Τελευταίες «πινελιές» σε πρόσωπα και κόμματα, εν όψει εκλογών

Έτσι, την περασμένη Κυριακή, ανακύκλωναν διάφορα ΜΜΕ και blogs την είδηση ότι ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μελάς, γιος του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Μελά, θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος. Ο ίδιος στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, την περασμένη Δευτέρα, όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις, δήλωσε μπροστά σε 20 συναδέλφους του και του δημάρχου, ότι στηρίζει τη Δημοτική Αρχή, παραμένει αντιδήμαρχος και πως αν δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ευνοήσουν τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου συνδυασμού που θα έχει προσανατολισμό στους νέους και τον Ολυμπιακό, τότε θα το σκεφτεί. Την επομένη το πρωί, μετά τη συνάντηση που είχε ο πατέρας του με τον Π. Καμμένο, ο Γ. Μελάς ξέχασε τι έλεγε 18 ώρες πριν, κατέθεσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου επιστολή ανεξαρτητοποίησης και παραιτήθηκε και από αντιδήμαρχος. Και ενώ όλοι περίμεναν το ίδιο απόγευμα που είχε κατέβει ο Π. Καμμένος στον Πειραιά να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αυτό δεν έγινε. Ο πατέρας του πάντως, από το πρωί της ίδιας μέρας συναντιόνταν με επώνυμους Πειραιώτες και τους καλούσε να συμμετάσχουν στον συνδυασμό του γιου του.

Από εκεί και πέρα η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά, την περασμένη Τρίτη, για μια ακόμα φορά στον Πειραιά δεν σηματοδότησε τίποτα, ως προς τα προεκλογικά, αλλά πάντως ήταν ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Και τούτο γιατί κανένας πρωθυπουργός μέχρι σήμερα δεν είπε ότι θα κάνει κάτι για την πόλη. Ο Σαμαράς έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει πολλά, κι όπως είπε και πάλι έχουν δρομολογηθεί πράγματα… Για να δούμε…

Ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος έφαγαν στο μαγαζί «Bell ami» στο Πασαλιμάνι, θυμήθηκαν τα παλιά, είπαν για τα πρώτα χρόνια της πολιτικής σταδιοδρομίας τους, για τον Ολυμπιακό και μίλησαν τηλεφωνικά με τον θρυλικό «Φόντακα», τον Γιώργο Σιδέρη, τον οποίο ο πρωθυπουργός θαύμαζε από τότε που ήταν αρχισκόρερ του Ολυμπιακού και έκτοτε έχει φιλική σχέση μαζί του.

Φυσικά και έγινε λόγος για τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην πόλη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην υπογειοποίηση της λεωφόρου Ομηρίδου Σκυλίτση, την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο μέχρι το λιμάνι, την παραχώρηση πολλών χώρων του ΟΛΠ στον δήμο μαζί με την Παγόδα και την παραχώρηση της παραλίας από το ΣΕΦ μέχρι το σημείο απέναντι από το τέλος της Ακτής Δηλαβέρη, όπου θα διαμορφωθούν παιδότοποι, αθλητικοί χώροι, υπερτοπικό πάρκο κ.λπ. Βέβαια, πολύς λόγος έγινε και για τις δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν. Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα:

«Πέρα και πάνω από κόμματα, ο Βασίλης κατόρθωσε μέσα σε μια θητεία να αλλάξει τον Πειραιά. Και βέβαια, κανένας δεν αλλάζει έναν πετυχημένο δήμαρχο πρότυπο. Από εκεί και πέρα, το αν θα πει το ʽʽναιʼʼ ή αν θα πει το ʽʽόχιʼʼ, δεν το ξέρω εγώ. Είναι δικιά του επιλογή. Εγώ ελπίζω να πει το ʽʽναιʼʼ για το καλό του Πειραιά μας».

Ο δήμαρχος Πειραιά λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη, είχε πει πως δεν θα διεκδικήσει θέση ευρωβουλευτή, περιφερειάρχη, κοινοτικού επιτρόπου κ.λπ., όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς, γιατί έχει επιλέξει να έχει κόμμα τον Πειραιά. «Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα στην πόλη. Δεν έχουμε τελειώσει. Μόνο όταν τελειώσουμε θα μπορούμε να πούμε ότι αποχωρούμε», τόνισε, εξαγγέλλοντας ότι θα είναι υποψήφιος.

Από εκεί και πέρα ο Θόδωρος Δρίτσας, ως επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ «Λιμάνι της Αγωνίας», δήλωσε ότι οι Πειραιώτες είναι συχνά παγιδευμένοι, γελαστοί και γελασμένοι.

Σε μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΚΕ στο «Σινεάκ» την περασμένη Κυριακή, με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα Δ. Κουτσούμπα, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελπίδας Παντελάκη. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν πολύς και γενικά η συγκέντρωση είχε δυναμική και παλμό. Η Ελπίδα Παντελάκη έχει τον τρόπο να κερδίζει τον κόσμο. Με την συνέπειά της και την ξεκάθαρη στάση της σε πολλά ζητήματα, καταφέρνει πάντα κι έχει καλή αποδοχή. Τώρα φιλοδοξεί να πάει ακόμα καλύτερα και δείχνει ότι μπορεί.

