Φοβούνται επιστροφή του Γιώργου!
Η νέα αυτή σύγκρουση προβληματίζει έντονα όχι μόνο τα στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, που φοβάται κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συγκυβέρνηση.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε ο Βενιζέλος -και κυρίως στη μεταμεσονύκτια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Παπανδρέου την παραμονή της συνδιάσκεψης της Ελιάς- έθεσε θέμα ή έστω υπονόησε κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Επίσης, έθεταν το ερώτημα ποιους και γιατί εξυπηρετεί η επίκληση του κινδύνου της πολιτικής αστάθειας και κυρίως για ποιο λόγο και γιατί τώρα το Μαξίμου «σύρθηκε» πίσω από τα όσα επικαλέστηκε στο περιθώριο της συνδιάσκεψης της Ελιάς ο κ. Βενιζέλος.
Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως πίσω από αυτά τα σενάρια που βγήκαν από το Μαξίμου ενδεχομένως υπάρχει το «άγχος» μιας ενδεχόμενης επιστροφής σε πρώτο ρόλο του Γ. Παπανδρέου, που υπό τις παρούσες συνθήκες ρευστότητας μια νέα πολιτική κίνηση υπό την αρχηγία του (αν δεν διεκδικούσε εκ νέου την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) θα συγκέντρωνε ένα ποσοστό που θα έμπαινε στη Βουλή και θα καθίστατο στη συνέχεια ρυθμιστικός παράγοντας στον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει αυτοδυναμία. Επιπρόσθετα, σημειώνουν πως είναι πιθανόν ο κ. Παπανδρέου να διαφοροποιηθεί στο θέμα των τραπεζών (όπου εξακολουθεί να επιμένει στις κοινές μετοχές), όπως έκανε και με τα τηλεοπτικά κανάλια και να δημιουργήσει «αγκάθια» μέσα στο ΠΑΣΟΚ (αφού υπάρχουν ακόμα πράσινοι βουλευτές που επιμένουν στις κοινές μετοχές) αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμα βγάλει από το πίσω μέρος του μυαλού του το ότι ανατράπηκε το 2011 για το θέμα των κοινών μετοχών των τραπεζών, αν και είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή».
Πάντως, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημείωναν ότι «ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμα μιλήσει σε κανέναν για το τι σκέπτεται να πράξει» και υπογράμμιζαν ότι «ναι μεν μιλάει με αρκετό κόσμο και στελέχη, ωστόσο δεν έχει καμία δική του εσωκομματική ομάδα και δεν τον εκπροσωπεί κανείς» και πως «θα μιλήσει όποτε κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να πει κάτι».
Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και έμπειρων πολιτικών, ο κ. Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στο προσκήνιο, να τονώσει το προφίλ του (που έχει δεχτεί σκληρά χτυπήματα) και παράλληλα να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο τι θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές και κυρίως πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό τους επόμενους 6-10 μήνες που τους θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμους.
Πάντως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δη ο κ. Βενιζέλος εμφανίζονται καχύποπτοι και ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος άσκησαν κριτική (με προσεκτικό τρόπο) τα τελευταία 24ωρα στις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου.
Εξάλλου, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εκτιμούν πως ο κ. Παπανδρέου επιζητά το συντομότερο δυνατόν μια πολιτική ρεβάνς και γι’ αυτό «ροκανίζει» την καρέκλα του Ευ. Βενιζέλου.