Σε 6 ευρωβουλευτές ελπίζουν στη ΝΔ!
Τα μηνύματα που φθάνουν από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τη βάση της παράταξης μετά τις αλλαγές στη διαδικασία (σταυρός προτίμησης) ενισχύουν την εκτίμησή τους ότι το κλίμα αλλάζει.
Εμφανίζονται δε βέβαιοι ότι ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός ώστε να κλείσει ακόμη περισσότερο η απόσταση που αυτή τη στιγμή τους χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τον όρο ότι τις επόμενες ογδόντα ημέρες δεν θα προκύψει ένα σημαντικό γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές εξελίξεις. Την αισιοδοξία αυτή αντανακλά και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου ότι οι εκλογές του Μαΐου δεν αλλάζουν κυβέρνηση. Αρμόδιοι παράγοντες του κόμματος αναφέρουν ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους κι αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: Στη στασιμότητα που παρουσιάζει η δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη μικρή ανάκαμψη της απήχησης της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η εξίσωση αυτή θα γείρει ακόμη περισσότερο υπέρ της Νέας Δημοκρατίας λόγω των θετικών εξελίξεων που θα υπάρξουν τις επόμενες εβδομάδες κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Επιπλέον, η ενεργός συμμετοχή των υποψηφίων στην προεκλογική μάχη θα συσπειρώσει μεγαλύτερη μάζα ψηφοφόρων. Στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι θα καταφέρουν να εκλέξουν τουλάχιστον έξι ευρωβουλευτές κι ενδεχομένως να διεκδικήσουν την έβδομη.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπουν στη τελική ευθεία οι διαδικασίες επιλογής και ανακοίνωσης των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν χρωστάει σε κανέναν, δεν έχει αναλάβει καμιά δέσμευση και ως εκ τούτου θα αποφασίσει με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και την καλύτερη εκπροσώπηση της παράταξης. Το ασυμβίβαστο υποψηφίου ευρωβουλευτή και βουλευτή άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και υποχρέωσε αρκετούς να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Μετά την απόφαση του Γ. Κουμουτσάκου, ύστερα από σχετική πρόταση του πρωθυπουργού, να κατέβει υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής αδειάζει μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Πόσω μάλλον που πολλοί θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη την επανεκλογή του και την παρουσία του στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντίθετα, μια θέση στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας από τους νυν ευρωβουλευτές θα έχουν οι Μ. Γιαννάκου και Ρ. Κράτσα, ενώ την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι έχουν εκφράσει η βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η πρώην βουλευτής Ελ. Βόζεμπεργκ και ο πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού Φ. Κρανιδιώτης. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος πριν καθιερωθεί ο σταυρός προτίμησης και το ασυμβίβαστο είχε συμφωνηθεί να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Αρνητική είναι μέχρι στιγμής η απάντηση του Κ. Καραμανλή (γιος του Αχ. Καραμανλή) παρά το γεγονός ότι τα σενάρια τον έφερναν ως σίγουρο. Τα προηγούμενα 24ωρα κυκλοφόρησαν φήμες ότι μια θέση στη λίστα θα καταλάβει ο Π. Ψωμιάδης, με «αντάλλαγμα» να στηρίξει ενεργά και καθαρά τον Γ. Ιωαννίδη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αναπόφευκτα ποικίλες αντιδράσεις, καθώς θα θεωρηθεί ότι ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί την Ευρωβουλή ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και αυτό μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες. Στο προσκήνιο επανήλθε το όνομα του δημοσιογράφου Γ. Αυτιά και της βουλευτή Άννας Καραμανλή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θέση στο ψηφοδέλτιο ενδεχομένως να καταλάβει ο Άδ. Γεωργιάδης, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από καμιά πλευρά. Όπως λέγεται, ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να τον απομακρύνει από το υπουργείο Υγείας λόγω των μεγάλων και παρατεταμένων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει με τους χειρισμούς και τη συμπεριφορά του. Και επιθυμεί να του δώσει διέξοδο προς την Ευρωβουλή, προκειμένου να μην θεωρηθεί ως υποβάθμιση η απομάκρυνσή του από τη κυβέρνηση.