Αποφεύγουν τον Άρη οι πρωτοκλασάτοι της ΝΔ

Τα κορυφαία (πρωτοκλασάτα) στελέχη, υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγουν επιμελώς όχι μόνο να υποστηρίξουν ενεργά τις προσπάθειές του, αλλά ακόμη και να προβούν σε δημόσια δήλωση στήριξης.

Το… χειρότερο είναι ότι αρκετοί είναι εκείνοι που στέκονται αρωγοί, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο στην υποψηφιότητα του «αντάρτη» Νικ. Κακλαμάνη. Το σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες μιας εκλογικής επιτυχίας και τις προσδοκίες της Λ. Συγγρού να επανακτήσει τον κεντρικό δήμο της χώρας, μετά το… «διάλειμμα Καμίνη»!

Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο στα χρονικά, με την παράταξη βαθιά «διχασμένη» και τη μεγάλη μάζα των στελεχών να αμφισβητεί ενεργά την επίσημη επιλογή της ηγεσίας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι καθένα από τα στελέχη που διαφοροποιείται, το κάνει για διαφορετικούς -πολιτικούς ή προσωπικούς- λόγους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από τους βουλευτές που εκλέγονται στην Α΄ Αθηνών μόνον οι Ν. Μηταράκης και Φ. Πιπιλή -κι εκείνοι «εξ απαλών ονύχων»- εξεδήλωσαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Σπηλιωτόπουλου. Σιωπηλοί και… άφαντοι παραμένουν οι υπόλοιποι, όπως οι Δ. Αβραμόπουλος, Π. Παυλόπουλος, Α. Ψυχάρης, αν και όπως ελπίζουν από τη Λ. Συγγρού, θα τοποθετηθούν δημόσια καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Αλλά δεν είναι και τόσο σίγουροι…

Παρότι του ζητήθηκε να εμπλακεί ενεργά στη μάχη της Αθήνας, ο κ. Αβραμόπουλος δεν φαίνεται διατεθειμένος -κατά την πάγια συνήθειά του- να συγκρουστεί ή να δυσαρεστήσει τον οποιονδήποτε. Συνομιλητές του, μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν θα μπορούσε να «δώσει μάχη» ούτε για τον κ. Σπηλιωτόπουλο ούτε για τον κ. Κακλαμάνη.

Τα βλέμματα πολλών στη Νέα Δημοκρατία είναι στραμμένα πάνω στον κ. Παυλόπουλο όχι διότι αμφισβητούν την πολιτική εντιμότητά του, αλλά διότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με το ποια στάση θα τηρήσει το καραμανλικό μπλοκ στην αναμέτρηση της Αθήνας.

Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης είναι σταθερός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ενισχύει την καχυποψία στο στρατόπεδο του κ. Σπηλιωτόπουλου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Και η καχυποψία αυτή θα παραμείνει μέχρι τέλους, αν στην πορεία προς τις εκλογές δεν υπάρξει συνολική και σαφής τοποθέτηση του ίδιου του κ. Καραμανλή, πράγμα που αποκλείεται.

Υπέρ Νικήτα η Ντόρα

Ακόμη πιο… ανησυχητικά (για τον κ. Σπηλιωτόπουλο) είναι τα μηνύματα που φθάνουν από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη. Αν και στις συνομιλίες της με στελέχη τονίζει ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση διότι «και οι δύο είναι φίλοι μου», πληροφορίες αναφέρουν ότι στηρίζει ενεργά και συστηματικά τον κ. Κακλαμάνη. Από το περιβάλλον μάλιστα του τελευταίου λέγεται ότι η πρώην υπουργός έχει διαθέσει στελέχη του επιτελείου της προκειμένου να βοηθήσουν στον προεκλογικό του αγώνα.

Ουδέτερη στάση, τουλάχιστον δημόσια, τηρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι δε θα στηρίξει ξεκάθαρα όποιος από τους κ. Σπηλιωτόπουλο και Κακλαμάνη… παραιτηθεί πρώτος από το βουλευτικό αξίωμα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα ενδότερα της παράταξης είναι το γεγονός ότι κανείς από όσους εξελέγησαν ή διετέλεσαν δήμαρχοι με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας δεν στηρίζει τον επίσημο υποψήφιο.

Ο Λ. Κουρής παραμένει ανενεργός ενώ ο Θ. Μπεχράκης, που διαδέχθηκε την κ. Μπακογιάννη, έχει ενταχθεί στο επιτελείο του κ. Κακλαμάνη κι έχει κομβικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. «Ο Άρης κι ο Νικήτας είναι προσωπικοί μου φίλοι. Είμαι σε δίλημμα, μακάρι να μην ήμουν», δήλωσε η πρώην βουλευτής Ελ. Βόζεμπεργκ, αιτιολογώντας την… απροθυμία της να τοποθετηθεί ανοιχτά και δημόσια. Ανάλογα… διλήμματα επικαλούνται κι άλλα στελέχη, είτε διότι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους είτε γιατί θέλουν να δυσαρεστήσουν έναν συγκεκριμένο, τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Δεν πρέπει να αποκλειστεί φυσικά και το ενδεχόμενο, ορισμένοι -είτε τηρώντας ουδέτερη στάση είτε στηρίζοντας τον κ. Κακλαμάνη- να θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