Καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές και την Περιφέρεια Αττικής θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι καταλυτικά για το μέλλον της συγκυβέρνησης, ενώ κρατάνε μικρό καλάθι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες, όπως λένε, κυριαρχούν κυρίως τοπικά κριτήρια.

Εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η Ρ. Δούρου μπορεί να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής και σημειώνουν ότι η υποψηφιότητα Κουμουτσάκου από τη ΝΔ στην ουσία είναι «λευκή πετσέτα» ήττας. Εάν, τονίζουν έμπειρα στελέχη, κερδίσουμε την Περιφέρεια Αττικής, όπου ψηφίζει το μισό εκλογικό σώμα της χώρας και έχουμε μια «καθαρή» διαφορά στις ευρωεκλογές, τότε η σημερινή συγκυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε μια μέρα μετά τις εκλογές. Υπενθυμίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου διασώθηκε προσωρινά στην πρωθυπουργία επειδή στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέχθηκε στην περιφέρεια Αττικής ο Γ. Σγουρός, εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων κατά των μνημονιακών μέτρων που έπαιρνε η τότε κυβέρνηση.

Τα στελέχη του κόμματος -ήδη από τώρα- φροντίζουν να αποσυνδέσουν τις ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και οι πλέον αισιόδοξοι δεν αποκλείουν ακόμα και έκπληξη στον Δήμο Αθήνας όπου ο Γ. Σακελλαρίδης εμφανίζει δυναμική ανόδου, ενώ θεωρούν δυναμική και την υποψηφιότητα Δρίτσα στον Πειραιά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο θόρυβος σχετικά με τη θέση του κόμματος για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ήταν εν πολλοίς κατασκευασμένος από τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης και την κυβερνητική προπαγάνδα. Ξεκαθαρίζουν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, από τη στιγμή που αυτό ζητείται από τη δικαιοσύνη, αλλά τονίζουν:

«Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τη θέση που έχουμε σε ένα θέμα που έχει ανοίξει και αφορά την πιθανότητα να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης, στον Ν. Χατζηνικολάου στον REAL.

Το Σύνταγμα, λένε στην Κουμουνδούρου, δεν προβλέπει διαδικασία να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα και ως εκ τούτου μια τέτοια προοπτική δεν θα βοηθούσε στην ουσιαστική απομόνωση της Χρυσής Αυγής και του φαινομένου του νεοναζισμού.

Τονίζουν ότι η δρομολογημένη απαγόρευση της Χρυσής Αυγής υπηρετεί στενά κομματικά συμφέροντα της ΝΔ και δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη σε τέτοιου είδους παιχνίδια τα οποία αύριο μεθαύριο μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία.

Μάλιστα, ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν έχουν βγει καταδικαστικές αποφάσεις κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και αυτοί δεν έχουν στερηθεί των πολιτικών τους δικαιωμάτων, είναι μεγάλο ζήτημα να μη λειτουργεί η Βουλή με 300 βουλευτές και να κατεβαίνει ο πήχης της απόλυτης πλειοψηφίας στους 142 βουλευτές. Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλία -εν όψει και κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή- ώστε οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν μέσω επιστολικής ψήφου.

Στην Κουμουνδούρου δεν αισθάνονται ιδιαίτερη ανησυχία για το κόμμα του Σ. Θεοδωράκη, αφού εκτιμούν ότι το προφίλ των ψηφοφόρων του Ποταμιού διαφέρει από τους σημερινούς ή τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από πολύ ξεκάθαρες θέσεις πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σημερινή μνημονιακή εποχή.

«Το Ποτάμι θα κόψει ίσως από διάφορους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε έναν τέτοιο βαθμό σε τι πρέπει να απαντήσει η επόμενη κυβέρνηση, ποια θα πρέπει να είναι η πορεία της χώρας, άρα δεν θεωρώ ότι ακουμπάει αυτή η προσπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Π. Σκουρλέτη στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου.

Σχετικά με την τρέχουσα «επεισοδιακή» διαπραγμάτευση με την «τρόικα» στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «σε “πολιτική λύση”, που θα προκύψει κατά τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, ποντάρει η κυβέρνηση για να αποφύγει προεκλογικά την εφαρμογή ή τη λήψη επώδυνων μέτρων, για τα οποία, πάντως, έχει δεσμευθεί έναντι της “τρόικας”».

Με τις πλάτες, λένε, της Μέρκελ (η οποία έχει κάθε λόγο να βοηθήσει τον Σαμαρά, αλλά όχι την Ελλάδα…), ο Σαμαράς στήνει επικοινωνιακό «αντάρτικο» στην Αθήνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, έγραφε η «ΑΥΓΗ», προχώρησε σε «μονομερή» ανακοίνωση της έκθεσης για τις τράπεζες, παραπέμποντας ουσιαστικά τις εκκρεμότητες ως προς την ανακεφαλαιοποίησή τους για μετά το φθινόπωρο. Νωρίτερα θα έχουν γίνει τα ευρωπαϊκά τεστ για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Άλλωστε και η Κομισιόν δεν θα ήθελε να αρχίσει από την Ελλάδα η εκτίμηση για την προβληματική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών». Το «αντάρτικο», τονίζουν, συνέχισε ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «μονομερώς» στη ρύθμιση φορολογικών θεμάτων που αφορούν τις επιχειρήσεις, αν η «τρόικα» επιμείνει στη διαφωνία της.

Ο Αντ. Σαμαράς, λένε, επιδιώκει να αναθερμάνει το «success story» εν όψει ευρωεκλογών και προσβλέπει σε αόριστες υποσχέσεις της Μέρκελ, που θα στηρίζονται όμως σε πλασματικά στοιχεία περί βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας με τη σφραγίδα της Eurostat και ως εκ τούτου τα όρια του «αντάρτικου» είναι προσδιορισμένα από την πλευρά της «τρόικας», ενώ ο σχεδιασμός έχει στόχο την εξαπάτηση των ελλήνων πολιτών.

Η κυβέρνηση, εκτιμούν, αποκρύπτει την αλήθεια ότι η προεκλογική αναβολή που επιδιώκει έχει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και άλλωστε και η φημολογούμενη «διευκόλυνση» για το δημόσιο χρέος συναρτάται με την ψήφιση νέου Μνημονίου, έστω και αν ονομαστεί με λιγότερο κακόφημο τίτλο.

Με το ΠΑΣΟΚ, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, να βυθίζεται, ο Αντ. Σαμαράς παίζει τα ρέστα του και καταφεύγει και πάλι σε εμφυλιοπολεμικού τύπου αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ανακαλύπτοντας» τον κρυφό… «φιλοτρομοκρατικό» εαυτό της Αριστεράς.

Αυτό, όμως, λένε, δεν είναι αρκετό για να αλλάξει την ατζέντα της κοινωνικής καταστροφής και για αυτό επιδιώκει να προεξοφλήσει πολιτικές ελπίδες βασιζόμενος στο σύστημα των media και των συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών δημοσκοπήσεων.

«Όσο κι αν προσπαθεί, όμως, ο Σαμαράς, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω! Η λαϊκή αξίωση για δημοκρατική ανατροπή δεν ανακόπτεται από προπαγανδιστικά ευρήματα και εικονικά στοιχεία, ούτε από τις πλάτες της Μέρκελ, ούτε βεβαίως από διάφορα άλλα αναχώματα που οψίμως στήνονται από τα εγχώρια συμφέροντα της διαπλοκής. Από αυτούς οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει το πάρτι τους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της «Αυγής».


Σχολιάστε εδώ