Άνοιγμα Σαμαρά στην Ελιά!

Τις τελευταίες ημέρες έχουν διαρρεύσει οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξετάζει σοβαρά να συμπεριλάβει στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο πρόσωπα από πολιτικούς χώρους που γειτνιάζουν ή έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό δεν θα αφορά αποκλειστικά και μόνο βουλευτές, αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ή τεχνοκράτες.

Οι ισχυρές αναταράξεις που σημειώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προβληματίζουν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου καθώς, λόγω του ότι η διαμάχη εκτός από πολιτικά έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά, είναι απρόβλεπτες οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει. Αν και ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι κανείς δεν θα θελήσει να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος», εξαιτίας του ότι η σύγκρουση δεν περιορίζεται στα κατώτερα κλιμάκια, αλλά αγγίζει την κορυφή (Βενιζέλος – Παπανδρέου). Θέλοντας λοιπόν να περιορίσει τους ενδεχόμενους κινδύνους για την κυβερνητική πλειοψηφία θα επιδιώξει να διευρύνει (ενισχύσει) τα ερείσματά του στον χώρο της Κεντροαριστεράς και πιο συγκεκριμένα αυτόν που οριοθετείται από την πρωτοβουλία για την Ελιά. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα προτείνει να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια βουλευτές και στελέχη που μετέχουν ενεργά στις διεργασίες του συγκεκριμένου χώρου. Μεταξύ αυτών πιθανότατα θα είναι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος, στον οποίο θα προταθεί υπουργείο πρώτης γραμμής. Ο ίδιος πάντως δηλώνει άγνοια για τις σχετικές πληροφορίες και δεν φαίνεται… ενθουσιασμένος με την προοπτική να επιστρέψει σε κυβερνητικό πόστο. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η απάντησή του όταν βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόταση του κ. Σαμαρά. Στην ίδια λίστα βρίσκεται και το όνομα του Ηλία Μόσιαλου, ωστόσο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, λόγω των πεπραγμένων του επί ημερών Γ. Παπανδρέου, αλλά και λόγω των αρνητικών διαθέσεων εντός του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπό του.

Κομβικό σημείο του ανασχηματισμού θα είναι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις ότι ο Γ. Στουρνάρας θα αποχωρήσει με προορισμό… άλλα αξιώματα και θέσεις. Την έξοδο από την κυβέρνηση φαίνεται να βλέπει και ο Άδ. Γεωργιάδης, που δείχνει να έχει κουραστεί μετά από δύο χρόνια αντιπαραθέσεων με όλους τους φορείς στο χώρο της υγείας. Εξ ου και συχνά – πυκνά το τελευταίο διάστημα, σε δηλώσεις του, εμφανίζεται πρόθυμος να μετακινηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν κι εφόσον του το ζητήσει ο κ. Σαμαράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, για να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και δεύτερον για να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς διαπιστώνεται μεγάλη απροθυμία από προβεβλημένα στελέχη να κατέβουν υποψήφιοι. Ο μόνος που μέχρι τώρα έχει δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα είναι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης. Την έξοδο από την κυβέρνηση θα δει ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ενώ διχασμένες είναι οι απόψεις στο επιτελείο του πρωθυπουργού για τον Γ. Βρούτση και η τύχη του θα εξαρτηθεί από την έκβαση που θα έχουν οι συζητήσεις με την «τρόικα» για τα εργασιακά.

Ανοίγματα

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για προσεταιρισμό των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και δεν αποκλείεται αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πρώτο στον σχετικό κατάλογο είναι το όνομα του βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη ο οποίος αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες βρέθηκε πολύ κοντά στο να ανοίξει την πόρτα της επιστροφής. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι συγκυρίες θα είναι πιο ευνοϊκές μετά τις εκλογές του Μαΐου, όταν πολιτικοί σχηματισμοί που κινούνται στον χώρο της Κεντροδεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση για τη Πατρίδα και το Λαό) είτε δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό, είτε θα συρρικνωθεί η δύναμή τους. Τότε, λένε, για τους βουλευτές και τα στελέχη αυτών των κομμάτων η επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία θα είναι μονόδρομος, αν κι εφόσον θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά και να παραμείνουν στο προσκήνιο.


Σχολιάστε εδώ