Το βάρος στις ευρωεκλογές ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ», εκτίμησε απερίφραστα ότι από το βράδυ των ευρωεκλογών τελειώνει η συγκυβέρνηση και ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως είπε, θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή και στελεχών εκτός του κόμματος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με την «τρόικα» και ειδικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Όπως δήλωσε, «εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί, δεν συμφέρει κανέναν».

Η εν λόγω αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε, εν μέρει, την αριστερή αντιπολίτευση αφού ήρθε έπειτα από μπαράζ δηλώσεων στελεχών του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως δηλώσεις προσαρμογής και ρεαλισμού που απομάκρυναν τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά και ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως έγραψε και το «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή, στην Κουμουνδούρου, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, κρατάνε «μικρό καλάθι» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες εκ των πραγμάτων ισχύουν διαφορετικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «θέλω να πω ότι είναι διαφορετικής πολιτικής έντασης το μήνυμα που θα υπάρξει από τις ευρωεκλογές, που από εκεί θα προκύψει το μεγάλο κύμα της ανατροπής, διαφορετικό στις περιφέρειες και διαφορετικό στους δήμους». Η εν λόγω δήλωση, προφανώς, προετοιμάζει τους ψηφοφόρους του κόμματος για το ενδεχόμενο να μην καταγραφεί η πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που θα οδηγήσει σε απογοήτευση τους οπαδούς του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σαρώσει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ακόμα και εάν αυτή αφορά εκλογές σε τοπικό αθλητικό σύλλογο.

Ως εκ τούτου, στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν, χωρίς να το λένε, δημοσίως το βάρος στις ευρωεκλογές από τις κάλπες των οποίων εκτιμούν ότι θα βγει ένα βροντερό μήνυμα κατά της συγκυβέρνησης και η ήττα θα είναι τέτοια που δεν θα μπορούν να τη διαχειριστούν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και στο κόμμα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, στο οποίο αναμένεται να υπάρχουν και αναγνωρίσιμα κεντρικά στελέχη αλλά και «φρέσκα πρόσωπα» και στελέχη του ευρύτερου χώρου όπως καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι διανοούμενοι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η περίοδος της εσωστρέφειας με αφορμή τις υποψηφιότητες για τις περιφερειακές εκλογές έχει κλείσει και ήδη πολιτικά έχει προεξοφληθεί, υπογραμμίζουν όμως ότι «οι πραγματικές συζητήσεις που έγιναν μέσα στο κόμμα δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που διαμορφώθηκε ως εικόνα, επικοινωνιακά».

Χαρακτηριστικά, ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε στον Ν.Χατζηνικολάου ότι «μου κάνει εντύπωση και θέλω να δω αν επί είκοσι μέρες θα αποτελέσει πρώτη ή δεύτερη είδηση στα διάφορα δελτία των σταθμών και των ραδιοφώνων αυτή η συζήτηση που γίνεται τώρα για τον Περιφερειάρχη της Αττικής που θα υποστηρίξει η ΝΔ.

Κατ’ αναλογία θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να διακόπτουν, να κάνουν έκτακτα δελτία, εάν κάνουν ό,τι έκαναν… με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ήδη έχουν διορθώσει τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν με τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εμφανίζονται σίγουροι ότι η Περιφέρεια της Αττικής, στην οποία ψηφίζει το μισό σχεδόν εκλογικό σώμα της χώρας, θα αποτελέσει το «Βατερλώ για την κυβέρνηση».

Γιάννης Φωτούλας


Σχολιάστε εδώ