Φόβοι να γίνει μπούμερανγκ ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής

Στην περίπτωση αυτή θα ανασταλεί η λειτουργία και η δράση της, δεν θα εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή και δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε επόμενες εκλογές, τουλάχιστον με το συγκεκριμένο όνομα. Η απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα από τον Άρειο Πάγο ούτως ώστε να θεωρηθεί ως παρέμβαση της Δικαιοσύνης και να μην υπάρξουν κατηγορίες για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Προάγγελος των εξελίξεων το πόρισμα που συνοδεύει το αίτημα των ανακριτριών προς το Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας εννέα ακόμη βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος. Οι ανακρίτριες κ. Ι . Κλάππα και Μ. Δημητροπούλου θέτουν ευθέως ζήτημα νομιμότητας και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, ενώ περιγράφουν τους βουλευτές της ως «μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης με σαφή ρόλο, ιεραρχία και καθετοποιημένη διαδικασία που κατευθύνουν και καθοδηγούν βίαιες πράξεις κι εγκληματικές ενέργειες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο». Υπογραμμίζουν ακόμη ότι δεν μπορεί να προστατεύεται ένα κόμμα που «με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος έχει ως επιδίωξη τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, την εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής». Οι τελευταίες εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο προβληματίζουν την κυβέρνηση και τα κόμματα, καθότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα στελέχη και οι ψηφοφόροι θα αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο. Επιπλέον, θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο. Το θέμα επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος στην προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, καθώς πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να γίνουν και οι κατάλληλοι χειρισμοί έτσι ώστε η οποιαδήποτε απόφαση της Δικαιοσύνης να υλοποιηθεί με τους λιγότερους κραδασμούς. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές από όλα τα κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις, αντιρρήσεις για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα μιας απόφασης που θα θέτει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. Αλλά και έντονες ανησυχίες για συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, σε τέτοιο βαθμό που η υπόθεση να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα. Ήτοι, η απαγόρευση να ενδυναμώσει αντί να μειώσει την απήχησή της στην κοινωνία κι αυτό να εκφραστεί μέσα από ένα νέο κόμμα, ακόμη και στις προσεχείς εκλογές. Επικαλούνται μάλιστα και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όπου, κατά πάγιο τρόπο, ένα 30% των ερωτώμενων διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και κατά συνέπεια δεν συμφωνεί με την προοπτική να τεθεί εκτός νόμου. Επίσης ένα 30-35% εκτιμά ότι αν τεθεί εκτός νόμου, αυτό θα ενισχύσει και τη δυναμική και την απήχηση της οργάνωσης στην κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