Τον «τρίτο πόλο» ετοιμάζει η ΔΗΜΑΡ

Ο κ. Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει από χθες -ούτως ώστε τα όργανα του κόμματος να ανάψουν το «πράσινο φως» για τις συνεργασίες- έστειλε το μήνυμα πως «η χώρα και η κοινωνία δεν αντέχουν τον άγονο διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις του δικομματισμού» και πρόσθεσε πως «είναι αναγκαία για τον τόπο η συγκρότηση του τρίτου πόλου με σοσιαλδημοκρατικά, ευρωπαϊκά και μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά».

Η διακήρυξη του «προοδευτικού πόλου» πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, συνοδευόμενη από υπογραφές. Στήριξη στο εγχείρημα θα παράσχει και μία λίστα διανοουμένων, ενώ, όπως πληροφορείται το «Π» από κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «όλες αυτές τις μέρες προηγήθηκαν συναντήσεις αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με τον Χάρη Καστανίδη, τον Πάνο Μπεγλίτη και άλλους πασοκογενείς, με σκοπό να συζητήσουν το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και το προγραμματικό πλαίσιο του τρίτου πόλου». Μεσαία στελέχη του πάλαι ποτέ «πράσινου» μηχανισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πρώην βουλευτές οι οποίοι είχαν παραδοσιακή σχέση με το «παπανδρεϊκό μπλοκ», βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην δημάρχου και Νομάρχη του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία Θύμιου Σώκου, που προτάθηκε από τις οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ για υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και είναι στενός φίλος του Χάρη Καστανίδη.

«Προξενητής» με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρείται από αρκετούς εντός του κόμματος και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης. Άλλωστε, οι επαφές με τον Αργύρη Λαφαζάνη (πρώην βουλευτή Χαλκιδικής), όπως και με άλλα στελέχη, αποτελούν δουλειά που έχει γίνει από τους Γιάννη Αμοιρίδη και Χάρη Καστανίδη. Από την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις επίσημες ανακοινώσεις, μέσα από ένα κείμενο που θα υπογράφουν τουλάχιστον 100 στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ όσον αφορά τα στελέχη πασοκικής προέλευσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεργαστούν στο πλαίσιο του «τρίτου πόλου», κοιτώντας παράλληλα, ωστόσο, με το ένα μάτι και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό το νόημα είχαν και οι διευκρινιστικές δηλώσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά, η οποία αν και είναι πολύ κοντά στην ένταξή της στη ΔΗΜΑΡ, για την ίδια, όπως είπε, προηγείται το ξεκαθάρισμα των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς βουλευτές στη μάχη για τις περιφέρειες η ΔΗΜΑΡ

Στην κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών μπαίνει η Δημοκρατική Αριστερά με αρκετές υποψηφιότητες για τις περιφέρειες της χώρας να έχουν «κλειδώσει», αν και στο ψηφοδέλτιο δεν φιγουράρουν προς στιγμήν πρωτοκλασάτα ονόματα.

Την ηγεσία ταλαιπώρησε μεγάλος πονοκέφαλος -μετά τα «όχι» των Γιάννη Πανούση για την Πελοπόννησο και Δημήτρη Αναγνωστάκη για τη Στερεά Ελλάδα- καθώς ο κ. Κουβέλης, όπως λένε πηγές καλά ενημερωμένες στο «Π», ποντάρει αδιαμφισβήτητα στην αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων που θα δοκιμαστούν στον στίβο της εκλογικής αναμέτρησης. Συν τοις άλλοις, «γρίφο» συνιστά και η υποψηφιότητα του Βασίλη Οικονόμου για την Περιφέρεια Αττικής, με τον πασοκογενή βουλευτή να έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και από τον οποίο έχει πάρει «πράσινο φως», ενημερώνοντάς τον πως δεν πρόκειται να ανακοινώσει υποψηφιότητα, εάν δεν ολοκληρωθεί ένας κύκλος συνομιλιών στον οποίο έχει επιδοθεί προκειμένου να στοιχειοθετήσει «συμμαχικό ψηφοδέλτιο», αποσπώντας ευρεία πολιτική στήριξη.

Στη Θεσσαλονίκη, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης πήρε το χρίσμα από τον Φώτη Κουβέλη ενώ στήριξη αναμένεται να παράσχουν στον ανεξάρτητο συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη για την Κεντρική Μακεδονία, θεωρώντας την υποψηφιότητα «νικηφόρα». Κατά τα λοιπά, η Αγίου Κωνσταντίνου πρόκειται να στηρίξει στην Περιφέρεια Ηπείρου το μέλος της ΚΕ Γιώργο Ζάψα, στην Κρήτη τον Αντώνη Ανηψατάκη, ενώ υποψήφια στη Δυτική Μακεδονία θα είναι το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ντόρα Τσικαρδάνη. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στήριξη θα λάβει η υποψηφιότητα του γιατρού Βασίλη Τραϊφόρου. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προτάσσεται η υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού Γιάννη Σπηλάνη και στη Στερεά Ελλάδα υποψήφιος θα είναι ο Κώστας Χαϊνάς.

Τέλος, οι υποψηφιότητες των δημάρχων που έχουν οριστικοποιηθεί είναι των κ. Κ. Βλάχου για το Μαρούσι, Τ. Καφατσάκη στου Ζωγράφου, Χ. Βοσκόπουλου στην Καισαριανή, Γ. Αράπογλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα, Γ. Κονδύλη στον Άλιμο, Γ. Τσουκαλά, νυν δημάρχου, στην Ελευσίνα, Γ. Ιωακειμίδη, νυν δημάρχου, στη Νίκαια και Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Γ. Βάμβουκα στα Χανιά και Γ. Χάλαρη στη Θήρα.


Σχολιάστε εδώ