Δεν αντιδρά η νέα γενιά…
Η επιτυχημένη σειρά του ALPHA «Mην αρχίζεις τη Μουρμούρα» σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης από την αρχή της σεζόν καθώς στο νεανικό κοινό πέτυχε 44,6%! Το σίριαλ, θα συνεχιστεί και την τηλεοπτική σεζόν 2014-2015 στον ALPHA και θα προβάλλεται από τον Οκτώβριο τρεις φορές την εβδομάδα. Ο ηθοποιός, μιλά και για τη γενιά που δεν διαβάζει ποίηση και δεν αντιδρά, για τις ληστρικές τράπεζες, για το αντισυνταγματικό «χαράτσι», για τα μορφωμένα παιδιά που μετά από μια εικοσαετία θα πρέπει να αναστήσουν τη χαμένη αίγλη ενός λαού μέσα από την εκπαίδευση.
// Πιστεύατε ότι η σειρά «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» θα άγγιζε τόσο πολύ τους έλληνες τηλεθεατές; Τρία ζευγάρια, ο Χάρης και η Βάσω (οι νέοι), ο Ηλίας και η Μαρίνα (οι μεσήλικες) και η Βούλα με τον Μηνά (οι ηλικιωμένοι);
Όταν διάβασα τα κείμενα του σεναρίου ήξερα ότι το σίριαλ θα έχει ανταπόκριση από τον κόσμο αλλά δεν περίμενα τόσο μεγάλη αποδοχή. Βέβαια, η «Μουρμούρα» είναι αγαπητή γιατί μέσα από τους ήρωες είναι σαν να βλέπεις τους γείτονές σου, τον εαυτό σου στην κρεβατοκάμαρα με τη σύζυγό σου. Είναι ο καθρέφτης και η καθημερινότητα του Έλληνα.
// Πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί ένας γάμος 20 ή και 30 ετών ενώ τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι;
Θέλει πολλή δουλειά. Η Μαρίνα (Δάφνη Λαμπρόγιαννη) και ο Ηλίας, τον οποίο υποδύομαι, από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι το παιδί τους για να σπουδάσει, γίνονται οι ίδιοι παιδιά. Και αρχίζουν πάλι το φλερτ και το χιούμορ. Είναι σαν να ξαναγνωρίζονται. Και ερωτικά είναι σαν τον σκύλο με τη γάτα. Η Μαρίνα και καλά του αντιστέκεται. Πάντως, πιστεύω ακράδαντα ότι η γυναίκα είναι αυτή που κρατά τον γάμο γιατί κάνει τεράστια υπομονή. Οι άνδρες είμαστε πάντα μωρά παιδιά. Και το ενδιαφέρον στη σειρά είναι ότι και στο νέο ζευγάρι, τη Βάσω και τον Χάρη, η κοπέλα κάνει υπομονή, εργάζεται ενώ ο νεαρός είναι άνεργος, αλλά μαγειρεύει και κάνει δουλειές στο σπίτι. Κακά τα ψέματα. Το λέω και στη θεατρική παράσταση «Caveman», oι γυναίκες ρυθμίζουν τις σχέσεις, τις αναλύουν, προσφέρουν τις λύσεις στα προβλήματα, έχουν μάθει να διεκδικούν, συλλέγουν πράγματα για την οικογένεια.
// Σας πήραμε τους ρόλους;
Ακούω τις γυναίκες που λένε μεταξύ τους ότι «άνδρες δεν υπάρχουν πια». Δεν ισχύει αυτό. Το αρχέτυπο εξακολουθεί να υπάρχει. Ο άνδρας θα δώσει σιγουριά και προστασία στη γυναίκα. Ο άνδρας είναι η ασφάλεια της οικογένειας. Οι άνδρες δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις. Αυτό που λένε, αυτό είναι. Αλλά ο λεβέντης άνδρας, έχει πάντα την ευθύνη για την οικογένειά του.
// Ο πολιτισμός και η τέχνη έχει την υποχρέωση, αυτές τις δύσκολες εποχές για τον Έλληνα, να τον κάνει να χαμογελάσει, να προβληματιστεί αλλά και να τον αφυπνίσει;
Για μένα χρειάζεται συλλογικότητα. Και η συλλογικότητα, η αίσθηση της συνευθύνης, θα έρθει από την εκπαίδευση. Από τα νέα μορφωμένα παιδιά που θα μάθουν να έχουν κριτική σκέψη. Θα ήθελα πάρα πολύ να επιστρέψουν τα αρχαία ελληνικά στα σχολεία γιατί αυτές είναι οι ρίζες μας. Δεν είναι εξειδίκευση τα αρχαία, είναι η κληρονομιά μας. Η αντιβίωση για τα όσα περνάμε σήμερα είναι ο πολιτισμός και η παιδεία.
