Πάνω από το 33% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας!

Συγκεκριμένα ο κ. Προβόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, τόνισε πως θα υπάρξει μεν ανάκαμψη το 2014, όμως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι «αναιμικοί» και δυσχερώς βιώσιμοι, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου. Οι απαισιόδοξες –φυσικά με τον «διπλωματικό» τρόπο του κεντρικού τραπεζίτη– προβλέψεις Προβόπουλου οφείλονται στις εξής επισημάνσεις του:

• Πρώτον, πάνω από το ένα τρίτο (!) των Ελλήνων ζει σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό, σε συνδυασμό με το «κυκλώπειο» ποσοστό ανεργίας (αγγίζει το 30%) για τα ελληνικά δεδομένα, δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Και τούτο διότι τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, δεν προβλέπεται ουσιαστική μείωση της ανεργίας. Ούτε, φυσικά, αντίστοιχη μείωση του αριθμού των Ελλήνων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το αντίθετο μάλιστα. Και οι άνεργοι και όσοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας θα αυξηθούν, έστω και οριακώς, την επομένη διετία.

• Δεύτερον, την τάση ανάκαμψης «φρενάρει, με καταλυτικό τρόπο, η πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την αγορά ακινήτων. Η οποία, κατά τον κ. Προβόπουλο, συνιστά βασική παράμετρο της ισορροπίας της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς λόγω της ιδιόμορφης δομής της. Συγκεκριμένα δε λόγω της οικονομικής και ψυχολογικής σημασίας που έχει η ιδιοκτησία των ακινήτων στο πλαίσιο του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Το «καμπανάκι» –ορθότερα η «μεγάλη καμπάνα»– που έκρουσε ο κ. Προβόπουλος αφορά, κατά κύριο λόγο, την υπερβολική φορολογία επί της ακίνητης ιδιοκτησίας. Μια φορολογία, η οποία οφείλεται στο ότι σήμερα η αντικειμενική αξία των ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερη της εμπορικής. Αυτό ακριβώς τόνισε ο κ. Προβόπουλος: Όσο η αντικειμενική αξία των ακινήτων είναι μεγαλύτερη της εμπορικής, η κρίση της αγοράς ακινήτων –με άλλες λέξεις της «ατμομηχανής» της οικονομίας– θα συνεχίζεται και θα διευρύνεται.

Πήραν, άραγε, το μήνυμα Προβόπουλου οι «φωστήρες» του υπουργείου Οικονομικών –κυρίως οι Στουρνάρας και Θεοχάρης– ή «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου»; Και, το κυριότερο, πήρε το μήνυμα το Μέγαρο Μαξίμου, προσωπικώς δε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς; Ας μην ξεχνάμε ότι το μήνυμα Προβόπουλου είναι και μήνυμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και «ο νοών νοείτω».


Σχολιάστε εδώ