«Είναι προδότες» οι γαλάζιοι δήμαρχοι που στηρίζουν Σγουρό

Που εμφανίζονται αποφασισμένοι να κινηθούν κόντρα στις επίσημες επιλογές της παράταξης υπονομεύοντας τις προσπάθειες (και τις προοπτικές) του υποψήφιου περιφερειάρχη Γ. Κουμουτσάκου. Πρόκειται για οκτώ με δέκα δημάρχους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λ. Συγγρού, οι οποίοι υπόγεια, παρασκηνιακά, ορισμένοι ακόμη και δημόσια προτίθενται να στηρίξουν τον Γ. Σγουρό.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθότι η περιφέρεια Αττικής αποτελεί ένα στοίχημα για τον Αντ. Σαμαρά αφού από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Οργισμένες είναι και οι αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών που πίσω από κλειστές πόρτες βάλλουν κατά των δημάρχων. Μιλούν για «παιχνίδια διαπλοκής» και για εξυπηρέτηση συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο και φωτογραφίζουν την υπόθεση των σκουπιδιών.

Κορυφαίος υπουργός στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε προ ημερών στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας αποκάλεσε «προδότες» τους γαλάζιους δημάρχους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν τον Γ. Σγουρό. Τους κατηγόρησε μάλιστα ότι «ξεπουλάνε την ιδεολογία τους για την ασφαλτόστρωση ενός δρόμου στον δήμο τους». Αποτελεί κοινό μυστικό στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι τα προηγούμενα 3,5 χρόνια ορισμένοι γαλάζιοι δήμαρχοι είχαν προνομιακή μεταχείριση (κονδύλια) από τον κ. Σγουρό ως περιφερειάρχη. Στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ορισμένοι γαλάζιοι δήμαρχοι δέχονται πιέσεις ή έχουν… ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι οικονομικών παραγόντων και ότι «ξεπληρώνουν» παρέχοντας τη στήριξή τους στον κ. Σγουρό.

Προς το παρόν όλα αυτά λέγονται στο παρασκήνιο και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, δεδομένου ότι υπάρχει και ο δεύτερος γύρος και στη ΝΔ δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη με τους συγκεκριμένους δημάρχους. Σε περίπτωση ωστόσο ενός άτυχου αποτελέσματος, να αποτύχει να εκλεγεί ο κ. Κουμουτσάκος ή το πολύ χειρότερο να μην καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν τα στόματα και να ειπωθούν βαριές κουβέντες. Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος επιλέγει ήπια τακτική και σχεδιάζει να συναντηθεί με όσους περισσότερους δημάρχους μπορεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ιδίως δε με εκείνους που λοξοκοιτούν προς τον κ. Σγουρό. Τα μηνύματα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέουν, αλλά από τη Λ. Συγγρού υποστηρίζουν το κλίμα σταδιακά θα αλλάξει. Αποδίδουν δε τα χαμηλά ποσοστά στη χαμηλή αναγνωρισιμότητα του κ. Κουμουτσάκου, κάτι αναμενόμενο καθότι ως ευρωβουλευτής είχε περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στα εσωτερικά πράγματα της χώρας. Θεωρούν ότι προϊόντος του χρόνου αυτό θα αλλάξει, ιδίως δε μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματός του και την καμπάνια που θα γίνει τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Ένα επιπλέον στοιχείο που προβληματίζει τη Λ. Συγγρού είναι η… αδιαφορία που επιδεικνύουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος στο Λεκανοπέδιο. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα κάνουν λόγο για λάθος επιλογή με το σκεπτικό ότι ο κ. Κουμουτσάκος δεν έχει κανένα έρεισμα στην περιφέρεια και ουσιαστικά ήρθε «φυτευτός» σε μια άγνωστη περιοχή. Κάποιοι λένε ότι ίσως έπρεπε να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Β. Κικίλιας, ο οποίος ήθελε και περίμενε τη σχετική πρόταση από το Μαξίμου. Δεν λείπουν βέβαια και οι πιο καχύποπτοι που ερμηνεύουν την απόφαση της ηγεσίας να στηριχθεί η εξ αντικειμένου αδύναμη υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου προκειμένου να διευκολυνθεί η επανεκλογή του κ. Σγουρού. Για τους λόγους αυτούς τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός και θα επισημανθεί προς όλους η ανάγκη συστράτευσης για τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Κουμουτσάκου. Αν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα η προσπάθεια αυτή είναι άγνωστο καθόσον η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί.


Σχολιάστε εδώ