ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

«Θέλουμε τις μετοχές, και δεν τις θέλουμε για να τις πουλήσουμε. Απλά, θα πρέπει κάποτε το λιμάνι που επιβαρύνει σημαντικά κυκλοφοριακά και ατμοσφαιρικά την πόλη να έχει κάποιες ανταποδοτικές υποχρεώσεις απέναντί της. Σε εκτάσεις και χρήματα. Εκτάσεις είναι όσες δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές εργασίες, όπως π.χ. η Παγόδα, η Πολιτιστική Ακτή, το Παλατάκι κ.λπ. και τα χρήματα μπορεί να προέλθουν από ένα μικρό ποσό που θα επιβληθεί στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων.

// Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σάκη Μπουλά κρατήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο μια και ο εκλιπών καλλιτέχνης είχε ζήσει πολλά χρόνια στην πόλη και ήταν δημότης Πειραιά.

// Όπως κατά καιρούς το δημοτικό συμβούλιο καλείται από την αντιπολίτευση να πάρει θέση για λαούς που δοκιμάζονται για τον έναν ή τον άλλον τρόπο από πολιτικά καθεστώτα, γιατί δεν έχει ζητήσει κανένας μέχρι σήμερα να βγάλουμε ένα ψήφισμα συμπαράστασης προς τον λαό της Ουκρανίας, που σπαράσσεται από τον εμφύλιο που του έχουν επιβάλλει αλλοεθνείς δυνάμεις; Το ερώτημα αυτό έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος, χωρίς όμως να πάρει απάντηση…

// Στην ίδια συνεδρίαση ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αγγελόπουλος, όταν η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Τάκης Τσαμαργιάς δεν έχει όραμα, πήρε τον λόγο και είπε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή έχει οράματα αλλά δεν έχει… παροράματα (δηλαδή δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής λάθη) κι αυτό ίσως είναι κάτι που δεν μπορούν να δεχθούν εκείνοι που πριν δύο μήνες τον… εξυμνούσαν!

// Το Σάββατο το βράδυ σε γνωστό μαγαζί του Ν. Φαλήρου θα γίνει η ετήσια εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Ανατολικής Μάνης «Αλληλεγγύη» που απαρτίζεται αποκλειστικά από μέλη της οικογένειας Βουγιουκλάκη, μιας από τις μεγαλύτερες της Λακωνίας. Στον σύλλογο μετέχουν πάνω από 250 άτομα και πέρυσι στην ανάλογη εκδήλωση ήταν πάνω από 200!

// Από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα λειτουργήσει στον Πειραιά το ένα από τα δύο αθλητικά σχολεία που ιδρύονται στη χώρα μας (σ.σ.: το άλλο θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη). Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε στο δημαρχείο Πειραιά με τον δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο και δρομολόγησαν τη λειτουργία του νέου αυτού εκπαιδευτικού θεσμού. Ως καταλληλότερος χώρος επελέγη η περιοχή του ΣΕΦ μια και πληροί τις προϋποθέσεις και έχει τις αθλητικές υποδομές που είναι απαραίτητες όπως και υποδομές για θαλάσσια αθλήματα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε με πόρους από το ΕΣΠΑ αλλά και από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, να αξιοποιηθεί ως έδρα του Αθλητικού Σχολείου η «βίλλα Ζαχαρίου», στην οποία εκτός των άλλων θα λειτουργήσει Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας αλλά και ξενώνες.

// Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας τελέστηκε την περασμένη Κυριακή, από το Δήμο Πειραιά, το ετήσιο μνημόσυνο για τους πνιγέντες και φονευθέντες του Εμπορικού Ναυτικού. Μετά το πέρας της τελετής, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στον προβλήτα, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου ρίφθηκαν στεφάνια στη θάλασσα, στη μνήμη των αδικοχαμένων ναυτικών.

// Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του δραστήριου Συλλόγου της Σαλαμίνας με την επωνυμία «Δυνάμεις Εθελοντών» που έχει σημαντική κοινωνική δράση και βρίσκεται πάντα κοντά στον συνάνθρωπο. Πρόεδρος εξελέγη ο Ηλίας Φρίμας, γραμματέας ο Γιάννης Γαβρίλης και ταμίας ο Αβραάμ Δέντες.

// Επιτέλους! Η οδός Ποταμού, ο δρόμος-καρμανιόλα του Κορυδαλλού, για τον οποίο έχουμε γράψει πολλές φορές αφού λόγω της κακής κατασκευής του γίνονται συνέχεια τροχαία ατυχήματα και έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί οδηγοί και πεζοί, ξανασχεδιάστηκε και θα ανακατασκευαστεί. Προχθές υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και δήμου για τη χρηματοδότηση του έργου.

