…Σωστά αγωνιούν μήπως βουλιάξει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Θεωρούν δε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας καθώς θα υπάρξει ωστικό κύμα αμφισβήτησης του Β. Βενιζέλου. «Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι μια πολιτική κρίση», λένε χαρακτηριστικά.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την ελπίδα το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές να καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξης του 6-7% και να διεκδικήσει έτσι δύο έδρες, αν κι έχουν αμφιβολίες κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν ισχυροί κραδασμοί, αφού στελέχη από όλες τις… τάσεις θα αναζητήσουν ευθύνες και υπεύθυνους για την ήττα, ωστόσο μπορεί να αποτραπούν ραγδαίες εξελίξεις. Κύριος «ένοχος» θα θεωρηθεί, όπως είναι φυσικό, ο κ. Βενιζέλος αφού, πέραν των άλλων, θα χρεωθεί το γεγονός ότι επί αρχηγίας του το κόμμα έχασε το 50% (12% στις εθνικές εκλογές του 2012) της δύναμής του. Από την ένταση που θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί, λένε στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αν η κριτική θα περιορισθεί μόνο στην απόδοση των ευθυνών ή θα περάσει στο στάδιο της αμφισβήτησης με συνέπεια να τεθεί θέμα ηγεσίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το 80% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τον κ. Βενιζέλο κι αυτό ενδεχομένως να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι εναπομείναντες παπανδρεϊκοί, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι ίσως επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς από τον σημερινό αρχηγό για τη στάση που τήρησε έναντι του πρώην πρωθυπουργού. Δηλώσεις όπως αυτή του Κ. Σκανδαλίδη «το ΠΑΣΟΚ πέθανε» θα πολλαπλασιασθούν ύστερα από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα και ίσως επιταχύνουν τις εξελίξεις. Η προοπτική αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έπειτα από μια περίοδο τριβών κι εντάσεων ο κ. Σαμαράς κατάφερε να έχει ένα καλό επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας με τον κ. Βενιζέλο. Παραδέχονται ότι αρχικά υπήρξαν δυσκολίες, αλλά «όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατανόησε τι ακριβώς διακυβεύεται αυτή την περίοδο για τη χώρα οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν σταδιακά», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αν προκύψει ξαφνικά ένας νέος αρχηγός, έστω κι αν πρόκειται για κάποιο από τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια συνεννόησης ίσως χρειαστεί να ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν. Κάτι που αναπόφευκτα θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει η κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες. Πόσω μάλλον που μετά τις ευρωεκλογές θα τεθούν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα, όπως η ρύθμιση του δημοσίου χρέους, τα δημοσιονομικά για τη διετία 2015-16 αλλά και η έξοδος στις αγορές. «Η κυβέρνηση πρέπει να πατάει σε μια σταθερή βάση για να προχωρήσει», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το… απευκταίο σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές να πέσει κάτω από το 5% και να περιορισθεί στη μία έδρα στη νέα Ευρωβουλή. Στην περίπτωση αυτή, οι κλυδωνισμοί θα επεκταθούν και στην κυβέρνηση, καθώς η δύναμη των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) θα έχει συρρικνωθεί δραματικά κάτω από 30% (42% στις εθνικές εκλογές). Από ορισμένες πλευρές είναι πολύ πιθανό να τεθεί θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού -όπως τονίζουν- σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μακριά από τους στόχους που έχει θέσει και ως εκ τούτου δεν θα έχει τη δυνατότητα να εγείρει ζήτημα. Θεωρούν, μάλιστα, ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει να ασχοληθεί και να αντιμετωπίσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα και δεν θα έχει χρόνο να αμφισβητήσει την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