Μαζική συμμετοχή στις κάλπες επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου ποντάρουν πολλά στο αποτέλεσμα της κάλπης, ειδικά των ευρωεκλογών, από την οποία ευελπιστούν ότι θα προκύψει μια καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, εάν συνοδευθεί από κάποια θετικά αποτελέσματα στις περιφέρειες ή τους μεγάλους δήμους, δεν θα είναι διαχειρίσιμη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένη -όπως θεωρούν- την πρωτιά, ρίχνουν το βάρος στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κάλπες ώστε το μήνυμα που θα σταλεί να είναι όσο γίνεται πιο ισχυρό πολιτικά. Τα επιτελικά στελέχη του κόμματος έχουν επίγνωση της τακτικής που έχει επεξεργαστεί κυρίως το Μαξίμου για την μετεκλογική διαχείριση της ήττας της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτήν την τακτική, η συγκυβέρνηση ποντάρει στη μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές προκειμένου να αποδυναμώσει το μήνυμα της κάλπης και για αυτό προχώρησε στη μεθόδευση να γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έτσι, με δεδομένες και τις οικονομικές δυσκολίες, ποντάρουν στο ότι ο ψηφοφόρος που θα πάει να ψηφίσει στην επαρχία την πρώτη Κυριακή, δύσκολα θα ξαναπάει στον δεύτερο γύρο με τον οποίο θα γίνουν και οι ευρωεκλογές.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική -αν όχι η απόλυτη- πλειοψηφία των περιφερειών και των δήμων κρίνεται τη δεύτερη Κυριακή, στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν οι υποψήφιοι που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν στον δεύτερο γύρο προκειμένου οι ψηφοφόροι του να έχουν και το τοπικό (περιφερειακό-δημοτικό) κίνητρο για να προσέλθουν στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Με βάση αυτό τον σχεδιασμό, επιδιώκουν να υπάρξει μια σχετικά μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές και να ακυρωθεί η τακτική που έχει επεξεργαστεί η συγκυβέρνηση, η οποία θα σπεύσει να πει ότι δεν θα υπάρξει θέμα απονομιμοποίησής της, αφού η αναμέτρηση θα αφορά τις ευρωεκλογές και η μικρή συμμετοχή δεν θα αποτυπώνει τον πραγματικό συσχετισμό του εκλογικού σώματος.

Προκειμένου να κινητοποιήσει τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του, ο ΣΥΡΙΖΑ -ήδη από τώρα- δίνει έντονα διλημματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, τις οποίες μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «μάχη ζωής και θανάτου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Αλ. Τσίπρα, έθεσε τέσσερα διλήμματα και διακυβεύματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν οι ψηφοφόροι.

Το πρώτο, «πέτυχε ή απέτυχε το Μνημόνιο; Είναι η Ελλάδα χώρα του success story ή είναι η τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί πουθενά στην Ευρώπη». Όποιος, λένε, πιστεύει ότι η χώρα πάει καλά, ας ψηφίσει τους εκλεκτούς του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, όποιος πιστεύει ότι είναι τραγωδία «δεν έχει πάρα να ψηφίσει έστω και για πρώτη φορά Αριστερά».

Το δεύτερο, «δικαιούται η Ελλάδα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτήν της απάνθρωπης λιτότητας, δικαιούται μια λύση για το χρέος αντίστοιχη με αυτήν που δόθηκε στην Γερμανία το 1953»;

Το τρίτο, «πρέπει η κάλπη των ευρωεκλογών να δικαιώσει την Άνγκ. Μέρκελ ή πρέπει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας και απόρριψης της πολιτικής της. Όποιος θεωρεί ότι πρέπει να δικαιωθεί η Άνγκ. Μέρκελ μπορεί να ψηφίσει το αδελφό της κόμμα στην Ελλάδα που είναι η ΝΔ».

Το τέταρτο, «δικαιούται η Ελλάδα να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο»;

Τα τέσσερα αυτά διλήμματα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα της προεκλογικής τακτικής του κόμματος και μάλιστα θα τεθούν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος της Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν θα πάρει μέρος σε τρία ευρωπαϊκά «ντιμπέιτ» μαζί με τους συνυποψήφιούς του, Μ. Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών και Ζ. Κ. Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η προβολή που θα υπάρξει με τον Αλ. Τσίπρα να είναι ισότιμος συνομιλητής με προβεβλημένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Μ. Σουλτς (πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) και ο Ζ. Κ. Γιούγκερ (μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ), θα δώσει «ηγετικούς πόντους» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην εν λόγω αντιπαράθεση και εμφανίζονται ως απλοί εκτελεστές των εντολών της «τρόικας».

Ως εκ τούτου, προετοιμάζονται για επιθέσεις κατά του κόμματος προκειμένου να ανακοπεί η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και κάποιες δημοσκοπήσεις που δείχνουν «κόπωση» στα ποσοστά του. Ωστόσο, την Κουμουνδούρου την απασχολεί το ότι σε τελευταία δημοσκόπηση το Ποτάμι του Σ. Θεοδωράκη φαίνεται να κόβει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μετά την πρώτη απαξιωτική αντιμετώπιση του «τηλεοπτικού κόμματος», η Κουμουνδούρου θα περάσει στην αντεπίθεση επί της ουσίας, αφού θεωρεί ότι η πρωτοφανής προώθηση -από τα κυρίαρχα Μέσα Ένημέρωσης- του Ποταμιού γίνεται προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε στον Real fm ότι το εν λόγω κόμμα δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και αρκείται σε μια περιγραφή της κατάστασης και για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση για τα σημερινά αδιέξοδα που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών και επιδίωξη είναι σε αυτό να υπάρξει συγκερασμός κεντρικών στελεχών, εκπροσώπων του επιστημονικού χώρου και να αποτυπωθεί η πολιτική της διεύρυνσης προς δυνάμεις που αποστασιοποιούνται από τη Σοσιαλδημοκρατία. Έτσι, δεν πέρασε απαρατήρητο εγκωμιαστικό σχόλιο της «Αυγής» για τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη -που εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί πλέον ανεξάρτητη πορεία- κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι ο εν λόγω ευρωβουλευτής θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, στην Κουμουνδούρου θέλουν να δώσουν και κινηματικό χαρακτήρα στο ευρωψηφοδέλτιο και έτσι δεν αποκλείεται να μπουν σε αυτό και στελέχη που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα δυναμικούς αγώνες κατά των μνημονιακών πολιτικών. Υπάρχουν προτάσεις στο ευρωψηφοδέλτιο να είναι και εκπρόσωπος των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, μετά την απόλυσή τους, έδειξαν αξιοζήλευτη αγωνιστικότητα, σώζοντας εν πολλοίς «τη χαμένη τιμή» του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος που αναλώθηκε σε επετειακές και ανώδυνες αντιδράσεις.


Σχολιάστε εδώ