Ύποπτα παιχνίδια…

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με υπουργούς οι εκπρόσωποι των δανειστών, ιδίως ο Π. Τόμσεν, εμφανίσθηκαν προκλητικοί και αδιάλλακτοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης κι ερωτηματικά για τα «ύποπτα παιχνίδια» που παίζουν. Μετά το ναυάγιο η ελληνική πλευρά περιμένει μια θετική έκθεση προόδου, ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες και η απόφαση για τη δόση των 10 δισ. να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Πρόθεση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά είναι να αρθεί το αδιέξοδο σε πολιτικό επίπεδο, εξ ου και κατά την επίσκεψή του σε Στρασβούργο και Δουβλίνο συζήτησε το θέμα με άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Τα αποτελέσματα θα φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες…

Προκλητικός μέχρι τέλους…

Σε μείζον πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις εξελίχθηκε το θέμα της ανακεφαλαίωσης των ελληνικών τραπεζών, όπου οι επικεφαλής της «τρόικας», κυρίως ο Π. Τόμσεν, αμφισβήτησε την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το ποσό που θα απαιτηθεί θα είναι της τάξης των 5,8 δισ. Αν και αναρμόδιος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι θα φτάσει τα 8-9 δισ., ανοίγοντας έτσι εμμέσως θέμα νέου Μνημονίου. Στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες ο κ. Σαμαράς ζήτησε την απεμπλοκή του θέματος της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών από την αξιολόγηση της «τρόικας» και το θέμα να διευθετηθεί σε ύστερο χρόνο. Αξεπέραστες αποδείχθηκαν και οι διαφορές σε θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν τις συμβιβαστικές προτάσεις της κυβέρνησης για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, την ενιαία τιμή του βιβλίου κ.ά. Αίσθηση, αλλά και οργή προκάλεσε το γεγονός ότι οι επικεφαλής της «τρόικας» έβαλαν στο τραπέζι και νέα ζητήματα (απελευθέρωσης φαρμακείων, πρόστιμα εφορίας κ.ά.) δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις.

Ουκ αν λάβοις…

Χωρίς… παραλήπτη έμεινε το ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Στις επαφές που είχε στη χώρα μας ο Γ. Γκάουκ κατέστησε σαφές, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο (Κ. Παπούλιας), ότι το θέμα έχει κλείσει ενώ στις επίσημες δηλώσεις του περιορίσθηκε να εκφράσει την οδύνη του για όσα υπέστησαν οι Έλληνες από τα στρατεύματα του Χίτλερ. Ο γερμανός Πρόεδρος, πριν ακόμη φτάσει στην Αθήνα, είχε δηλώσει ότι η χώρα του έχει μόνον ηθικό χρέος έναντι της Ελλάδας. Το θέμα των αποζημιώσεων πάντως τέθηκε για πρώτη φορά στο ανώτατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος. Σημειώνεται ότι την παρέμβαση του Κ. Παπούλια είχε ζητήσει ο Μ. Γλέζος, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε τον Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση με τον Γ. Γκάουκ. Η επίσκεψη του τελευταίου έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

Ανησυχία…

Νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας φαίνεται να δημιουργεί το «Ποτάμι», το νέο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη. Στην πρώτη (μάλλον βιαστική…) δημοσκόπηση φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 5,7% αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ στο 3,8% και τη ΔΗΜΑΡ εκτός… Βουλής με 2,8%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία «κλέβει» ψηφοφόρους κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη ΔΗΜΑΡ. Έτσι εξηγούνται ενδεχομένως η ανησυχία των στελεχών της Κουμουνδούρου, οι «επιθέσεις» από τον Β. Βενιζέλο, αλλά και μεμονωμένα από βουλευτές της ΝΔ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης) έσπευσαν να αμφισβητήσουν την ακρίβεια και -κυρίως- την αντικειμενικότητα της έρευνας. Στις δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν θα φανεί αν το νέο κόμμα ήρθε για να μείνει ή αν το 5,7% είναι απλώς η… φωτογραφία της στιγμής.

«Αγιοποίηση»

Αναταράξεις σε πολλά επίπεδα προκάλεσε η κυκλοφορία του βιβλίου του αρχιεκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δ. Κουφοντίνα, με εκτεταμένες αναφορές στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το γεγονός ότι το βιβλίο προλογίζει στέλεχος μιας από τις πολλές συνιστώσες που συμπλέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει. Η Κουμουνδούρου απάντησε ότι ο εν λόγω (Ν. Γιαννόπουλος) δεν υπήρξε μέλος του κόμματος, ενώ ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «ακροδεξιό παραλήρημα» που παραπέμπει σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Η ΝΔ επέμεινε στη θέση της περί καταδίκης του στελέχους, κάτι που δεν έγινε. Αυστηρή κριτική από πολλές πλευρές δέχεται και ο εκδοτικός οίκος που εξέδωσε το βιβλίο που κατηγορείται για «επιχείρηση αγιοποίησης» του Δ. Κουφοντίνα.

Νέος γύρος…

Την προσεχή Τετάρτη, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί του αιτήματος των δικαστικών αρχών για την άρση της ασυλίας των (υπολοίπων) εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Γεγονός που θ’ ανοίξει έναν νέο κύκλο διώξεων και πιθανότατα συλλήψεων. Μετά από πολλά «μπρος-πίσω» η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια στάση θα τηρήσουν στο σύνολό τους οι βουλευτές του κόμματος. Ήδη ο Γ. Μιχελογιαννάκης ανακοίνωσε ότι για τρεις από τους βουλευτές θα ψηφίσει κατά της άρσης της ασυλίας, ενώ τόνισε ότι οι της Χρυσής Αυγής πρέπει να κριθούν από τη δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μέσα σε κλίμα έντασης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να έχουν δικαίωμα επιστολικής ψήφου στο εξής οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Οργάνωσης.


Σχολιάστε εδώ