Ρυθμίσεις χωρίς όρους και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων ζητούν βουλευτές της ΝΔ

Και το μήνυμα που στέλνεται στο οικονομικό επιτελείο (Στουρνάρα και Θεοχάρη) αλλά και στο Μαξίμου είναι ότι ούτε οι χειροπέδες δεν… αποδίδουν από τη στιγμή που ο οφειλέτης δεν έχει να πληρώσει. Αυτό που δεν θέλουν, όμως, να δουν οι κυβερνώντες (Νεοδημοκράτες και Πασόκοι) το διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, που ύστερα από χιλιάδες αναφορές αναγκάζεται για πρώτη φορά να παρέμβει και να υποδείξει την άμεση ανάγκη για ρυθμίσεις.

Την ανάγκη να κάνει η κυβέρνηση αυτό που εδώ και δύο χρόνια ζητούν επίμονα ο διοικητής του ΙΚΑ και όλοι οι φορείς της Αγοράς -όλα κυριολεκτικά τα Επιμελητήρια της χώρας-, αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι κτυπούσαν στου κουφού την πόρτα. Προφανώς, γιατί το Μαξίμου και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης ζουν σε άλλο κόσμο, εκείνον του πρωτογενούς… πλεονάσματος, που όμως κάθε άλλο παρά πιστοποιεί την πραγματική κατάσταση των επιχειρήσεων, με τους επιχειρηματίες όλους στα κάγκελα.

Την κατάσταση αυτή όμως τη ζουν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι έχουν καθημερινή επαφή με την κοινωνία, που τους εκλέγει. Και πιέζουν τον Στουρνάρα και το πρωθυπουργικό επιτελείο για λύσεις που θα δώσουν ανάσα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα με βουλευτές, όπως οι Φεβρωνία Πατριανάκου, Κων. Κουτσογιαννακόπουλος κ.ά., και με τον φοροτεχνικό Αντώνη Παπαδόπουλο, όπου συμμετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, και έχουν καταλήξει στις εξής προτάσεις:

• Διαγραφή των 43 δισ. ευρώ από τα 62,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα, που ουσιαστικά είναι εικονικά, γιατί προέρχονται από εταιρείες που σήμερα δεν υπάρχουν, όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία, η Πειραϊκή – Πατραϊκή κ.λπ.

• Διαγραφή όλων των προστίμων και των προσαυξήσεων -που έχουν φθάσει στο εξωφρενικό ποσοστό 120% (!)- και πληρωμή με έναν τόκο που πληρώνει το Δημόσιο, γύρω στο 8%, ενώ οι προσαυξήσεις από δω και πέρα να μην ξεπερνούν το 30%.

• Κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι τέλος του 2013.

• Κατηγοριοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών ανάλογα με το ύψος της οφειλής και ρύθμιση της εξόφλησης σε πολλές δόσεις (ο αριθμός δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, θα είναι όμως μεγάλος και δεν θα έχει καμία σχέση με τα ισχύοντα σήμερα για 12 δόσεις), με υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών κ.ά.

• Υπαγωγή στη ρύθμιση χωρίς να απαιτείται καμία προϋπόθεση (εγγυήσεις, συνυπογραφή του λογιστή κ.λπ. που προβλέπονται σήμερα).

Υπό την… αίρεση της «τρόικας»

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους αγρότες, που έχει επεξεργασθεί η ίδια Επιτροπή υπό τον γραμματέα της ΚΟ Θανάση Μπούρα, θα προωθηθούν στον υπουργό Οικονομικών για τα περαιτέρω… Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η «τρόικα» θα δώσει την έγκρισή της. Αν και αυτό χρησιμοποιείται μόνιμα από την κυβέρνηση ως πρόσχημα στο θέμα της ρύθμισης της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις, αφού έχει σοβαρά επιχειρήματα για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των «τροϊκανών». Με κυριότερο το ότι θα εισπράξει πολλά λεφτά το Δημόσιο Ταμείο από τη στιγμή που θα δοθούν ουσιαστικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες.

Τι προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Στο πόρισμα-χαστούκι του Συνηγόρου του Πολίτη για τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και γενικά για όλη την κυβέρνηση, πόρισμα που αποκάλυψε η «Ελευθεροτυπία», γίνεται λόγος για «συστημική διάσταση του ζητήματος που απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες που άπτονται μεν των αρμοδιοτήτων της Διοίκησης του ΟΑΕΕ, συνδέονται δε με λύσεις και ρυθμίσεις που αφορούν συναρμόδιες Γενικές Γραμματείες και τα εποπτεύοντα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Υγείας».

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι πρέπει να αναζητηθούν εφικτές και ρεαλιστικότερες λύσεις, οι οποίες και θα αποφέρουν έσοδα στον Οργανισμό και, ταυτόχρονα, θα προσφέρουν διέξοδο στους ασφαλισμένους, οι οποίοι στερούνται βασικά δικαιώματα, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ βλέπουν τις οφειλές τους να διογκώνονται, καθιστώντας τα προβλήματα (και τα πιθανά αδιέξοδα στη ρύθμισή τους) ακόμα πιο έντονα και πιεστικά.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών προτείνει:

• Την ενιαία ρύθμιση σε δόσεις του συνόλου των οφειλών (οφειλές προς ΔΟΥ, οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς κ.ά.).

• Την αύξηση των δόσεων μέχρι τουλάχιστον 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και την οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου.

• Την κατάργηση της υψηλής προκαταβολής ως προϋπόθεσης για υπαγωγή σε ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ.


Σχολιάστε εδώ