Δεν σέβεστε τίποτα!

Αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε των διεκδικήσεών της, ζήτησε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για τη διευθέτηση του θέματος. Από την πλευρά του ο κ. Γκάουκ ανέφερε ότι δεν μπορεί εκ της θέσεώς του να πάρει άλλη θέση από τη νομική θέση που έχει εκφράσει η κυβέρνηση της χώρας του κι επέμεινε ότι υπάρχει μόνο το ηθικό χρέος. Παράλληλα ζήτησε συγνώμη για τις αγριότητες που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Ελλάδα.

Αιχμηρός όσο ποτέ άλλοτε ο Κ. Παπούλιας αντέκρουσε το πάγιο επιχείρημα του Βερολίνου ότι δεν υπάρχει θέμα λέγοντας ότι αυτό είναι μονομερής ισχυρισμός και δεν μπορεί να προβάλλεται ως τελικό συμπέρασμα. Στηλίτευσε δε την στάση της Γερμανίας τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αρνείται τη διεθνή διαιτησία, τη διαπραγμάτευση και τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση των διαφορών μεταξύ δύο χωρών.

Απευθυνόμενος προς τον γερμανό ομόλογό του, ο κ. Παπούλιας έκανε μια αντιδιαστολή με τα όσα καλείται να εφαρμόσει και εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα. «Είναι οξύμωρο», υπογράμμισε, «ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί άνευ συζητήσεως επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο κ. Γκάουκ επέμεινε στις πάγιες θέσεις του Βερολίνου -είχε προϊδεάσει άλλωστε για τη στάση του με δηλώσεις πριν ακόμη φθάσει στην Αθήνα- λέγοντας ότι η χώρα του έχει μόνο ηθικό χρέος έναντι της Ελλάδας και σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων ή αποπληρωμής του κατοχικού δανείου.

Το θέμα κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Γκάουκ με τον Αλ. Τσίπρα, παρόντος του Μ. Γλέζου. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η Γερμανία έχει έναντι της Ελλάδος ιστορικό, ηθικό, αλλά και υλικό χρέος. Και τόνισε ότι το θέμα αφορά την αποκατάσταση απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ιδιαίτερα των γερμανικών επανορθώσεων, των αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τσίπρας τόνισε στον γερμανό Πρόεδρο ότι μπορεί οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις να μην έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα, ωστόσο η επόμενη κυβέρνηση (εννοώντας του ΣΥΡΙΖΑ) θα το πράξει. Πέραν των άλλων, όπως είπε, και διότι η Ελλάδα περνάει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Συνοδευόμενος από τον Κ. Παπούλια, ο κ. Γκάουκ ταξίδεψε στην Ήπειρο και επισκέφθηκε το χωριό Λιγκιάδες ,τόπο μαρτυρίου των Ελλήνων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και ζήτησε εκ νέου συγνώμη για τα εγκλήματα των ναζί.


Σχολιάστε εδώ