Επιχείρηση παραπλανήσεως για το Κυπριακό στη Λευκωσία και την Αθήνα
H προοπτική που διανοίγει δεν είναι για «λύση» του Κυπριακού αλλά για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράδοση ολόκληρης της Κύπρου στον γεωπολιτικό έλεγχο της Άγκυρας και των Βρετανών συμμάχων της. Με απλά λόγια, το Κοινό Ανακοινωθέν δίνει λόγια του αέρα στην ελληνική πλευρά και τον έλεγχο της Κύπρου και του φυσικού της αερίου στην Τουρκική πλευρά και σε άλλα ξένα συμφέροντα.
Ήδη, ο αμερικανικός παράγων εντάσσει το φυσικό αέριο της Κύπρου στο δικό του μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι που επιδιώκει ταυτοχρόνως τρεις στόχους:
• να καταστήσει την Άγκυρα λεόντειο μέτοχο στα ενεργειακά αποθέματα της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου ώστε να απεξαρτηθεί από μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου, που εισάγει από τη Ρωσία,
• να περιορίσει τις εξαγωγές Ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη, που συμβάλλουν καθοριστικά στα έσοδα και στην ισχύ της Ρωσικής οικονομίας,
• να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου για να υποκαταστήσουν στην Ευρώπη σημαντικό μέρος των Ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών.
Η Αμερικανική πολιτική υποκρύπτει τα δικά της στρατηγικά σχέδια πίσω από το «ενδιαφέρον» της για τη «λύση» του Κυπριακού. Την ίδια μάλιστα ώρα που απεργάζεται την εισαγωγή της Τουρκίας στο φυσικό αέριο της Κύπρου, με πρόσχημα τους Τουρκοκυπρίους και τη «λύση» του Κυπριακού, υπόσχεται «προστασία» στην Κυπριακή κυβέρνηση από τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ από Τουρκικά πολεμικά σκάφη και από την παράνομη διεξαγωγή ερευνών από Τουρκικά σεισμογραφικά σκάφη!
Το πόσο αξίζει η «προστασία» αυτή φαίνεται από τη νέα παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών από το Τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», συνοδευόμενο από Τουρκικά πολεμικά στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει συμπαιγνία ώστε η καλά υπολογισμένη και σε κατάλληλη δόση στρατιωτική απειλή να χρησιμοποιείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υποχώρηση της Ελληνικής πλευράς.
Το πιο ανησυχητικό είναι η στάση της Ελληνικής πλευράς στη Λευκωσία και την Αθήνα. Ο Κύπριος Πρόεδρος έσπευσε να υπογράψει, υπό την παραπλανητική μορφή ενός Κοινού Ανακοινωθέντος, ένα πραγματικό προσύμφωνο «λύσεως», υποχωρώντας σε όλα τα σημαντικά θέματα που ήταν προηγουμένως κόκκινες γραμμές για την Ελληνική πλευρά. Προσπαθεί, όμως, να παραπλανήσει και ν’ αποκοιμίσει την κοινή γνώμη ότι δεν έγινε δήθεν κάτι καθοριστικό και ότι δήθεν όλα εξαρτώνται από τις διακοινοτικές συνομιλίες που άρχισαν. Υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι στο Ανακοινωθέν υπάρχει η γνωστή ρήτρα ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα.
Πράγματι, η ρήτρα υπάρχει, όπως υπήρχε και πριν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει σημασία η συμφωνία πάνω σε αρχές και παραμέτρους που προσδιορίζουν καθοριστικά τη μορφή της λύσεως. Πολύ χειρότερα όμως ακόμη ενώ, υποτίθεται, ότι τα σημαντικότερα συζητούνται στις συνομιλίες, ο Κύπριος Πρόεδρος έδωσε, με συνεντεύξεις του, ένα δείγμα των σκέψεών του για το φυσικό αέριο της Κύπρου και για τη στρατηγική σχέση που ανέπτυξε η Κύπρος με το γειτονικό Ισραήλ, με άξονα τα ενεργειακά αποθέματα.
Μιλώντας στο Associated Press, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για τον εφοδιασμό της Τουρκίας με φυσικό αέριο από την Κύπρο και άφησε ανοικτό το θέμα της εξαγωγής του Κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας! Συμβούλευσε μάλιστα την Τουρκία να συνεργασθεί για τη «λύση» του Κυπριακού γιατί αυτό θα βοηθήσει και στην αποκατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ!
Τα ίδια επανέλαβε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» που όταν ερωτήθηκε για το σχέδιο ενεργειακού αγωγού προς την Ελλάδα και τον σχεδιαζόμενο σταθμό υγροποιήσεως φυσικού αερίου, παρέπεμψε στο κόστος και σε τεχνοκρατικά κριτήρια. Έτσι αντιλαμβάνεται ο Νίκος Αναστασιάδης τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας. Σπεύδει επίσης να υπονομεύσει, εκ των προτέρων, στρατηγικές συμμαχίες και στρατηγικά ερείσματα της Κύπρου για να εξασφαλίσει δήθεν τη «συνεργασία» της Τουρκίας σε «λύση» του Κυπριακού.
Ποια είναι όμως η στάση της Τουρκικής πλευράς; Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ερμήνευσε, βεβαίως, το Κοινό Ανακοινωθέν, από την πλευρά του ότι αναγνωρίζει δύο κράτη, τα οποία έχουν ίση και χωριστή κυριαρχία, αφήνοντας να νοηθεί ότι η δήθεν ενιαία κυριαρχία είναι ένα κέλυφος κενό που ικανοποιεί φραστικά την Ελληνική πλευρά. Είναι επίσης το ελάχιστο απαραίτητο για να συντελεσθεί ο συνομοσπονδιακός συνεταιρισμός που επιδιώκει η Τουρκική πλευρά για όλα τα προφανή πλεονεκτήματα (συγκυριαρχία 50% με 50% πάνω σ’ ολόκληρη την Κύπρο, συμμετοχή στο φυσικό αέριο, συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε επίσης, με τη γνωστή ωμότητα που τον διακρίνει, ότι δεν τίθεται θέμα να φύγουν οι έποικοι από την Κύπρο ή να μη συνεχισθούν οι εγγυήσεις εκ μέρους της Τουρκίας και η παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων. «Οι Ελληνοκύπριοι ονειρεύονται», είπε, «όταν πιστεύουν ότι θα φύγουν από την Κύπρο τα Τουρκικά στρατεύματα».
Δεν είναι όμως μόνο οι δηλώσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, που διαψεύδει όσα επιτηδείως και αναληθώς υποστηρίζονται ότι θα περιέχονται στη συζητούμενη «λύση». Η Άγκυρα επανέλαβε, με το σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», τις προκλητικές έρευνές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε απειλήσει, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ότι θα διακοπούν οι διακοινοτικές συνομιλίες, εάν επαναληφθούν τέτοιου είδους προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Το ίδιο δήλωσε στην Αθήνα και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αντιθέτως, όμως, οι προκλήσεις μένουν αναπάντητες και ο υπουργός Εξωτερικών δεν επέφερε καμιά αλλαγή στο πρόγραμμα της επισκέψεως στην Αθήνα του Τουρκοκυπρίου διαπραγματευτή. Εμμονή, δηλαδή, στην ίδια καταστροφική πολιτική και καμιά αντίσταση στα σχέδια του ξένου παράγοντα, που ασκεί υψηλή στρατηγική αναλώμασι της Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και αποτελεί πρόσθετη ύβρι η προσφυγή σε παραπλανητική προπαγάνδα για τη συγκάλυψή της.