ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Στην εκδήλωση, εκτός του δημάρχου Πειραιά Β. Μιχαλολιάκου, μίλησαν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου, ο γενικός γραμματέας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Γ. Παναγιωτόπουλος και οι τοπικοί εκδότες Κρυσταλία Ραΐση και Σταύρος Καραμπερόπουλος. Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενούνται εφημερίδες και περιοδικά του Πειραιά από το 1865 ενώ κυριαρχούν φύλλα μίας εκ των πρώτων ημερησίων εφημερίδων, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα (το 1897) και ήταν πειραιώτικη, του «Χρονογράφου» και της αμέσως επόμενης που ήταν η «Φωνή του Πειραιώς».

// Εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Κανθάρου, η έκθεση-αφιέρωμα που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά για να τιμήσει τον μεγάλο πειραιώτη ηθοποιό Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η έκθεση περιλαμβάνει: Κοστούμια από ταινίες του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, προσωπικά αντικείμενά του, φωτογραφίες του, θεατρικές αφίσες και προγράμματα κ.ά.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει κι άλλη μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη τόσο στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ όσο και στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, που κι αυτή καταγόταν από περιοχή του ευρύτερου Πειραιά. Επίσης δεσμεύθηκε να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για μετονομασία κεντρικού δρόμου σε οδό Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Στην εκδήλωση μίλησε ο αδελφός της αξέχαστης Αλίκης Τάκης Βουγιουκλάκης, και από την οικογένεια του τιμώμενου ηθοποιού, ο Γιώργος Παπαμιχαήλ.

// Ημερίδα με θέμα «η ανάκτηση της Αρχιτεκτονικής Ταυτότητας του Πειραιά» θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο. Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθεί η ανάγκη της ανοικοδόμησης του κτιρίου του ιστορικού Ρολογιού του Πειραιά και να πιστοποιηθούν οι τρόποι που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση αυτού του ονείρου που αποτελεί και στόχο της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 7, θα διοργανωθεί στο Δημοτικό Θέατρο συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της οποίας η Φωτεινή Δάρρα και ο Λάκης Χαλκιάς θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου για την ανοικοδόμηση του Ρολογιού.

// Σήμερα το πρωί, Κυριακή της Ορθοδοξίας, γύρω στις 11.30, σε ειδική τελετή που θα γίνει στην πλατεία των Καμινίων, εκεί που παλαιότερα ήταν η «Παιδική Στέγη», θα γίνει η νέα ονοματοδοσία της. Η πλατεία, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ονομαστεί «Πλατεία Νίκου Λεγάκη» προς τιμήν του καμινιώτη γιατρού που έγραψε τη δική του ιστορία στην βασανισμένη αυτή γειτονιά της πόλης μας βοηθώντας κάθε αδύναμο και φτωχό άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας. Ο Νίκος Λεγάκης ήταν ιδρυτής του Ανεξάρτητου Κινήματος Καμινίων–Απόλλωνα (ΑΚΙΚΑΠ) που συνεργάστηκε λίγο πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές με το Λιμάνι της Αγωνίας και κατέβηκαν με κοινό συνδυασμό υπό την ηγεσία (τιμητικά) του αείμνηστου γιατρού. Όμως η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Νίκο Λεγάκη και λίγο πριν τις εκλογές απεβίωσε. Αμέσως μόλις ανέλαβε δήμαρχος ο Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι σε ένδειξη τιμής προς τον Λεγάκη θα δώσει το όνομά του στην κεντρική πλατεία των Καμινίων. Ξεκίνησε τις διαδικασίες και αφού ολοκληρώθηκαν, όπως προβλέπει ο νόμος, σήμερα εκπληρώνει τη δέσμευσή του. Στην εκδήλωση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και ο ιστορικός τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, ο Φοίβος, η πρόεδρος του οποίου, Δήμητρα Γκλεζάκου, μετά την τελετή θα προσφέρει καφέ και αναψυκτικά σε όλους τους συμμετέχοντες, στα γραφεία του συλλόγου στην οδό Κιθαιρώνος.

// Εκστρατεία αναδάσωσης του Σχιστού επιχειρεί σήμερα ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ). Στις 10 το πρωί στον δρόμο δίπλα από την είσοδο του Κοιμητηρίου, στελέχη του ΠΕΣΥΔΑΠ, εκπρόσωποι των Δήμων Κορυδαλλού και Περάματος, συνεργεία και εθελοντές, θα συγκεντρωθούν και θα ξεκινήσουν για το βουνό το οποίο, μετά τις διαδοχικές επιτυχημένες αναδασώσεις που πραγματοποιεί τα τελευταία έξι χρόνια ο σύνδεσμος, έχει αρχίσει να… πρασινίζει! Να σημειώσουμε ότι, όπως μας κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, η Διεύθυνση Αναδασώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ άλλες φορές τους προμήθευε δενδρύλλια εύκολα, τώρα τους έφερε τεράστιες δυσκολίες.

// Το θέμα της κατεδάφισης της Β΄ Πτέρυγας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στο Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο των φυλακών έθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, τον οποίο συνάντησε την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. Ο δήμαρχος ζήτησε την ένταξη των δυο ιδρυμάτων στο ΕΣΥ, ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες για τους κρατούμενους – νοσηλευόμενους. Ο υπουργός είπε ότι αντιμετωπίζει την πρόταση θετικά και ο υπουργός Υγείας και δήλωσε στον δήμαρχο ότι έχει κατατεθεί τροπολογία με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς και του νοσοκομείου. Σχετικά με το θέμα της κατεδάφισης της δεύτερης πτέρυγας των γυναικείων φυλακών, ο κ. Αθανασίου δεσμεύθηκε ότι σε 10 μέρες θα ξεκινήσει η εκκένωση της και η μεταφορά των υποδίκων, ώστε να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η κατεδάφιση και της εξωτερικής μάντρας των Φυλακών, ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η έκταση των 10 στρεμμάτων, η οποία έχει ήδη παραχωρηθεί στον Δήμο Κορυδαλλού.

// Ο Γιώργος Σταματογιάννης με 507 ψήφους και ποσοστό 56,21% εξελέγη νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, επικρατώντας στον β΄ γύρο του Γιάννη Καρδαρά, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 395 ψήφους (ποσοστό 43,79%). Στον α΄ γύρο ο ανεξάρτητος Παναγιώτης Πετρόπουλος που εξέφραζε τους κεντροδεξιούς και τους νέους ψηφοφόρους έχασε για οκτώ ψήφους την είσοδο στον β΄ γύρο από τον Γιάννη Καρδαρά, ενώ ο συνδυασμός της κ. Φλωροπούλου που εξέφραζε τις νεοδημοκρατικές ψήφους βγήκε τέταρτος. Επειδή όμως τόσο ο Πετρόπουλος όσο και η Φλωροπούλου πήραν μεγάλο αριθμό ψήφων και εκλέγουν πολλούς συμβούλους στο ΔΣ, ενδεχομένως, ο νέος πρόεδρος να μην έχει την πλειοψηφία στη διοίκηση του συλλόγου. Ήδη γίνονται επαφές για να συνεργαστούν οι τρεις συνδυασμοί στο ΔΣ και να μοιράσουν μεταξύ τους τις θέσεις του προεδρείου.

• Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στη μεγάλη τουριστική έκθεση ITB Berlin, στο Βερολίνο, που ξεκίνησε από την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε ολοκληρωμένα την Αττική με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά της.


Σχολιάστε εδώ