Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «απογαλακτισμό» από τη μέχρι τώρα καθιερωμένη αντίληψη της ομόφωνης έγκρισης των αποφάσεων της ηγεσίας. Είναι πολύ πιθανό πάντως η ηγεσία Τσίπρα να κάνει ανεκτή μια στάση «ψήφου κατά συνείδηση» σε αυτό το θέμα, μιας και η ίδια η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και η τοποθέτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν. Βούτση, που ανάλαβε να απαντήσει στους διαφωνούντες, άφηναν ανοιχτή αυτήν την εκδοχή.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Μ. Γλέζος έθεσε θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας στον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για ψήφο υπέρ της άρσης ασυλίας της ΧΑ δεν μπορεί να προκαταλάβει τη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί του θέματος. Επικριτικά στάθηκε και επί της ουσίας: «Η απάντηση στον φασισμό και τη Χρυσή Αυγή πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική», είπε τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κυνηγάει τη δικαστική, εγκαταλείπει την πολιτική απάντηση». Σύμφωνα με τον Μ. Γλέζο, «η ΧΑ αφήνεται να κάνει ανενόχλητη πατριδοκαπηλία, να αλλοιώνει την ιστορία του τόπου και τη θρησκεία και σε αυτά πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτοντάς την».

Αντίθετα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος κατέθεσε και ένα εκτεταμένο ειδικό σημείωμα με πολιτικά και νομικά – συνταγματικά θέματα κατά της υπερψήφισης της άρσης ασυλίας.

«Η πάταξη του φαινομένου της ΧΑ και της εγκληματικής δράσης της ηγεσίας της είναι στόχος όλων μας και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», ανέφερε ο Αλέξης Μητρόπουλος, για να προσθέσει πως:

«Δεν τίθεται ζήτημα διαβαθμίσεων προοδευτικότητας ή εθνικιστικής προσέγγισης από την πλευρά όσων τάσσονται κατά της άρσης της ασυλίας, όπως έσπευσαν ορισμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ και δυστυχώς και ορισμένοι σύντροφοι να αναφέρουν. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Τελεία και παύλα».

Αντίθετη τάχθηκε και η Σοφία Σακοράφα διαμαρτυρόμενη και για το ότι η ΠΓ δημοσιοποίησε την απόφασή της πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ. Κατά την Σ. Σακοράφα πολλές από τις κατηγορίες βάσει των οποίων ζητείται η άρση της ασυλίας είναι έωλες και δεν μπορεί να ψηφίζεται η άρση ασυλίας χωρίς κατηγορίες, ενώ τάχθηκε υπέρ της ψήφου των βουλευτών κατά συνείδηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Πολιτική χαρακτήρισε τη δίωξη της ΧΑ ο Π. Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας ότι το σχέδιο πορίσματος της εισαγγελίας δεν είναι αθώο, αλλά συγχρονίζεται με μεθόδευση από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για να βγει η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου και να εκτραχυνθεί η πολιτική ζωή σε όφελος των τελευταίων! «Οι παραπομπές γίνονται με τα άρθρα 187 και 187α του αντιτρομοκρατικού που τον έχουμε καταψηφίσει και έχουμε πει ότι θα τον καταργήσουμε», σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης αφήνοντας σαφή αιχμή ότι τέτοιες διατάξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια κατά των λαϊκών αγώνων και της Αριστεράς. Στα άρθρα 187 και 187α στάθηκε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Κ. Πετράκος.

«Ο φασισμός δεν χτυπιέται δικαστικά», υπογράμμισε ο Σ. Παναγούλης, ο οποίος ζήτησε να μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση αλλιώς θα παραιτηθεί από βουλευτής.

«Η ομαδική παραπομπή χωρίς στοιχεία έρχεται σε αντίθεση με τον πολιτικό μας πολιτισμό και φαντάζει σαν πολιτική δίωξη ηρωοποιώντας, αντί να αποδομεί τη ΧΑ», ανέφερε η Αγνή Καλογερή συμπεραίνοντας πως «μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει, ακόμη και να οδηγήσει σε τεχνητό διχασμό την κοινωνία».

«Είναι παράνομη η ομαδική παραπομπή για τις πεποιθήσεις και όχι για πράξεις. Ο αγώνας για τα δικαιώματα του ανθρώπου αφορά και αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε, ενώ το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την κατάργηση κόμματος», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Για την αντισυνταγματικότητα του να τεθεί πολιτικό κόμμα εκτός νόμου μίλησε και η Τζένη Βαμβακά. Δηλώσεις στο ίδιο κλίμα έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου Παπαδομιχελάκης.


Σχολιάστε εδώ