Η «τρόικα» δεν μπορεί να πει όχι από τη στιγμή που αποδέχθηκε την έκθεση της BlackRock

Και καταγράφει τις απώλειες-ζημίες πιστωτικού κινδύνου του συνόλου των τραπεζικών δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να εκτιμήσει το ύψος των χρημάτων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ύστερα από «σε βάθος ανάλυση του χαρτοφυλακίου δανείων και διαβουλεύσεις με στελέχη των τραπεζών, η BlackRock προσδιόρισε τις ακόλουθες κατηγορίες δανείων:

• στεγαστικά δάνεια,
• καταναλωτικά δάνεια,
• δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες,
• δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ),
• δάνεια προς εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων,
• ναυτιλιακά δάνεια,
• δάνεια που σχετίζονται με το Δημόσιο».

Το θέμα που τίθεται πλέον, από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν ήδη δεχθεί να κάνουν ρυθμίσεις σε όλα τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, είναι γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε ανάλογες ρυθμίσεις για τις οφειλές που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, είτε είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι είτε επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Και φυσικά ούτε ο υπουργός Οικονομικών ούτε βέβαια ο πρωθυπουργός μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν το επιτρέπει η «τρόικα», από τη στιγμή που η ίδια η «τρόικα» έχει αποδεχθεί την έκθεση της BlackRock, η οποία αναφέρεται στις ρυθμίσεις που κάνουν και οι τέσσερις τράπεζες που έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά μέσω των Μνημονίων.

Δεν έχει, επομένως, κανέναν λόγο η κυβέρνηση να μην προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις, ανάλογα με το βαλάντιο κάθε φορολογουμένου, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση είναι μονόδρομος και θα φέρει έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο, ενώ θα δώσει και μεγάλη ανάσα στην Αγορά.


Σχολιάστε εδώ