Η προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς στο ΓΛΚ συνεχίζεται

Αθήνα, 27/2/2014

Στην απάντηση που μας έστειλε για το δημοσίευμα στο προηγούμενο φύλλο ο κ. Σταϊκούρας σημείωνε τα εξής:

«Από το καλοκαίρι του 2012, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναλήφθηκε σειρά από συγκεκριμένες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά του Δημοσίου.

Α. Στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου

Στο κοινωνικά ευαίσθητο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, προωθήθηκε η αποτελεσματικότητα και εξυγιάνθηκε η διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Ως προς τον τελευταίο στόχο, αναζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε συνέχεια της απογραφής, οι αχρεωστήτως καταβληθέντες πόροι από παράνομα χορηγηθείσες συντάξεις και κινήθηκε η διαδικασία παραπομπής των υπευθύνων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήταν αρωγός στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφορικά με τον εντοπισμό και εξάρθρωση περιπτώσεων οικονομικού εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, στις 22 Φεβρουαρίου 2013, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε συνολικά έξι άτομα, σε βάρος των οποίων είχαν σχηματισθεί δύο ξεχωριστές δικογραφίες για ισάριθμες εγκληματικές οργανώσεις επί υποθέσεων παράνομης καταβολής συντάξεων του Δημοσίου και ήδη έχουν εκδοθεί εντάλματα προσωρινής κράτησης.

Από την ενημέρωση που έχει λάβει μέχρι σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά των ανωτέρω υπαλλήλων έχουν εκδοθεί εντάλματα προσωρινής κράτησης και οι οικείες υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί σε ειδικό ανακριτή προς διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Β. Στο πεδίο των ελέγχων υπαλλήλων για καταθέσεις στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ελέγχων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών με καταθέσεις στο εξωτερικό, ανάμεσά τους και δέκα υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επισημαίνεται ότι, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, διεξάγεται έλεγχος περιουσιακής κατάστασης από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών για συνολικά εννέα υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Γ. Στο πεδίο των ελέγχων συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Αναφορικά με περιπτώσεις παρατυπιών και παράνομων ενεργειών ορισμένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) κατά την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, σημειώνεται ότι πρόκειται για ζήτημα που, με αφορμή δημοσιεύματα, έχει απασχολήσει τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG EMPL) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Ειδικότερα, πρόκειται για περιπτώσεις κατάχρησης πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων με συγχρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, που υλοποιούνται από διάφορα ΚΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, η DG EMPL με επιστολή της, το Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την ΕΕ του ΓΛΚ την παροχή περαιτέρω πληροφοριών, ενώ εν συνεχεία η OLAF, τον Φεβρουάριο του 2014, με άλλη επιστολή ενημέρωσε ότι έχει κινήσει υπόθεση έρευνας.

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος, κρίθηκε σκόπιμο να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων-ΣΔΕ (Εθνική Ελεγκτική Αρχή, Αρχή Πληρωμής, Διαχειριστική Αρχή) καθώς και το ΣΔΟΕ, το οποίο έχει προβεί σε ελέγχους σχετικούς με τα καταγγελλόμενα».


Σχολιάστε εδώ