Σημαντικές προσχωρήσεις στη ΔΗΜΑΡ

Το brand name έχει πλέον αλλάξει και το κόμμα θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία». Το κείμενο της διακήρυξης του πολιτικού φορέα, που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έχει ονομάσει «τρίτο πόλο», συνοδεύεται από 101 υπογραφές προσωπικοτήτων, οι περισσότερες εκ των οποίων συμμετείχαν είτε στη ΔΗΜΑΡ είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταγράφεται και η παρουσία προσώπων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, ορισμένοι δε προέρχονται από τους «58».

Ανάμεσα σ’ αυτούς που υπογράφουν στο συνεργατικό σχήμα της ΔΗΜΑΡ βρίσκονται οι πρώην «πράσινοι» Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Θανάσης Οικονόμου, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, οι καθηγητές Γιάννης Δρόσος, Γιάννης Κυριόπουλος καθώς και οι προερχόμενοι από το «σημιτικό μπλοκ» Στέφανος Μανίκας και Μηνάς Σταυρακάκης. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απουσιάζουν πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Αργύρης Λαφαζάνης, ο Αντρέας Τριανταφυλλόπουλος και ο Γιώργος Παπαμανώλης, ενώ οι βέροι «ΔΗΜΑΡΙΤΕΣ» είναι οι Σάκης Παπαθανασίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Αμοιρίδης (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) και Παναγιώτης Παναγιώτου.

Στους πανεπιστημιακούς, μεταξύ άλλων, είναι οι κ. Γιώργος Σωτηρέλης, Γιάννης Τσαμουργκέλης, Πάρις Τσάρτας, ενώ από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών συναντάμε τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, τον ηθοποιό Στέλιο Μάινα και τον σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλο. Από τον δημοσιογραφικό χώρο το «παρών» δίνουν οι κ. Σταμάτης Μαλέλης και Ριχάρδος Σωμερίτης. Έντονη είναι και η παρουσία πρώην κυβερνητικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ όπως οι Αντώνης Μανιτάκης, Αντώνης Ρουπακιώτης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Φωτεινή Σκοπούλη.

Στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρεται ρητά ότι η «Προοδευτική Συνεργασία» είναι συνεργασία κομμάτων, κινήσεων, ομάδων και προσώπων που ανήκουν στον χώρο της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου και γίνεται ξεκάθαρο ότι διεκδικεί ρόλο μέσα από τις συνεργασίες για τη συγκρότηση κυβερνήσεων «που θα αλλάξουν τις ασκούμενες πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας» και απευθύνει προσκλητήριο προς όλες τις «δημοκρατικές δυνάμεις».

Η «Προοδευτική Συνεργασία» εκφράζει την αντίθεσή της με την κυβερνητική πολιτική και υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, «με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική».

«Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μιαν άλλη Ελλάδα, σε μιαν άλλη Ευρώπη. Είμαστε μέρος της πανευρωπαϊκής προσπάθειας για τη μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων, σε ήπειρο της βιώσιμης, συνεκτικής και ισόρροπης ανάπτυξης, της πλήρους απασχόλησης. Υποστηρίζουμε τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης», καταλήγει η ιδρυτική διακήρυξη. Τέλος, η ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία προετοιμάζει εκδήλωση, για αύριο Δευτέρα, στο ξενοδοχείο Κάραβελ για την ίδρυση του σχήματος, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο με υπογραφές στήριξης από καλλιτέχνες, ηθοποιούς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Στις Βρυξέλλες ο Φώτης Κουβέλης

Στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρέθηκε αυτές τις μέρες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προσκεκλημένος από τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα. Στην αντιπροσωπεία του κόμματος, εκτός από τον Φώτη Κουβέλη, συμμετείχαν τόσο το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου και ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας, ενώ στις Βρυξέλλες η ομάδα ενισχύθηκε και από την παρουσία της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά.

Ο κ. Κουβέλης είχε τετ-α-τετ και με τον Μάρτιν Σουλτς, για τον οποίο είναι γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «σφάζονται» για το ποιος θα λάβει μια προνομιακή θέση δίπλα στον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών. Κουβέλης και Σουλτς, λοιπόν, συζήτησαν για το κλίμα που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά εν όψει των ευρωεκλογών καθώς και για τα ελληνικά προβλήματα. «Συζήτησα με τον κ. Σούλτς και τον κ. Σβόμποντα αλλά και με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη της ευρωομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών, για όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας πως στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σούλτς «υπήρξε ειδική συζήτηση για την ανάγκη αναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορά στον Νότο και την Ελλάδα και για το μείζον ζήτημα της κοινωνικής συνοχής».

Το φλερτ όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς σήμερα το βράδυ οι δύο άντρες θα έχουν και νέα συνάντηση στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης Σουλτς στην Αθήνα για την εκδήλωση της «Ελιάς».


Σχολιάστε εδώ