Επαναπατρισμός των… προσφύγων της ΔΗΜΑΡ
Τόσο η διπλή προεκλογική στόχευση όσο και η εν μέρει ικανοποίηση -εκ μέρους της «μειοψηφίας»- για τη στρατηγική των συνεργασιών που προώθησε η ηγεσία, συνεισέφεραν στην ενότητα, δεδομένου ότι τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που λοξοκοιτούσαν στους «58» (Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός κ.ά.)… επαναπατρίστηκαν τάχιστα, κυκλοφορώντας και πάλι στους διαδρόμους της Αγίου Κωνσταντίνου. «Κριτική στήριξη», λοιπόν, παρείχαν οι εκσυγχρονιστές της ΔΗΜΑΡ στην προ ημερών συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε και ενέκριναν την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για τον «τρίτο πόλο», αφήνοντας ωστόσο αιχμές, αφού κατά τη γνώμη τους η εν λόγω στρατηγική δεν είναι επαρκής για να ανασυγκροτήσει την Κεντροαριστερά. Ενδεικτική δε της χλιαρής ικανοποίησης για τον χαρακτήρα των συνεργασιών που επετεύχθησαν ήταν δήλωση βουλευτού στο «Π», ο οποίος δε δίστασε να πει πως πρόκειται για «στελέχη φτωχής συγκομιδής, η οποία, βέβαια, βοήθησε κάπως»!
Εντός της εβδομάδας, πάντως, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των πολιτικών προσώπων, που θα υπογράψουν την Ιδρυτική Διακήρυξη του Προοδευτικού Πόλου που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, στα οποία, όπως είχαμε γράψει προ εβδομάδων, περιλαμβάνονται η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης και Πάνος Μπεγλίτης καθώς και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Αργύρης Λαφαζάνης από τη Χαλκιδική. Επίσης στη ΔΗΜΑΡ πάει και ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. Το brand name του Προοδευτικού Πόλου θα είναι «Δημοκρατική Αριστερά», με τον προσδιορισμό «Προοδευτική Συνεργασία» που θα αναφέρεται και στο ευρωψηφοδέλτιο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κοινοποίηση των υπογραφών στήριξης ανθρώπων των «Γραμμάτων και των Τεχνών», στους οποίους περιλαμβάνεται και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, και στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα όπου θα συμμετέχουν όλα τα στελέχη και οι διανοούμενοι που στηρίζουν την πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου, κατά τα λοιπά, που είναι γνωστό πως διαφοροποιούνταν από την Κίνηση των «58» και την προσπάθεια να δημιουργήσουν με το ΠΑΣΟΚ την ελληνική Ελιά, παραλίγο να ανάψουν βεγγαλικά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, μόλις πληροφορήθηκαν το «κλάδεμα» αυτής. Κάνοντας δε focus στο «εκτός συνόρων» προφίλ τους, ο κ. Κουβέλης αυτές τις μέρες δίνει το «παρών» ως «παρατηρητής» στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Ρώμη, ενώ θα μετάσχει κανονικά σε εκδήλωση της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη (4 και 5 Μαρτίου) με θέμα την εναλλακτική πρόταση για την κρίση.
Κοντά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες
«Δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική πολιτική χωρίς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το απόγευμα της Τετάρτης.
Παρέχοντας πλήρη στήριξη στον κλάδο, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη βάση της ελληνικής οικονομίας» και καταλόγισε ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική, καθώς, όπως είπε, «η χώρα και η κοινωνία δεν αντέχει τη συνέχιση αυτών των πολιτικών». Εκτίμησε δε ότι αυτός ο τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιος ούτε οικονομικά αποτελεσματικός, αφού αν και έχει επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, παράλληλα δεν υπάρχει μια πραγματική πορεία εξόδου από την κρίση. «Συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης να καλλιεργεί μια υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε μια χρόνια στασιμότητα.
Πρώτη και βασική επιδίωξη του κόμματος, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, πρέπει να είναι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η ΔΗΜΑΡ προτείνει -παράλληλα με τη ρεαλιστική «προσγείωση» των δημοσιονομικών στόχων- να εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τέλος, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ρητά ότι στη νέα συμφωνία πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση επιστροφής, εφεξής, στον κοινωνικό προϋπολογισμό, του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος από το πρώτο ευρώ και όχι από το ποσό της υπεραπόδοσης – υπερκάλυψης των στόχων. «Είναι ένα δίκαιο αίτημα. Το διεκδικούμε. Και ας μας λένε ότι δεν γίνεται. Διότι και το ισχύον 70% από την υπεραπόδοση, στο οποίο στηρίζουν την επικοινωνιακή πολιτική τα κυβερνητικά κόμματα, ήταν πρόταση και όρος που έθεσε η ΔΗΜΑΡ», είπε.