// Η κρίση που περνάμε δεν είναι οικονομική;
Για μένα πρωτίστως η κρίση είναι ηθική, εσωτερική και μετά του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το πρώτο λάθος που κάναμε είναι ότι πάψαμε να διαβάζουμε τους ποιητές μας. Οι έλληνες ποιητές λένε μεγάλες αλήθειες για τη ζωή, την ευτυχία. Στο σχολείο μας έβαζαν να διαβάζουμε ποιητές. Τώρα αυτό ακούγεται ξεπερασμένο. Αλλά η ψυχοθεραπεία έρχεται από την τέχνη. Αλήθεια, ποιες είναι οι ποιοτικές προσλαμβάνουσες εικόνες των παιδιών μας; Το τραγούδι, το θέατρο, ο χορός, η ζωγραφική, η ψυχαγωγία μέσω της μικρής οθόνης, πρέπει να γαλουχούν τον άνθρωπο. Στόχος μας λοιπόν πρέπει να είναι τα σχολεία και η νέα γενιά. Ο δυτικός πολιτισμός, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με στεγνούς χρηματοπιστωτικούς όρους, φέρνει κατάθλιψη. Δεν στοχεύει στη χαρά της ζωής, αλλά στους αριθμούς. Δεν ξέρω δηλαδή αν ένα παιδί στην Ανατολή είναι πιο χαρούμενο από ένα παιδί στην Ευρώπη.
// Βλέποντας το «Αλ Τσαντίρι νιουζ», το «Δια ταύτα», το «Κάτω Παρτάλι», τη «Μουρμούρα» γελάς, ξεχνιέσαι. Υπάρχει μια ψυχική τέρψη από την ελληνική μυθοπλασία.
Για πόσο; Για δύο ώρες; Μετά, ποια είναι τα μηνύματα στην τηλεόραση; Μηνύματα πολέμου, εκφοβισμού, τρομολαγνείας. Σ’ αυτόν τον οικονομικό πόλεμο τα μίντια έκαναν πολύ κακό. Όχι όλα. Υπήρξαν και αντιμνημονιακά κανάλια και έντυπα. Αλλά τα περισσότερα μας έκαναν πλύση εγκεφάλου για να υποχωρήσουμε κοινωνικά. Περίμενα από αυτή την κοινωνία της ανεργίας να υπάρξει μια επανάσταση, μια αντίδραση. Εμείς στα θέατρα τα λέμε. Στο πολιτικό θέατρο, στην επιθεώρηση, στην κωμωδία. Αλλά φτάνει; Η πρώτη εξουσία έχουν γίνει τα μίντια και όχι η τέταρτη. Είναι οι βασικοί υπαίτιοι της κοινωνικής μας εξαθλίωσης, με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια. Για να αλλάξει το τοπίο που ζούμε πρέπει να ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας οφέλη και να επιδιώξουμε την ελευθερία μας, γιατί τώρα είμαστε σκλάβοι. Δυστυχώς η ελευθερία κάποιες φορές χρειάζεται βία.
// Η βίαιη αντίδραση θα ‘ρθει από τους νέους;
Αν άκουγαν Σκαλκώτα, ίσως. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Τόσα χρόνια περάσαμε μέσα στον εκφοβισμό και στην ανέχεια και εκτός από τους «αγανακτισμένους», το σύστημα με διάφορες μεθοδεύσεις, απειλές, «χαράτσια», φόρους μας έχει δέσει χειροπόδαρα. Το μόνο που απεύχομαι είναι ο εμφύλιος. Να φτάσουμε να λέμε «εσύ έχεις δουλειά, εγώ όχι». Ο εχθρός μας είναι ένας καλά φτιαγμένος μηχανισμός που πρώτα μας δάνεισε και μετά μας σκλάβωσε. Εγώ θα ευχηθώ να πάψουμε να ψηφίζουμε τους ίδιους και να τους πούμε με μια φωνή: «Φύγετε από εδώ». Πόσα σκάνδαλα ακόμη; Με τις ΜΚΟ ήταν το αποκορύφωμα. Πιστεύω ότι πάμε για εθνικές εκλογές και έχουν αρχίσει τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια. Μας δουλεύουν κανονικά.
// Στον δρόμο οι άνθρωποι τι σας λένε;
Με ευχαριστούν που τους κάνουμε να γελάνε, αλλά μετά με ρωτούν τι θα γίνει, αν θα ανασάνει αυτή η χώρα; Χθες, στον ταξιτζή που με πήρε, του λέω: «Φιλαράκι, εσύ δεν είσαι ταρίφας, αλλά οικονομικός αναλυτής». Είχε δίκιο βέβαια ο άνθρωπος. Μου λέει: «Κύριε Κυριακίδη, πιο αντισυνταγματικό φόρο από το «χαράτσι» έχετε συναντήσει; Κατέλυσαν το Σύνταγμα. Μου κόβουν το ρεύμα. Αυτός είναι φασισμός. Αυτή είναι απειλή».
// Και μετά έρχονται οι σωτήρες.
Η Χρυσή Αυγή…
Τη Χρυσή Αυγή την αποκαλώ ΚΔΟΑ. Κτηνώδης Δύναμη, Ογκώδης Άγνοια. Ο χτιστός από το γυμναστήριο που ανοίγει κεφάλια λόγω δύναμης. Όλοι οι άλλοι που δεν έχουμε τους μύες και τα μπράτσα, αλλά βάζουμε σε πρώτο ρόλο τον στοχασμό θα πρέπει συλλογικά να φωνάξουμε «Αέρα» απέναντι στις ληστρικές τράπεζες και στην «τρόικα». Και θέλω να πω σε όλους αυτούς που λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ότι κάνουν τεράστιο λάθος. Είμαστε φιλότιμος λαός, εργατικός και έχουμε πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι παππούδες μας ήταν τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι και τους λένε σήμερα δεν υπάρχει ΙΚΑ; Χρεωμένοι είναι όλοι οι κρατικοί οργανισμοί. Αλλά από τους παππούδες κρατούσαν ένσημα. Ο λαός μας πρέπει να διεκδικήσει την αίγλη που πάνε να του αφαιρέσουν.