα.

Μάταια οι ιατρικοί σύλλογοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι το σύστημα του ελέγχου της συνταγογράφησης έχει σοβαρά κενά και ότι τα στοιχεία δεν αφορούσαν υπερσυνταγογράφηση, γιατί υπάρχουν γιατροί που δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών με τρίμηνες συνταγές, με σπάνιες ίσως παθήσεις και με ακριβά φάρμακα για τη θεραπεία της πάθησης τους. Ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ βρήκε την ευκαιρία σε κάποιους γιατρούς να αφαιρέσει το δικαίωμα της συνταγογράφησης. Οι γιατροί κατέφυγαν στη δικαιοσύνη και ιδού το αποτέλεσμα: το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή της απόφασης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, με την οποία διακόπηκε η πιστοποίηση στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατρού λόγω υπερσυνταγογράφησης. Το Πρωτοδικείο δέχθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει χρησιμοποιήσει λανθασμένα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον αριθμό των εξετασθέντων, ενώ δεν διαχωρίζει αριθμό επισκέψεων, αλλά μόνο ΑΜΚΑ. Όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι γιατροί με λύση της συνεργασίας, ώστε να μη συνταγογραφούν τα φάρμακα και τις εξετάσεις που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι.

• Στο μεταξύ ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να καθυστερεί υπερβολικά την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς, αθετώντας όλες τις μέχρι τώρα υποσχέσεις, με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Μας τηλεφωνούν αρκετοί γιατροί και μας λένε ότι ο Οργανισμός πληρώνει κάποιους επιλεκτικά. «Μήπως πρέπει να λαδώσουμε κανέναν;», αναρωτιούνται. Όντας και ο ίδιος γιατρός ο κ. Κοντός θα έπρεπε να κατανοεί περισσότερο τα προβλήματα των συναδέλφων του.

Καρδιολογική Μονάδα-πρότυπο στο «Ασκληπιείο»

Για να μη νομίζουν ότι συνεχώς μεμψιμοιρούμε, υπάρχουν και κάποιοι που τα δίνουν όλα. Ο Θανάσης Μανώλης, διευθυντής της Καρδιολογικής Μονάδας στο «Ασκληπιείο» Βούλας και ο Ηρακλής Καραγεώργος, διοικητή του ίδιου νοσοκομείου, αναβαθμίζουν το νοσοκομείο χωρίς το κράτος να ξοδεύει μία. Δείτε πως το κάνουν. Όταν το 2007 ο Θανάσης Μανώλης (καρδιολόγος διεθνούς φήμης και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδίδει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση, έχουμε μάλιστα την τιμή να τον έχουμε συνεργάτη στο επιστημονικό μας ένθετο «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ») ανέλαβε συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Μονάδας, είχε ως όραμα την λειτουργία μιας μονάδας παντελώς εξοπλισμένης με υπερσύγχρονα μηχανήματα, μέσω των οποίων θα μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Την ίδια εποχή αναλαμβάνει διοικητής και ο Ηρακλής Καραγεώργος (οδοντίατρος με ειδικές σπουδές στη διοίκηση Μονάδων Υγείας). Μαζί ζητούν από τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο την αγορά ενός στεφανιογράφου. Ο υπουργός εγκρίνει το αίτημα, γίνεται ο διαγωνισμός, κατακυρώνεται σε προμηθευτή, αλλά ο ανταγωνιστής μπλοκάρει την προμήθεια του μηχανήματος. Τότε έρχεται η ιδέα να απευθυνθούν σε χορηγούς. Μετά από μάχη στο ΔΣ του νοσοκομείου ο Ηρακλής Καραγεώργος κατορθώνει με οριακή ψήφο να εγκριθεί μια πολύ σημαντική δράση. Δραστηριοποιούν τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας, ο οποίος προσεγγίζει εφοπλιστές, επιχειρηματίες και διάφορα ιδρύματα. Δεν τους ζητούν χρήματα (για τα οποία θα υπήρχε ο κίνδυνος να μη πάνε ποτέ για τον συγκεκριμένο σκοπό), αλλά δίνουν τις προδιαγραφές των μηχανημάτων και του λοιπού εξοπλισμού, που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας. Οι ίδιοι οι χορηγοί, λοιπόν, έκαναν τα παζάρια, έκλεισαν τις συμφωνίες με τις κατασκευάστριες εταιρείες και στη συνέχεια τα παρέδωσαν στο νοσοκομείο. Ο Ηρακλής Καραγεώργος ήταν διοικητής μέχρι τις αρχές του 2011, όταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου -παρά τις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας για να παραμείνει στη θέση του- τον αντικατέστησε με έναν καπετάνιο. Επανήλθε όμως δυναμικά από το Νοέμβριο του 2013 και εγκαινίασε μαζί με τον Θανάση Μανώλη την ανακαινισμένη πρότυπη πλέον Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας. Είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε στην παρουσίαση και εκπλαγήκαμε. Ολόκληρη η Μονάδα χωρίς έξοδα του κράτους ανακαινισμένη από τα κρεβάτια των ασθενών, τον ιατρικό εξοπλισμό μέχρι τα πλακάκια, τους τοίχους, έχοντας ως στόχο την ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς και καλύτερες εργασιακές συνθήκες των γιατρών και νοσηλευτών. Για το θέμα αυτό όμως θα αναφερθούμε αναλυτικότερα και στο επιστημονικό μας ένθετο. Η ίδια πολιτική για χορηγίες εφαρμόζεται και για το υπόλοιπο νοσοκομείο. Δεν χρειαζόμαστε χρήματα, έχουμε ανάγκη αυτά τα μηχανήματα, αγοράστε τα με τα δικά σας παζάρια και φέρτε τα. Έτσι υπάρχει πλήρης διαφάνεια και καμία υποψία περί του αντιθέτου για κρατικούς λειτουργούς.

Ύστερα από όλα αυτά είναι τυχαίο ότι σε έρευνα, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας πριν λίγες μέρες, το «Ασκληπείο» Βούλας κατέχει την πρώτη θέση στα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας και ότι ο Ηρακλής Καραγεώργος αναγνωρίστηκε ως ο καλύτερος διοικητής νοσοκομείου;

****

Λεφτά δεν έχει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά για να προσλάβει δημοσιογράφο έχει

Ο κ. Κοντός, ενώ όπως ισχυρίζεται προσπαθεί να συγκρατήσει τα έξοδα του Οργανισμού, δεν διστάζει να προσλάβει ειδικό συνεργάτη δημοσιογράφο για το επικοινωνιακό του προφίλ. Και μη νομίζετε ότι έψαξε και ιδιαίτερα ή έκανε κάποιο διαγωνισμό. Έχει προσωπική συνεργάτιδα δημοσιογράφο, την οποία μετακινεί και της κάνει σύμβαση με απευθείας ανάθεση σε όποιο φορέα είναι διοικητής (ΟΓΑ, ΕΟΠΥΥ). Συνολικά για σύμβαση (είναι αναρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) ενός χρόνου στον ΕΟΠΥΥ θα πάρει 24.000 ευρώ με ΦΠΑ. Όχι, όχι, παράνομο δεν είναι, το ίδιο κάνουν άλλωστε όλοι οι καλοί επαγγελματίες πολιτικοί. Εμείς οι δύο πάμε πακέτο!


Σχολιάστε εδώ