ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

Ενώ μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου μετέφεραν την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να μην κάνει πίσω, να συγκρουστεί μαζί τους, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες που θα προκαλούσε μια ρήξη με τους δανειστές, οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι ασφυκτικές. Οι επικεφαλής της «τρόικας», ιδίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, έφερναν συνεχώς στο τραπέζι νέες απαιτήσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα υπό έλεγχο για πολλά χρόνια ακόμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στόχος της κυβέρνησης ήταν να υπάρξει συμφωνία σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο, ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν με τη μορφή ενός άρθρου όλα τα προαπαιτούμενα και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων. Στις διαπραγματεύσεις οι αρμόδιοι υπουργοί, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί τόσο στο ζήτημα της κατάργησης των τριετιών όσο και στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ανάλογη ήταν η κυβερνητική στάση και στην απαίτηση της «τρόικας» για επέκταση του μέτρου της διαθεσιμότητας και τη διετία 2015 – 2016 αλλά και για την απόλυση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, και κυρίως ο Π. Τόμσεν, ήταν αμετακίνητοι, οπότε μένει να φανεί από την τελική συμφωνία ποιος έκανε τα περισσότερα και μεγαλύτερα βήματα υποχώρησης. Σύμφωνα με άλλες πηγές, δεν αποκλείεται στην τωρινή συμφωνία να περιληφθούν τα εύκολα ζητήματα και τα δύσκολα (απολύσεις, τριετίες κ.ά.) να μετατεθούν για αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, υπό τη μορφή ενός νέου Μνημονίου, στο οποίο θα δοθεί μια άλλη ονομασία και η κυβέρνηση θα μπορέσει να το συνομολογήσει χωρίς το άγχος των εκλογών.

Το πιθανότερο είναι ότι στο άρθρο που θα πάει τις αμέσως επόμενες ημέρες για ψήφιση στη Βουλή θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για τον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων, τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος αλλά και την ενιαία τιμή του βιβλίου. Στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών καταγράφονται σοβαρές διαφωνίες και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα απρόοπτα στις σχετικές ψηφοφορίες.


Σχολιάστε εδώ