Στα δύο το Μαξίμου

Έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στη στρατηγική για την αντιμετώπιση της «τρόικας» και στους χειρισμούς κατά της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει προς τα έξω αυτός ο διχασμός, που δεν οφείλεται σε προσωπικούς λόγους αλλά στην ασκούμενη πολιτική, με τη μια πλευρά να ισχυρίζεται ότι οι επιλογές είναι από λαθεμένες μέχρι καταστροφικές, και για τον τόπο και για την κυβέρνηση, και την άλλη να υποστηρίζει ότι η πολιτική που ασκείται είναι μονόδρομος και οδηγεί όχι μόνο σε καλύτερες μέρες τη χώρα αλλά και στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην καταξίωση του Σαμαρά ως του πρωθυπουργού που έσωσε από τη χρεοκοπία -πολιτική και οικονομική- την Ελλάδα. Με τον Σαμαρά να έχει ταυτισθεί με την πλευρά που λέει ότι όλα πάνε καλά.

Το ένα από τα δύο θέματα που έχουν οξύνει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα σύγκρουσης στο Μαξίμου είναι οι εξωφρενικές, για άλλη μια φορά, τελεσιγραφικές απαιτήσεις της «τρόικας», που -όπως πάντα- φορτώνει το καλάθι, έχοντας την… εμπειρία των συνεχών υποχωρήσεων της κυβέρνησης, η οποία διαρκώς χαμηλώνει τον πήχη των όρων που έχει προγραμματίσει εκ των προτέρων για συμφωνία.

Στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που άρχισε την εβδομάδα που πέρασε, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στη λήψη μέτρων που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις και κινητοποιήσεις, ενώ θα έχουν και δραματικές επιπτώσεις για την κυβερνητική παράταξη στις τριπλές εκλογές του Μαΐου, που πιθανότατα θα φέρουν και την ανατροπή της.

Η θέση της πλευράς που μόνιμα τάσσεται υπέρ της υποχώρησης είναι «να τα βρούμε». Η άλλη, όμως, υποστηρίζει ότι έχουν ήδη ξεπερασθεί τα όρια αντοχής της κοινωνίας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τα νέα μέτρα για έναν επιπλέον λόγο, τις εκλογές, όπου ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να πει το «ως εδώ»…

Αυτή η πλευρά, που φαίνεται ότι έχει επαφή με την πραγματικότητα και αφουγκράζεται τι συμβαίνει στο πεζοδρόμιο, στα νοικοκυριά και σε κάθε μαγαζί, πιστεύει ότι είναι η μεγάλη ώρα για τον Αντώνη Σαμαρά να στείλει την «τρόικα» στον… αγύριστο. Να της πει ωμά: «Μαζέψτε τα και φύγετε».

Θα ήταν ευχής έργο για τη χώρα και τον ελληνικό λαό αν ο πρωθυπουργός προχωρούσε σε μια τέτοια απόφαση. Θα είχε όλο τον κόσμο μαζί του. Αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, εκτός κι αν ο Σαμαράς κάνει τη μεγάλη έκπληξη και αιφνιδιάσει τους πάντες.

Φούντωσαν τη Χρυσή Αυγή

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει διχάσει και η στρατηγική για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, που εκ του αποτελέσματος κάθε άλλο παρά στρατηγική με σχέδιο νίκης είναι. Και αυτό είναι το επιχείρημα που προβάλλει η πλευρά η οποία είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τους έως τώρα χειρισμούς, καθώς τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής όχι μόνο κρατιούνται στα ίδια επίπεδα αντί να καθηλώνονται, αλλά στα μυστικά γκάλοπ είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά τα οποία καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η γραμμή τής κατά μέτωπο αναμέτρησης -με εκείνο το σαββατιάτικο σόου των προφυλακίσεων του αρχηγού της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκου και της ηγετικής της ομάδας μετά τη δολοφονία του Φύσσα από το στέλεχός της, τον Ρουπακιά, τις συνεχιζόμενες διώξεις βουλευτών της με την κατηγορία ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με στόχο την προφυλάκιση και των υπολοίπων, που είναι έξω, αλλά και με την ξεκάθαρη μεθόδευση για να τεθεί εκτός νόμου- έχει εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.

Οι υποστηρικτές αυτής της τακτικής (Δένδιας και Βορίδης λέγεται ότι είναι οι… στρατηγοί, ενώ σχετική παρέμβαση έχει γίνει και από εβραϊκό λόμπι, όπως επιβεβαιώνεται και από το ότι την περασμένη Τετάρτη δεκαμελής αποστολή της American Jewish Committee, AJC, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού λόμπι Ντέιβιντ Χάρις, επισκέφθηκε τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο και ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν και για τη Χρυσή Αυγή, καθώς οι Αμερικανοί αγωνιούν για το πώς θα την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση) έλεγαν στον Σαμαρά ότι με αυτές τις κινήσεις η Χρυσή Αυγή θα εξαφανιζόταν. Ότι μετά το σόου των συλλήψεων σε απευθείας μετάδοση το ποσοστό της θα έπεφτε στο 2%. Κάτι ανάλογο έλεγαν ότι θα συνέβαινε και μετά το χαστούκι του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, μόνο που οι μετρήσεις έδειξαν το αντίθετο. Και, παρά το φιάσκο, επιμένουν στην ίδια τακτική, εμπλέκοντας δυστυχώς σε αυτούς τους σχεδιασμούς και τη Δικαιοσύνη.

Κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτήν τη γραμμή είναι η άλλη πλευρά των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν είναι θέμα δικαστικό (νομικό) αλλά καθαρά πολιτικό, άρα πολιτικοί πρέπει να είναι και οι χειρισμοί. Και η απόδειξη είναι, τονίζουν, ότι αντί να πέσουν τα ποσοστά της, κρατιέται ψηλά, και μάλιστα επικίνδυνα.

Διαφωνούν, επίσης, με τη γραμμή να τεθεί εκτός νόμου. Θα αλλάξουν το όνομα και θα είναι πάλι μπροστά μας, υπογραμμίζουν.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι οι μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό ενός κόμματος από τις εκλογές σπέρνουν ανησυχίες. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι η Χρυσή Αυγή και αύριο μια άλλη κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το… δεδικασμένο αυτό για να βγάλει εκτός νόμου ένα κόμμα της Αριστεράς ή κάποιο άλλο που δεν θα αρέσει στην εξουσία. Αλλά, δυστυχώς, η Ιστορία φαίνεται ότι δεν διδάσκει…

Όλοι αυτοί οι χειρισμοί, αντί να απομακρύνουν κόσμο από το κόμμα του Μιχαλολιάκου, όπως διαβεβαίωναν τον Σαμαρά ότι θα γινόταν, είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κόσμος που θέλει να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική που έχει αφαιμάξει τη ζωή του και να εκφράσει την οργή του λέει:

«Τη Χρυσή Αυγή φοβούνται, θα ψηφίσω αυτή για να τους διώξω». Αυτό το αυτονόητο δεν το αντιλαμβάνεται, δεν το συλλαμβάνει η άλλη πλευρά, τονίζουν οι συνεργάτες του Σαμαρά που επιμένουν ότι είναι λάθος η γραμμή αντιμετώπισης της ΧΑ. Και στις εκλογές του Μαΐου θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις αν δεν αλλάξει άρδην.


Σχολιάστε εδώ