Εκβιασμός με… δόσεις!

Σε ένα σκληρό «μπρα-ντε-φερ» έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα κυβέρνηση και «τρόικα», με το ενδεχόμενο μια ρήξης να αιωρείται πάνω από τις διαπραγματεύσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και σε διάφορα επίπεδα, αν και οι ψυχραιμότεροι εκτιμούν ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση και θα αποτραπεί το ναυάγιο στις συζητήσεις των δύο πλευρών. Δεδομένου ότι η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα για τα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Κι αυτό, όσο και αν υποστηριχθεί επικοινωνιακά, θα έχει πολιτικό κόστος και θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών. Εξ ου και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τελικής σύγκρουσης και ρήξης με την πλευρά των δανειστών. Οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι ασφυκτικές, ενώ σήμερα τα μεσάνυχτα εκπνέει -υποτίθεται-το τελεσίγραφο του Eurogroup για οριστική συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση η εκταμίευση της (διπλής) δόσης θα αποφασισθεί στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου. Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η δόση δεν θα εκταμιευθεί, προειδοποίησε ο Β. Σόϊμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα δοθεί με το ζόρι οικονομική βοήθεια. Οι εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών σε μια σειρά ζητήματα προσκρούει στην άρνηση της κυβέρνησης, που υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Πόσω μάλλον που σε δύο μήνες είναι οι εκλογές για την Ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πείθει ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούν δεδομένο ένα νέο Μνημόνιο με νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα πιο πέρα και διά στόματος του Αλ. Τσίπρα προειδοποίησε ότι οι όποιες συμφωνίες ή δεσμεύσεις αναληφθούν αυτήν την περίοδο δεν δεσμεύουν την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αισιοδοξία

Οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν στη σκιά των νέων -προκλητικών- απαιτήσεων που προέβαλαν οι επικεφαλής της «τρόικας» για τα εργασιακά. Όπως η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση στην πράξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και η κατάργηση των τριετιών, καθώς επίσης και η εξίσωση του μισθού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία. Και όχι μόνον αυτά: Ζήτησαν επέκταση του μέτρου της διαθεσιμότητας και για τη διετία 2015-16, αλλά και επιπλέον απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρνητική για τα περισσότερα από τα παραπάνω, ενώ σε ορισμένα θέματα αναζήτησε και πρότεινε εναλλακτικές λύσεις. Κόντρα στο κλίμα απαισιοδοξίας, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι παρά τις δυσκολίες και τις διαφωνίες που υπάρχουν τελικά θα επέλθει συμφωνία. Αντ. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος συναντήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ για να καθορίσουν την τελική στάση της κυβέρνησης, με το ένα μάτι στραμμένο στις εκλογές του Μαΐου.

Τριβές

Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας», πέραν των άλλων, είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν ότι η διανομή πρέπει να γίνει με φειδώ κι αφού προηγουμένως ένα μεγάλο τμήμα του πάει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Επιπλέον ζητούσαν με τη διαχείριση που θα γίνει να μην τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2014. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς διεμήνυε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τη δέσμευσή του ότι το πλεόνασμα θα μοιραστεί στους ένστολους και τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Διχασμένα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τα χρήματα που θα μοιραστούν και τη ΔΗΜΑΡ να ζητάει να δοθούν στους φτωχούς. Το ΚΚΕ πάντως δεν διατηρεί καμιά αμφιβολία. Τα… ψίχουλα δεν θα ανακουφίσουν τον λαό, προεξοφλεί.

Περιδίνηση

Σε μια χωρίς προηγούμενο περιδίνηση, με απρόβλεπτες τις εξελίξεις, έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ, μετά και τη ρήξη στις σχέσεις Β. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου στον απόηχο της συνδιάσκεψης για την Ελιά. Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε την ορθότητα, όσο και τη σκοπιμότητα των πολιτικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ενώ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε εμμέσως τον προκάτοχό του ότι με τις κινήσεις του θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη συνοχή της κυβέρνησης. Διχασμένη είναι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ άρχισαν να διακινούνται σενάρια για αλλαγή ηγεσίας με αντικατάσταση του κ. Βενιζέλου αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Μιχ. Χρυσοχοϊδης και Φ. Γεννηματά εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την αρχηγία, την ίδια ώρα που παπανδρεϊκοί βουλευτές προτείνουν στον πρώην πρωθυπουργό να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Καθοριστικό για τις εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές.

«Ρήγματα»

Ενεργά παραμένουν τα γαλάζια «ρήγματα» για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι δημοσκοπήσεις στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στη Λ. Συγγρού. Κηρύσσοντας την έναρξη του προεκλογικού αγώνα ο Ν. Κακλαμάνης έστρεψε τα «πυρά» του εναντίον της ηγεσίας κατηγορώντας την ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θέλει να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων ο Γ. Καμίνης για να στηριχτεί πολιτικά ο Β. Βενιζέλος. Στην περιφέρεια Αττικής ο Γ. Κουμουτσάκος βρίσκεται αντιμέτωπος με το «αντάρτικο» γαλάζιων δημάρχων που υπογείως ή ακόμη και φανερά στηρίζουν τον Γ. Σγουρό. Στη Θεσσαλονίκη βουλευτές και στελέχη αποφεύγουν να στηρίξουν τον Στ. Καλαφάτη, ενώ οι ως τώρα δημοσκοπήσεις στη Κεντρική Μακεδονία δείχνουν τον Απ. Τζιτζικώστα να προηγείται καθαρά του Γ. Ιωαννίδη. Στην περιφέρεια Αττικής ο κ. Κουμουτσάκος θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τον δεξιό Π. Μαντούβαλο, ο οποίος θα στηριχτεί από την Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, αλλά και τον Ν. Νικολόπουλο, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του.


Σχολιάστε εδώ