Σκληροί κι αδιάλλακτοι…

ΣΚΛΗΡΕΣ, όπως αναμενόταν, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» καθώς οι δανειστές επιμένουν στις απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει τους λιγότερο επώδυνους συμβιβασμούς. Στόχος η τελική συμφωνία να επέλθει πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται αυτό να μετατεθεί για τη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου, οπότε και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλάει για μεγάλες καθυστερήσεις στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ οι επικεφαλής της «τρόικας» επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή των οδηγιών του ΟΟΣΑ. Ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στο γάλα, στη διάθεση των φαρμάκων, την τιμή του βιβλίου ενώ -υπό το βάρος των αντιδράσεων- η κυβέρνηση αντιπροτείνει εναλλακτικές (πιο ήπιες) λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί την υποχώρηση της κυβέρνησης ενώ η ΔΗΜΑΡ ζητάει να απορριφθούν οι απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών διότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν νέα μέτρα και νέους πειραματισμούς. Το ΚΚΕ πάντως δεν έχει καμιά ψευδαίσθηση ότι όσα ζητάει η «τρόικα» είναι απαιτήσεις ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε «κραχ»…

Αντικείμενο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας» αποτελεί το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και η κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων, σε δημοσίευμά τους, οι «Financial Times» ισχυρίστηκαν ότι απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. Έντονη ήταν η αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος που στηλίτευσε το δημοσίευμα και τους σκοπούς που εξυπηρετεί ενώ υπογράμμισε ότι απαιτούνται μόλις 5,5 δισ. για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την απαίτηση της «τρόικας» και από τον ερχόμενο Ιούλιο θα μειωθούν κατά 3,9% οι εργοδοτικές εισφορές. Η εκτίμηση ορισμένων είναι ότι έτσι θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα αποτραπούν νέα λουκέτα και απολύσεις. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι με την απόφαση αυτή θα υποστούν ισχυρό πλήγμα τα ασφαλιστικά ταμεία και στο άμεσο μέλλον θα τεθεί θέμα μείωσης των συντάξεων, του εφάπαξ και των κοινωνικών επιδομάτων. «Οδηγούν τα ταμεία σε κραχ», προειδοποιούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλαξαν όλα

Νέα δεδομένα στο πεδίο των ευρωεκλογών διαμορφώνονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μη διαχωρισθεί η επικράτεια σε περιφέρειες και να υπάρχουν τέσσερις σταυροί προτίμησης. Ανατροπές, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, φέρνει η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να ορίσει ασυμβίβαστο μεταξύ υποψήφιου ευρωβουλευτή και βουλευτή. Προβλήματα και δυσλειτουργίες θα αντιμετωπιστούν με την άρση της δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, που πλέον θα επιτρέπεται να γίνουν μέχρι και την Παρασκευή προ των εκλογών. Η υπόθεση μετατίθεται πλέον σε επίπεδο υποψηφίων, καθώς τα κόμματα θα πρέπει άμεσα να δώσουν στη δημοσιότητα τις λίστες με τους υποψηφίους ούτως ώστε να ξεκινήσουν προεκλογική εκστρατεία σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ανοιγοκλείνουν…

Κλείνουν σταδιακά τα «μέτωπα» εν όψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, με εξαίρεση εκείνα που θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και την πρώτη Κυριακή. Ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διεργασίες η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Γ. Κουμουτσάκου για την Περιφέρεια Αττικής. Υποψήφιος θα είναι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, ο Γ. Σγουρός ως… ανεξάρτητος. Στην Αθήνα το κλίμα αρχίζει σιγά σιγά να πολώνεται με ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στους υποψήφιους, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής -όπως του ζητούν συνάδελφοί του της Νέας Δημοκρατίας- και θα το κάνει μόνο αν εκλεγεί δήμαρχος! Κορυφαία στελέχη της παράταξης εξακολουθούν να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ενώ άλλοι, παρασκηνιακά, στηρίζουν τον κ. Κακλαμάνη.

Αυτός αισιοδοξεί…

Κόντρα στις δημοσκοπήσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος για τις εκλογές και βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία! Σε δηλώσεις του, μάλιστα, προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να κυβερνήσει μόνο με στελέχη του κόμματος, αλλά ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συμπεριλάβει προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής, τεχνοκράτες κ.ά. Αφήνει, ωστόσο, να φανεί ότι δεν περιμένει εθνικές εκλογές νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2015, με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι να φτάσει εκεί, όμως, πρέπει να ξεπεράσει τις διαφωνίες που καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος για κρίσιμα ζητήματα. Τελευταίο κρούσμα η δήλωση του Γ. Σταθάκη ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει κανέναν από τους φορολογικούς συντελεστές, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή, διαφορετικές απόψεις εκφράζονται και για τη λύση που προωθείται στο Κυπριακό, με την ηγεσία να φαίνεται ότι συμφωνεί, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη διαφωνεί καθώς θεωρεί ότι είναι σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού.

Όλοι μέσα…

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αποκαλύψεις -και οι αναταράξεις- με τις αδιαφανείς χορηγίες εκατομμυρίων ευρώ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με αμφισβητούμενο σκοπό, χωρίς παραστατικά και αποδείξεις. Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει εξονυχιστικούς ελέγχους για πεπραγμένα των προηγούμενων χρόνων. Στο σκάνδαλο ενεπλάκη και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αφού με την υπογραφή του (ως υπουργού Πολιτισμού το 2004) επιχορηγήθηκε με 8 εκατ. ευρώ ΜΚΟ με την ονομασία «Έργο Πολιτών». Παραμένει αδιευκρίνιστο που πήγαν τα χρήματα, ενώ στην πορεία η ΜΚΟ… χρεοκόπησε κι έβαλε λουκέτο! Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, που βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου, καθότι την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών υπήρξε «όργιο χορηγιών», επιμένει ότι όλα έγιναν νόμιμα. Κατηγορεί δε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι με «ψεύδη» και «γελοιότητες» προσπαθούν να τον πλήξουν πολιτικά. Το ΣΔΟΕ ερευνά και τη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει στο παρελθόν η Μ. Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητάει από τρεις υπουργούς αναλυτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από το 2004 μέχρι σήμερα.


Σχολιάστε εδώ