Ολοκαύτωμα στο Ασφαλιστικό από τις «βόμβες» σε ΙΚΑ – ΟΑΕΕ

Οι «τροϊκανοί», έχοντας διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ακούσουν κουβέντα για νέα ευνοϊκή ρύθμιση για όσους οφείλουν κυρίως στα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε άμεσες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών μέσα στον Μάρτιο! Και βέβαια αδιαφορούν πλήρως για το ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά ακόμα και πλειστηριασμούς για τις πρώτες κατοικίες εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών, σε μια καυτή προεκλογική συγκυρία και με την κυβέρνηση στριμωγμένη να προσπαθεί να περιορίσει τη διαφαινόμενη ήττα της στις ευρωεκλογές. Χαρακτηριστικό των πιέσεων είναι η έκδοση 64.243 ειδοποιητηρίων σε οφειλέτες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και μάλιστα σε 3.395 περιπτώσεις ξεκινούν ήδη οι κινήσεις κατάσχεσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για να αποφύγουν τις κατασχέσεις οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη «νέα αρχή» και να ρυθμίσουν τα χρέη που είχαν στα Ταμεία μέχρι και το τέλος του 2012. Η συγκεκριμένη ρύθμιση τέθηκε σε εφαρμογή πέρσι το καλοκαίρι, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών έως και σε 48 δόσεις (οι δόσεις φτάνουν τις 100 για οφειλές έως 5.000 ευρώ).

Παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εισπράξεις από τις οφειλές κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στο ΙΚΑ ο στόχος να εισπραχθούν 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014 έχει εγκαταλειφθεί και οι πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις περιορίζουν τις εισπράξεις στα 20 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, στη ρύθμιση «νέα αρχή» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είχαν υπαχθεί 26.028 επιχειρήσεις, ενώ στην «πάγια ρύθμιση» -που όπως αναφέρθηκε προβλέπει μικρότερο αριθμό δόσεων- οι αιτήσεις έφτασαν τις 16.262.

Καλούν Σαμαρά για το ΙΚΑ

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο είναι πλέον δραματικές, καθώς το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2014 εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η δρομολογούμενη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (που θα πλήξει κυρίως το ΙΚΑ) κατά 3,9 μονάδες θα επιφέρει πραγματικό έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ μέσα στον χρόνο. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, το ΙΚΑ για να βγάλει τη χρονιά και να καταβάλλει συντάξεις και παροχές θα χρειαστεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτά τα συμπεράσματα φαίνεται να καταλήγουν και οι εργαζόμενοι του Ταμείου που την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν σε έκκληση προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό ζητώντας επανεξέταση του καθεστώτος των ρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι αν υιοθετηθούν οι προτάσεις τους, στο ΙΚΑ θα εισρεύσουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Στην επιστολή «sos» προς τον Αντ. Σαμαρά, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προτείνει:

• Συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2013 και ταυτόχρονα «πάγωμα» αυτών των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.

• Καταβολή από 1η Φεβρουαρίου 2014, ανελλιπώς, των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών και επιπλέον μηνιαία καταβολή του 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής στις 31 Δεκεμβρίου 2013, με ανώτατο μηνιαίο όριο τις 20.000 ευρώ και κατώτατο τα 200 ευρώ.

• Συνολική εξόφληση της υπόλοιπης οφειλής με 72 ισόποσες δόσεις από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η «βόμβα» του ΟΑΕΕ

Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει πως στη «νέα αρχή» είχαν υπαχθεί στο τέλος του περασμένου μήνα 29.018 άτομα (αφορά ενεργούς ασφαλισμένους που καταβάλλουν τις δόσεις τους), ενώ από την «πάγια ρύθμιση» καλύπτονται 27.512 οφειλέτες.

Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι – ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ έχουν στα χέρια τους μια πραγματική «βόμβα» η οποία αν πυροδοτηθεί, θα οδηγήσει σε «τρύπα» 4 δισ. ευρώ το ήδη ελλειμματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση έγκριτων νομικών στους οποίους έχουν προσφύγει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν τις εισφορές προς το Ταμείο, αφορά τις παράνομες χρεώσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ. Για τις χρεώσεις, δηλαδή, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων οι οποίες παύουν να παρέχονται όταν αδυνατούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι τις τρέχουσες εισφορές, ενώ τους ζητούνται να τις καταβάλουν και αναδρομικά και με πρόσθετα τέλη!

Με το σημερινό καθεστώς οι ασφαλισμένοι πληρώνουν αναδρομικά, ενώ ο οργανισμός δεν τους παρέχει καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Με άλλα λόγια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν πίσω ατόκως τις εισφορές που έχουν καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια στο Ταμείο τους που σήμερα τους αντιμετωπίζει ως… ανασφάλιστους! Για τη σημερινή δραματική κατάσταση που αφορά τις καθυστερούμενες οφειλές και τη στέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι νομικοί στους οποίους έχουν προσφύγει οι ασφαλισμένοι, αλλά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, επιρρίπτουν την ευθύνη στο υπουργείο Εργασίας. Αυτό που ζητούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι, εφόσον καταβάλλεται αναδρομικά η εισφορά, να μην περικόπτονται οι παροχές υγείας και να ανανεώνονται τα βιβλιάρια και στη χειρότερη περίπτωση διακοπής των παροχών, να μην υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι σε αναδρομική καταβολή.

100 δόσεις, περίθαλψη για όλους

Στην ίδια κατεύθυνση παρενέβη την προηγούμενη εβδομάδα και ο Συνήγορος του Πολίτη που προχώρησε στη δημοσιοποίηση μιας σειράς προτάσεων για το θέμα της ασφάλισης και της περίθαλψης, εκτιμώντας τις τραγικές συνέπειες που έχει επιφέρει η οικονομική κατάρρευση που πλήττει βιοτέχνες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει την αύξηση των δόσεων των οφειλομένων σε 100 και ενιαία ρύθμιση του συνόλου των οφειλών -συμπεριλαμβανομένων και αυτών προς την εφορία- και κατάργηση της υψηλής προκαταβολής ως προϋπόθεσης για υπαγωγή σε ρύθμιση του ΟΑΕΕ. Και το κυριότερο, αναζήτηση του τρόπου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ προκειμένου να υποστηριχθεί η παραμονή των ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα και η βιωσιμότητα του Ταμείου.


Σχολιάστε εδώ