Ρισκάρει ο Σαμαράς με τον Κουμουτσάκο
Στο πλαίσιο αυτό και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα κάνει στοχευμένες επισκέψεις και παρεμβάσεις, στηρίζοντας με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο τη δύσκολη προσπάθεια του Γ. Κουμουτσάκου. Η Αττική είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου συγκεντρώνονται πληθυσμοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη ύφεση και τη λιτότητα, ως επακόλουθα της πολιτικής των Μνημονίων. Έτσι εξηγείται και η απροθυμία πρωτοκλασάτων στελεχών της παράταξης να κατέβουν υποψήφιοι, φοβούμενοι μια αποτυχία. Εκ των πραγμάτων, πάντως, το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα της κοινωνίας προς την κυβέρνηση, πρωτίστως, αλλά και τα κόμματα. Την κρισιμότητα της συγκεκριμένης αναμέτρησης αναγνωρίζουν και στη Νέα Δημοκρατία, εξ’ ου και η απόφαση του κ. Σαμαρά να εμπλακεί ο ίδιος στη μάχη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη Λ. Συγγρού θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε στο ψηφοδέλτιο του κ. Κουμουτσάκου να ενταχθούν πρόσωπα καταξιωμένα στον επαγγελματικό τους χώρο, με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και επώνυμοι που θα λειτουργήσουν ως «πόλος έλξης» για τους ψηφοφόρους. Θεωρείται βέβαιο ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα έχει την ενεργή και ουσιαστική στήριξη των καραμανλικών στελεχών ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ανακοπεί το… ρεύμα των συμπαθούντων του Γ. Σγουρού. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, αφού το προηγούμενο διάστημα και μέχρι να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου, υπουργοί αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Ντ. Μπακογιάννη, Άδ. Γεωργιάδης κ.ά.) είχαν ταχθεί -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- υπέρ του σημερινού περιφερειάρχη. Αρκετοί είναι και οι γαλάζιοι δήμαρχοι που εμφανίζονταν διατεθειμένοι να βοηθήσουν τον κ. Σγουρό να επανεκλεγεί και οι οποίοι έπρεπε να πεισθούν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.
«Ρίσκο»
Η απόφαση του κ. Σαμαρά να ορίσει υποψήφιο τον Γ. Κουμουτσάκο, κόβοντας έτσι τον «γόρδιο δεσμό» στην Περιφέρεια Αττικής, αιφνιδίασε τους πάντες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Πρώτον, διότι το όνομά του δεν είχε ακουστεί και συζητηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και δεύτερο, διότι ήταν ο τελευταίος που θα περίμενε κανείς να επιλέξει ο πρωθυπουργός. Σ’ αυτό ακριβώς ποντάρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γεγονός ότι ο κ. Κουμουτσάκος είναι ένας υποψήφιος χωρίς τα παλιά, κλασσικά (και μάλλον απαξιωμένα) κομματικά χαρακτηριστικά. Η ως τώρα θητεία του στα δημόσια πράγματα είναι αψεγάδιαστη, χωρίς σκιές και αστερίσκους, εξ’ ου και η θετική υποδοχή που έτυχε η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Η οριστική απόφαση ελήφθη την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στο Στρασβούργο, όπου συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή και εξασφάλισε τη θετική απάντησή του. Είχε προηγηθεί το «ναυάγιο» των συζητήσεων με τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρ. Παχατουρίδη, ο οποίος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι φοβήθηκε το «ρίσκο» που έχει η αναμέτρηση και προτίμησε να παραμείνει στα «σίγουρα» και στον δήμο του όπου είναι αδιαμφισβήτητος. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι δέχθηκε πιέσεις (ή και απειλές) να μην το επιχειρήσει. Το θέμα έκλεισε στη συνάντηση που -ως λέγεται- είχε ο κ. Παχατουρίδης με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Από την άλλη, η απόφαση του κ. Κουμουτσάκου να εγκαταλείψει την αίγλη και την άνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να κατέβει στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης συνιστά ούτως ή άλλως ένα μεγάλο ρίσκο. Πόσω μάλλον που με τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια κανένας δεν μπορεί να του εγγυηθεί την επιτυχία. Ρόλο στην απόφασή του αυτή ενδεχομένως να έπαιξε και η αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών (σταυρός προτίμησης), κάτι που σημαίνει μακρά, επίπονη και κυρίως δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία. Αν δεν καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα έχει συζητήσει (και συμφωνήσει) με τον κ. Σαμαρά ένα «plan B» για το πολιτικό μέλλον του.
Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του κ. Κουμουτσάκου είναι ισχυρές, ότι η μάχη θα είναι σκληρή. Δεδομένου ότι, όπως τονίζουν, η Ρ. Δούρου (υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ) θεωρείται «άνευρη υποψηφιότητα», γι’ αυτό και δεν «τραβάει» μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Γ. Σγουρός χωρίς ισχυρή πολιτική στήριξη (το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια…) βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι αν υπάρχει μια καλά σχεδιασμένη προεκλογική εκστρατεία κι αν αποφευχθούν τα λάθη, ο κ. Κουμουτσάκος θα φτάσει με αξιώσεις στον δεύτερο γύρο. Στην περίπτωση αυτή, αν αντίπαλός του είναι η κ. Δούρου θα είναι ο νικητής των εκλογών, ισχυρίζονται στη Συγγρού, αν είναι ο κ. Σγουρός τα πράγματα περιπλέκονται.
Άλλα στελέχη προσεγγίζουν αντίστροφα την αναμέτρηση, πιστεύουν δηλαδή ότι η κ. Δούρου θα συσπειρώσει τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους, ενώ θα υπάρξουν κόμματα που θα κινηθούν κόντρα στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.