Κέντρα Στήριξης Ρομά στον Δήμο Κομοτηνής

Σκοπός της δράσης είναι η λειτουργία δομών που παρέχουν ιατροκοινωνική φροντίδα. Μέσω των Ιατροκοινωνικών Κέντρων προωθούνταν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η κοινωνική προστασία των ευπαθών ομάδων, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη. Στην περιοχή της Ροδόπης λειτουργεί από το 2006 το Ιατροκοινωνικό Κέντρο στον οικισμό Μελέτη, το οποίο εξυπηρετεί 600 άτομα.

Να σημειωθεί ότι το Πανελλήνιο Δίκτυο Ιατροκοινωνικών Κέντρων αποτελεί ένα συλλογικό όργανο 30 ιατροκοινωνικών δομών οι οποίες εντάσσονται στις ενέργειες για την καταπολέμηση του αποκλεισμού των κοινωνικά ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Ο Δήμος Κομοτηνής, αξιοποιώντας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα -μετεξελίσσοντας ουσιαστικά τον θεσμό- δημιουργεί δύο Κέντρα Στήριξης Ρομά, τα οποία θα λειτουργούν, το ένα στη Μελέτη και το άλλο στον οικισμό Ρομά μέσα στην πόλη.

Τα Κέντρα Στήριξης Ρομά αποτελούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την κοινωνική και οικονομική ένταξη των Ρομά. Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και η προώθηση στην απασχόληση ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων που βιώνουν πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό και ζουν υπό συνθήκες διαβίωσης μη αποδεκτές (διαβίωση στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας κ.λπ.), με προτεραιότητα την ομάδα των Ρομά.

Μέσω των Κέντρων θα προωθείται: H απασχόληση, η στήριξη των παιδιών και της οικογένειας, η ενδυνάμωση των κοριτσιών και γυναικών, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με αξιοποίηση πάντα των υπηρεσιών και των παροχών του εθνικού συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η αστικοδημοτική τακτοποίηση καθώς και η κοινωνική προστασία των ελλήνων Ρομά, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη.

Για την παροχή υπηρεσιών θα λαμβάνονται υπόψη: Η κατάσταση απασχόλησης (ανεργία, απασχόληση κ.λπ.), η προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, η διαβίωση στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και το οικογενειακό εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή κατάσταση και η κατάσταση της υγείας.

Επιπλέον, τα Κέντρα θα λειτουργούν και ως φορείς παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στην τρέχουσα περίοδο, ταυτόχρονα με τις υπηρεσίες προς τους Ρομά, τα Κέντρα Στήριξης προσφέρουν εξειδικευμένες και οριζόντιες υπηρεσίες και στον ευρύτερο πληθυσμό. Ωφελούμενοι από την ενέργεια είναι άτομα Ρομά που κατοικούν στους οικισμούς όπου λειτουργούν τα Κέντρα, αλλά και όσα άτομα από τις ομάδες στόχου των μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων, που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και διαβιούν στην περιοχή εμβέλειας των Κέντρων.

Τα συγκεκριμένα Κέντρα είναι πλήρως στελεχωμένα με ειδικότητες όπως: Γιατρός, κοινωνική λειτουργός, νοσηλεύτρια, ψυχολόγος, διαμεσολαβήτρια και δάσκαλος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται κατά 100% από δημόσιους πόρους.


Σχολιάστε εδώ