Καβάλα στʼ άλογο η Ρωσία
Πεδίο σφοδρής διεκδίκησης συμφερόντων και επίδειξης ισχύος εδώ και μέρες η Ουκρανία. Και μάλιστα σε έναν γεωγραφικό χώρο που δεσπόζει η Ρωσία. Αρκετοί σοβαροί αναλυτές αλλά και δημοσιογραφίσκοι της δεκάρας διαλαλούν τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης και τρομοκρατούν τους αδαείς. Οι περισσότεροι εξ αυτών επικαλούνται ως κίβδηλο επιχείρημα επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις! Πρόκειται για εντελώς αστήρικτες –και γελοιοδέστατες– φαντασιώσεις.
Ο Γιάννης Τριάντης, σε ένα ισορροπημένο και καυστικό άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» της Τετάρτης –βαθυστόχαστη και η ιστορική αναδρομή του Νίκου Μπελογιάννη την ίδια ημέρα στην ίδια εφημερίδα– γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής αποστομωτικά: «Είναι δύσκολο, ιδία στους Αμερικανούς, να θεωρήσουν έκνομες τις (στρατιωτικές) κινήσεις της Ρωσίας και να μιλούν για παράνομη επέμβαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας, όταν οι ίδιοι με διάφορα προσχήματα έχουν επέμβει με αστείες νομιμοποιητικές εξηγήσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη».
Η τρίτη πλευρά του τριγώνου με επίκεντρο την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή, που συμπλέει με τις ΗΠΑ και προαλείφεται και εκείνη για «πιθανές κυρώσεις», υποτιμά τη ρωσική ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ αλλά και τη διπλωματική δεινότητα της Μόσχας.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι που, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με το μπλοκ ΗΠΑ-ΕΕ (και ενώ στην Κριμαία εδραιωνόταν απρόσκοπτα η ρωσική στρατιωτική παρουσία), μετατέθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη όπου θα υπάρξει η συνέχεια. Το άρθρο αυτό γράφεται Πέμπτη, δεν θα γνωρίζω, επομένως, τα αποτελέσματα της εν λόγω Συνόδου. Μικρό το κακό πάντως. Διότι κατέστη ήδη γνωστό ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των παρείσακτων στα της Ουκρανίας Αμερικανών και Ευρωπαίων, οι νομοθέτες της ρωσικής Δούμας θα ψηφίσουν τάχιστα νόμο που θα επιτρέπει στη ρωσική κυβέρνηση ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Ρητορικό ερώτημα: Ποια πλευρά θα κάνει πίσω και μάλιστα με την ουρά υπό τα σκέλη;
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία της Κάθριν Άστον, βρετανίδας πολιτικού που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας από το 2009, με τον υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, ο τελευταίος εξέφρασε υποψίες ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές στην πλατεία Μαϊντάν τελούσαν υπό τις διαταγές της αντιπολίτευσης και όχι του Γιανουκόβιτς. Ορισμένες τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν το ανατριχιαστικό, ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν αμερικανοί πράκτορες, γιʼ αυτό σκότωναν και αστυνομικούς.
Μέσα σε όλα τα τραγικά αλλά και ευτράπελα χρήζει μνείας και η προβοκατόρικη ύβρις της Χίλαρι Κλίντον, η οποία ονειρεύεται ματαίως προεδριλίκι στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα της. Αποκάλεσε τον Πούτιν… Χίτλερ! Αντίφαση που βγάζει μάτι, αφού υποστηρίζει φανατικά τους χιτλερικούς στην Ουκρανία…
Και από τα ευτράπελα στα σοβαρά: Η Μέρκελ αποστασιοποιείται σιγά σιγά από τους συνεταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει άμεσα συμφέροντα με τη Ρωσία, με πρώτο και καλύτερο την ενεργειακή της εξάρτηση από εκείνη. Επίσης η Ρωσία αποτελεί σημαντικότατη αγορά για τα γερμανικά προϊόντα. Επιπλέον ζει στη Μόσχα σε περίοπτη θέση ο τέως γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, που της τα ψέλνει κάθε τόσο. Από την άλλη μεριά ούτε η ίδια ούτε η Ευρωζώνη θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά την Ουκρανία. Και συνεχίζω με τα λόγια του Γιάννη Τριάντη: «Γιʼ αυτό επιστράτευσε» (επιστράτευσαν, κατά τη δική μου εκδοχή) «το ΔΝΤ! Ως και οι πλέον ένθερμοι θιασώτες του ευρωπαϊσμού στην Ουκρανία ξέρουν –ή θα μάθουν– τι σημαίνει ΔΝΤ».
Θα προσθέσω ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδιαφορεί πλήρως για τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία. Ο περιβόητος –και αξιοθρήνητος– Βενιζέλος, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, δεν ξέρω καν αν πήγε την Τετάρτη στο Παρίσι και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εκείνο που ξέρω είναι ότι όπου ανακατεύτηκε, τα έκανε θάλασσα. Τόσο στη Συρία όσο και στα ελληνοτουρκικά. (Βλέπε: συναντήσεις με Νταβούτογλου). Αποκορύφωμα των… ευεργετικών πρωτοβουλιών του υπήρξε η ανάμειξή του στο Κυπριακό. Με επαίσχυντο αποτέλεσμα να μας φέρει στην Αθήνα ως επίσημο προσκεκλημένο τον επικεφαλής του ψευδοκράτους της Κύπρου! (Αναρωτιέται κανείς αν έχει ξεγράψει εντελώς από το λεξιλόγιό του τη λέξη «Ελληνισμός»).
Άφησα ως τελευταία επισήμανση –καμία εφημερίδα δεν έχει κάνει ούτε υπαινιγμό– ότι η Ρωσία διαθέτει ισχυρότατο σύμμαχο. Και αυτός ο σύμμαχος δεν είναι άλλος από την Κίνα. Είναι πασίγνωστο ότι οι ΗΠΑ είναι καταχρεωμένες στην Κίνα, αδυνατώντας, έστω και μερικώς, να την εξοφλήσουν. Στο διαδίκτυο βρίθουν οι πληροφορίες ότι το Πεκίνο διεμήνυσε στον Ομπάμα πως θα απαιτήσει ΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥΝ τα χρωστούμενα, εάν αποτολμήσει αντιρωσική επέμβαση στην Ουκρανία η καταρρέουσα οικονομικά χώρα του. Πρόκειται για ελπιδοφόρο μήνυμα που καταρρίπτει ολοσχερώς κάθε ενδεχόμενο πολέμου στην περιοχή.