«Πέφτει σιγά σιγά η δικτατορία στην Τουρκία»

«Υπάρχει μία δικτατορία αυτή τη στιγμή στην Τουρκία η οποία άρχισε σιγά σιγά να πέφτει. Από τη μεγάλη αντίσταση τον Ιούνιο μέχρι τώρα άρχισε να διαλύεται και εμείς πιστεύουμε ότι την τελευταία κλωτσιά θα τη δώσει ο λαός», δήλωσε ο Εμρά Ακανού, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σε πανεπιστημιακή αίθουσα.

Ο ίδιος τόνισε ότι για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη ξεσηκώθηκε ο τουρκικός λαός τον περασμένο Ιούνιο. «Ο τουρκικός λαός δεν επιτρέπει ένας σουλτάνος, ένας δικτάτορας, ένας λάτρης του χαλιφάτου και της θρησκείας να συσκοτίσει το μέλλον του». Αναφέρθηκε στα θύματα της εξέγερσης και είπε πως η 50η επέτειος από τον θάνατο του Ναζίμ Χικμέτ τιμήθηκε με διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. «Υπάρχει καλύτερος τρόπος από τη μάχη για να τιμήσουμε έναν κομμουνιστή; Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να δώσουμε μάχη απέναντι στους φανατικούς; Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να υψωθεί η σημαία, για την οποία έδωσε τη ζωή του ο Ναζίμ, από τα χέρια των νέων για να τον τιμήσουμε;» αναρωτήθηκε. Ο Μεμέτ Ινάμ σημείωσε ότι ο Ναζίμ πίστευε ότι ο μόνος τρόπος να σωθεί η ανθρωπότητα ήταν ο σοσιαλισμός και πως την τέχνη και όλη τη δημιουργικότητά του τη χρησιμοποιούσε για να ανοίξει δρόμους στη μελλοντική μάχη της ανθρωπότητας.

Ο ίδιος, ωστόσο, μίλησε και για τις δράσεις του ΚΚΤ στην Ανατολική Θράκη κάνοντας γνωστό πως «αποτελεί έναν από τους σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς της Τουρκίας». «Μπορούμε να πούμε πως είναι το κέντρο των εργαζομένων με αποτέλεσμα να καθορίσει και την ατμόσφαιρα της πολίτικης που κυριαρχεί στη χώρα.

Τον περασμένο χρόνο η απεργία για το μέταλλο (απεργία του Daiyang-SK), που κράτησε 151 μέρες, δεν επηρέασε μόνο την πολιτική της Ανατολικής Θράκης αλλά και της χώρας ολόκληρης! Μέσα σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε πετύχει πολλά για το κόμμα μας», ανέφερε.

Η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε να παίρνει τα μηνύματά της από τη νεολαία της Τουρκίας είπε το στέλεχος του ΚΚΤ. «Οι νέοι έδωσαν την απάντηση στον πρωθυπουργό, που νομίζει τον εαυτό του δικτάτορα, στους δρόμους.

Εδώ και εννιά μήνες η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η αντίσταση του Ιουνίου μπορεί να είναι η αρχή ενός τέλους για τη χώρα που βρισκόταν σε μια 30ετία σκοτεινιάς. Με αυτή την αντίσταση η Τουρκία έχει διαγράψει το δεύτερο μοντέλο δημοκρατίας». Σήμερα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία η κοινωνία είναι σε διαρκή μάχη με την εξουσία, ανέφερε ο κ. Ίναμ, εκτιμώντας πως «θα κερδίσει η ανθρωπότητα. Θα νικήσει ο σοσιαλισμός. Οι ιμπεριαλιστές, υποκινητές πόλεμου θα χάσουν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού κομμουνιστικού κόμματος.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Παπατολίδης αναφέρθηκε στους παράλληλους βίους των κομμουνιστών στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Από τα γεννοφάσκια τους το ΚΚΕ και το ΚΚΤ, δέχτηκαν για τον αγώνα τους σκληρές διώξεις, βασανισμούς, εκτελέσεις», τόνισε. «Στη Μαύρη Θάλασσα οι πρώτοι ηγέτες του ΚΚΕ (Ωρίων Αλεξάκης) και του ΚΚΤ (Μουσταφά Σουπχί) εκτελέστηκαν σε διαφορετικά ταξίδια όταν επέστρεφαν από την πατρίδα όλων των εργατών του κόσμου, τη νεογέννητη Σοβιετική Ένωση. Το ΚΚΕ στεκόμενο διεθνιστικά, κομμουνιστικά, γνώρισε τις πρώτες διώξεις γιατί σήκωσε ανάστημα, αντιστάθηκε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ελληνικής αστικής τάξης στο πλάι των αστικών τάξεων, τότε, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας και στον εθνικιστικό μεγαλοϊδεατισμό της κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία». Αντίστοιχα, όπως υπογράμμισε ο Παπατολίδης, «το ΚΚΤ σήκωσε ανάστημα και χτυπήθηκε γιατί αντιστάθηκε και κατήγγειλε την επέμβαση της τούρκικης αστικής τάξης στην Κύπρο το 1974».


Σχολιάστε εδώ