Προεκλογικός πυρετός ΔΗΜΑΡ!

Όπως μαθαίνει το «Π» από κορυφαίο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, το ψηφοδέλτιο που θα ανοίξει σε ορισμένους τον δρόμο για τις Βρυξέλλες θα απαρτίζεται κατ’ εξοχήν από αναγνωρίσιμα στελέχη, από εκπροσώπους των συνεργαζομένων δυνάμεων καθώς και από βουλευτές, με την προϋπόθεση βέβαια για τους τελευταίους ότι θα παραιτηθούν από την εκλογική τους έδρα, κάτι που ίσως κάνει για παράδειγμα τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό να το ξανασκεφτεί για το αν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Από τα κομματικά στελέχη «κλειδωμένη» είναι υποψηφιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής και στενού συνεργάτη του προέδρου Δημήτρη Χατζησωκράτη, ενώ φαβορί θεωρείται και το έτερο στέλεχος της ηγετικής ομάδας Θόδωρος Μαργαρίτης, όπως και ο Γιάννης Αμοιρίδης. Από την πλευρά των «εκσυγχρονιστών» στους διαδρόμους του κόμματος ακούγεται έντονα το όνομα του Ανδρέα Παπαδόπουλου, του Γεράσιμου Γεωργάτου και της Ντόρας Τσικαρδάνη.

Όσο για το νέο συνεργατικό σχήμα, στην Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζουν τη βεβαιότητα πως θα «παίξει» δυνατά η Μαριλένα Κοππά, δεδομένου ότι διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στις πρόσφατες επαφές του κ. Κουβέλη στις Βρυξέλλες με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Χάνες Σβόμποντα, όπως και στο ευρύτερο «άνοιγμα» στην ομάδα των σοσιαλδημοκρατών. Από τα στελέχη του κόμματος τα οποία μετείχαν σε κυβερνητικές θέσεις, θα κατέβει στην αρένα των ευρωεκλογών ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ από τις συνεργαζόμενες προσωπικότητες προκρίνεται και η υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή Γιάννη Τσαμουργκέλη, αφού εκτιμάται πως ο ίδιος μπορεί να συσπειρώσει ψήφους από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης απηύθυνε προσκλητήριο προς τους πολίτες -εν όψει των ευρωεκλογών- από την κεντρική πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα σε ξενοδοχείο της Αθήνας και τόνισε πως στόχος είναι «να αποδοκιμαστεί η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίβαρο ευθύνης και σταθερότητας έναντι της αντιπολίτευσης με την αντιφατική και λαϊκιστική πολιτική της». «Θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα μιας νέας Ελλάδας μέσα σε μια καλύτερη Ευρώπη. Εκφράζουμε την αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο, με σταθερότητα και ομαλότητα, με συνεννόηση και όχι παραλυτική πόλωση», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, όμως, Χρήστος Μαχαίρας είχε αποκλείσει κάθε πιθανότητα εκλογικής σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, σημειώνοντας με νόημα πως «δεν υπήρξε από την αρχή ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης σε ένα ψηφοδέλτιο δύο πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες εν προκειμένω, το τονίζω το εν προκειμένω, η μία επικροτεί το κυβερνητικό έργο και η άλλη το αποδοκιμάζει».

«Πόλεμος» με τις υποψηφιότητες

Ισχυρές αναταράξεις σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, με επίκεντρο τις υποψηφιότητες για την Αυτοδιοίκηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου απέσυρε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, με το παρασκήνιο γύρω από την παραίτησή του να οργιάζει.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε στον Βασίλη Οικονόμου να αναλάβει ιδιαίτερα καθήκοντα στη συγκρότηση του «τρίτου πόλου», κάτι που αποδέχθηκε και ως «αντικαταστάτριά» του υπέδειξαν τη βουλευτή Μαρία Γιαννακάκη.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον ηγετικό πυρήνα και μίλησε στην εφημερίδα, «η συγκεκριμένη υποψηφιότητα συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από τις νομαρχιακές, ενώ την υποδέχτηκαν με μεγάλη «παγωμάρα» αρκετοί βουλευτές του κόμματος, δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε προαποφασίσει ανεξάρτητα». Από την άλλη πλευρά -μετά την αμιγώς κομματική επιλογή στην οποία προχώρησε η Αγίου Κωνσταντίνου- υπήρξαν φωνές που διατύπωσαν στο «Π» την άποψη «ότι ορισμένα στελέχη που πρόσκεινται στον ηγετικό πυρήνα φοβήθηκαν σαφέστατα πως δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν εύκολα την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚογενή βουλευτή».

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή αποδέχθηκε την εισήγηση των οργανώσεων του Πειραιά να μην είναι υποψήφια για τον δήμο η Μαρία Ρεπούση και να αναζητηθεί υποψήφιος από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. «Ουδέποτε τέθηκε θέμα να κατέβει η ίδια υποψήφια. Θέλουμε ένα πρόσωπο που να μην έχει χαρακτηριστικά της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά να ασχολείται επί τούτου με την Αυτοδιοίκηση», μας είπε στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη. Τέλος, τάχθηκε στο πλευρό του Μάρκου Μπόλαρη, με τον ίδιο να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Σχολιάστε εδώ