Δεν βρίσκει υποψήφιους ο Βενιζέλος

Πάντως, παρά την εξέλιξη με τους «58», σε πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχει επιφυλακτικότητα και προβληματισμός για την επόμενη μέρα και κυρίως για το ευρωψηφοδέλτιο. Κι αυτό γιατί αρκετά επώνυμα στελέχη εξακολουθούν να διαφωνούν με κεντρικές πολιτικές επιλογές της ηγεσίας και να μην επιθυμούν, όπως λένε, «να τις νομιμοποιήσουν μέχρι τέλος» με συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο. Βέβαια, όπως έγραψε και την προηγούμενη βδομάδα το «Π», ορισμένα στελέχη κάνουν και δεύτερες σκέψεις και αναρωτιούνται αν η συμμετοχή τους τώρα και υπό αυτούς τους όρους στο ευρωψηφοδέλτιο τους έδινε τη δυνατότητα να δηλώσουν «παρών» την επομένη μιας εκλογικής αποτυχίας στις ευρωκάλπες.

Επιφυλάξεις για το ευρωψηφοδέλτιο

Στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη έχουν αρχίσει να πέφτουν ονόματα πιθανών υποψηφίων, αν και όπως λένε οι πληροφορίες, δεν έχουν ακόμα γίνει οι βολιδοσκοπήσεις και δεν έχουν προχωρήσει συζητήσεις με κάποια από τα στελέχη που συζητείται ήδη το όνομά τους για το ευρωψηφοδέλτιο. Από τα επικρατέστερα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων στη Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτά των Νίκου Ανδρουλάκη, Φώφης Γεννηματά, Κυριάκου Πιερακάκη, ενδεχόμενα του Μιχάλη Καρχιμάκη, κάποιου εκ του σκληρού πυρήνα των πρώην συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, όπως ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Γιώργος Πεταλωτής κ.ά. Επίσης συζητούνται, με αρκετές πιθανότητες να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, ονόματα που μετείχαν στην Πρωτοβουλία των «58» και διαφώνησαν με την τελική στάση του προσωρινού συντονιστή Γιάννη Βούλγαρη, όπως ο Νίκος Μπίστης κ.ά. Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από τα επώνυμα και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το όνομά τους ακούγεται για το ευρωψηφοδέλτιο, διαμηνύουν ότι θα μετάσχουν μόνο αν αυτό είναι συνθετικό και αντιπροσωπευτικό όλων των τάσεων που καταγράφονται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπό τον όρο ότι θα αρχίσει να σηματοδοτείται η δρομολόγηση μιας άλλης πολιτικής που θα απομακρύνει το ΠΑΣΟΚ από τον σφικτό εναγγαλισμό του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ζητούν πρωτοβουλίες από Βενιζέλο

Πολλά έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν την αναγκαιότητα άμεσα η ηγεσία του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες πάνω σε σημαντικά προβλήματα που αφορούν τον κόσμο ώστε να αρχίσει μια στοιχειώδης επανασυσπείρωση και να δώσει το Κίνημα, με κάποιες σοβαρές προϋποθέσεις, τη μάχη για την επιβίωσή του στις ευρωεκλογές.

Πάντως και η ίδια η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αναζητά εναγωνίως τα τελευταία 24ωρα τρόπους για να ξεπεραστούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μετά το ναυάγιο με τους «58».

Πορεία με Λοβέρδο – Μόσιαλο

Για την ώρα πάντως και παρά τις επιφυλάξεις αρκετών στελεχών φαίνεται ότι υπάρχει μια συμφωνία αναφορικά με το όνομα του νέου φορέα που θα μετέχει στις ευρωεκλογές σε συνεργασία με άλλες κινήσεις, ομάδες και πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Το ψηφοδέλτιο θα ονομάζεται «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη» και κάτω από το όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) θα αναγράφονται όλα τα κόμματα και οι κινήσεις που μετέχουν στη σύμπραξη μαζί με τα σύμβολά τους. Πλέον, στην Ελιά συμμετέχουν μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Α. Λοβέρδου και οι κινήσεις Δυναμική Ελλάδα (Μόσιαλος), Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Μπροστά.

Οι «58» και το ναυάγιο

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της Πρωτοβουλίας των «58», το ναυάγιο που σημειώθηκε για την συνεργασία στις ευρωεκλογές δεν είχε ως κύριο και μοναδικό λόγο την υιοθέτηση του σταυρού προτίμησης στους υποψήφιους και στις ευρωεκλογές κάτι που δημιούργησε πρόβλημα σε πολλά στελέχη των «58» καθώς δεν είχαν υψηλή αναγνωρισημότητα, αλλά κυρίως στο ότι δεν μπόρεσε να προχωρήσει το σχέδιο για άμεση συνεργασία και με την ΔΗΜΑΡ και με το ΠΑΣΟΚ (με τη στάση που υιοθέτησε ο Φώτης Κουβέλης) και κυρίως με τον αρχικό σχεδιασμό για την αυτοδιάλυση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ μέσα στην Πρωτοβουλία των «58». Όπως έλεγε στέλεχος των «58», «έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα εμφανιζόμασταν σαν παράρτημα του Ε. Βενιζέλου και παραμάγαζο του ΠΑΣΟΚ και χάναμε μεγάλο μέρος της αρχικής δυναμικής και αξιοπιστίας που διαθέταμε».

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ήδη αρκετά στελέχη των «58» λοξοκοιτάνε προς το ΠΑΣΟΚ και φλερτάρουν με την ιδέα να μετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο που θα διαμορφωθεί, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι από τη βάση και τον κόσμο που συμμετείχε στη προσπάθεια των «58» που διαμηνύει ότι επιθυμεί να διατηρηθεί ζωντανό το όλο εγχείρημα και να υπάρξει πολιτική και οργανωτική στήριξη στην προσπάθεια δημιουργίας της «Ελληνικής Ελιάς». Ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής οι επιτροπές πρωτοβουλίας στον Πειραιά, τη Μαγνησία, τη Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά και τη Δυτική Μακεδονία.


Σχολιάστε εδώ