// Έκθεση-αφιέρωμα στο μεγάλο Πειραιώτη ηθοποιό Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με θέμα: «2004-2014: Δέκα χρόνια χωρίς τον Δημήτρη», θα πραγματοποιηθεί στο νεοκλασικό κτίριο της Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου) από αύριο έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, στις 18:00.

// Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο την Ύδρα, όπου έλαβε μέρος στη θεσμική διαδικασία του απολογισμού του έργου στον δήμο και επιθεώρησε τα έργα της Περιφέρειας Αττικής στο νησί, όπως την ανακατασκευή του γηπέδου που προχωράει κανονικά και τις εργασίες στο νηπιαγωγείο που περατώθηκαν επιτυχώς.

// Με επιτυχία στέφθηκε η τοπική εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλλού ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) στα πλαίσια του προγράμματος «Βαλκανική Δικτύωση για την ενδυνάμωση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη προστασία του περιβάλλοντος». Η εκδήλωση ξεκίνησε από τον αντιπρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένη Σταματάτο, με την παρουσίαση των στόχων της τοπικής εκδήλωσης, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στην σημαντική επιτυχία που σημείωσε ο Σύνδεσμος, καθώς η πρόταση που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογήθηκε ως η 7η καλύτερη προς χρηματοδότηση για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

// Εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων στους τομείς του Περιβάλλοντος, του Πρασίνου και της Καθαριότητας, για τα αδέσποτα ζώα, ξεκίνησε στους δήμους-μέλη του ο ΠΕΣΥΔΑΠ. Η πρώτη ενημέρωση έγινε σε 250 περίπου εργαζόμενους του Δήμου Νίκαιας, οι οποίοι λόγω της φύσεως της δουλειάς τους έρχονται σʼ επαφή με τα αδέσποτα. Στους εργαζόμενους μίλησαν εκπαιδευτές και κτηνίατροι για το πώς πρέπει να αναγνωρίζεται η συμπεριφορά ενός ζώου, πώς ένα ζώο μπορεί να γίνει επιθετικό, αλλά και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα, όπως η λύσσα κ.λπ. Στην ενημερωτική-συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, ενώ μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γ. Γουρδομιχάλης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παύλος Μπίχτας. Τις επόμενες μέρες παρόμοια ενημέρωση θα κάνει ο ΠΕΣΥΔΑΠ και στους υπόλοιπους δήμους-μέλη του.

// Από αύριο, Καθαρή Δευτέρα, μετά το πέταγμα του χαρταετού και τις εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, μας δίδεται η μεγάλη ευκαιρία να ψάξουμε τον εαυτό μας, να αναζητήσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορέσουν να ανοίξουν το μυαλό μας, να αναβαθμίσουν την ψυχή μας και να μας δώσουν τη δυνατότητα να βελτιωθούμε ως άτομα για να μπορέσουμε να κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση. Η ευκαιρία αυτή λέγεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή και αποτελεί την ιερότερη και αγιότερη ίσως περίοδο του χρόνου. Είναι μία μακρά διαδικασία περισυλλογής και αυτοκάθαρσης κατά την οποία ο κάθε άνθρωπος μέσα από την προσωπική του εσωτερική άσκηση και πνευματική προσπάθεια θα μπορέσει να προετοιμαστεί για να κατανοήσει την αξία και τη σημασία του Θείου Πάθους, που ακολουθεί και να μπει για τα καλά στην αέναη διαδικασία της Λύτρωσης, που υπάρχει για τον καθένα. Η Πειραϊκή Εκκλησία, με την εποπτεία και την ευλογία του Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ, δίνει πολλές βοήθειες και στηρίγματα σʼ όσους αγωνίζονται σʼ αυτόν τον «καλό αγώνα». Με τις κατανυκτικές ακολουθίες των Χαιρετισμών, με αγρυπνίες, προηγιασμένες, κηρύγματα και σειρά άλλων λατρευτικών εκδηλώσεων, δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να έρθουμε πιο κοντά στα Μυστήρια που θα ακολουθήσουν και να φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα ψυχικά και πνευματικά προετοιμασμένοι για να παρακολουθήσουμε το Θείο και Λυτρωτικό Πάθος του Κυρίου μας. Καλόν αγώνα και καλή Σαρακοστή!


Σχολιάστε εδώ