Τέλος, εμφανίστηκε στο προσκήνιο και η ΔΗΜΑΡ στη συνεδρίαση της Τοπικής Οργάνωσης με την οποία προτάθηκε από το στέλεχος του κόμματος στον Πειραιά Νότη Ανανιάδη να κατέβει υποψήφια δήμαρχος η Μαρία Ρεπούση! Όμως το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Πάντως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Α΄ Πειραιά δείχνει να… καλοβλέπει μια τέτοια προοπτική.

Στους άλλους δήμους

Το τοπίο στους υπόλοιπους δήμους έχει διαμορφωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.

• Στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, ο Ιωακειμίδης μετά την ανεξαρτητοποίηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου έχει… σημάνει συναγερμό και έχει αρχίσει επαφές για να ενισχύσει το ψηφοδέλτιό του. Με δεδομένο ότι απέναντί του δεν υπάρχει κάποιος ικανός να τον αποκλείσει μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να ανησυχεί μια και οι ισχυρές συμμαχίες που είχε από την προηγούμενη περίοδο, όπως του Δήμου Σταματάτου, διατηρούνται.

Ο πρώην δήμαρχος Στ. Μπενετάτος δεν έχει καμία δυναμική και ο συνδυασμός του είναι υπό κατάρρευση, ο Στ. Λογοθέτης κινείται σε… ρηχά νερά, ο Ζαχαρόπουλος απλά αισιοδοξεί ότι θα τον στηρίξει κάποιο κόμμα, ο Κούλης Βρεττάκος αισθάνεται πολύ… μόνος μετά την αποχώρηση του Νίκου Μονέου, που κάνει δικό του συνδυασμό, ενώ ο Γιάννης Μαρωνίτης δεν θα κατέβει.

• Στον Δήμο Κορυδαλλού, όσο ο Σταύρος Κασιμάτης έχει τη στήριξη σημαντικών παραγόντων της τοπικής κοινωνίας, όπως του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, του Θ. Ευθυμιάδη και άλλων, δεν φαίνεται να έχει λόγους ανησυχίας. Ισχυρό αντίπαλο δέος αποτελεί σίγουρα ο Γιάννης Μελάς, αλλά παρά τον κόσμο που συρρέει καθημερινά στα γραφεία του η εκτίμηση είναι πως δεν φαίνεται να απειλεί τον δήμαρχο.

• Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο δήμαρχος Λουκάς Τζαννής προσπαθεί να κερδίσει έδαφος λίγο πριν από τις εκλογές αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Ο Ζαχαρίας Ζούπης κινείται δραστήρια και η μακροχρόνια εμπειρία του σίγουρα αποτελεί το μεγάλο του πλεονέκτημα, ενώ ερωτηματικό παραμένει ο Χρήστος Σαλαλές, που αν τελικά κατέβει θα αλλάξει τα δεδομένα. Ο ίδιος δεν λέει τίποτα αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι τόσο πολλοί εκείνοι που τον πιέζουν να θέσει υποψηφιότητα που δύσκολα θα αρνηθεί στο τέλος.

• Στον Δήμο Περάματος, οργανώνεται ο Γ. Λαγουδάκος, που θέλει όσο τίποτα να πάρει… ρεβάνς. Δεν είναι όμως εύκολα τα πράγματα γιατί το παρελθόν τον… κυνηγάει. Εξάλλου, οι υποψηφιότητες της Σοφίας Βοϊδονικόλα και του Γ. Πατσιλινάκου κάθε άλλο παρά αμελητέες μπορούν να χαρακτηριστούν. Κι εδώ, όμως, το παιχνίδι θα κριθεί από τη διείσδυση που έχει στην τοπική κοινωνία ο γιατρός Δημήτρης Θεοδωρολέας, του οποίου η κάθοδος στις εκλογές έγινε δεκτή με ενθουσιασμό σε πολλούς Περαματιώτες, που πιστεύουν ότι αποτελεί τον μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

• Τέλος, στη Σαλαμίνα, ο σημερινός δήμαρχος Γ. Τσαβαρής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του μετά τις εκλογές. Ήδη, την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη κλιμάκια του ΣΔΟΕ έκαναν εφόδους στο δημαρχείο και κατέσχεσαν πλήθος φακέλων και «σκληρών» δίσκων για να ελέγξουν υποθέσεις που έχουν επισημανθεί ως… προβληματικές. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους… σημαντικό ρεύμα έχει ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Σοφράς, έντιμος και καταξιωμένος παράγοντας της περιοχής και η Ρούλα Νάνου, η οποία πήρε και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Δεν έχει ανοίξει ακόμα τα… χαρτιά του, όσον αφορά το ποιον θα υποστηρίξει, ο πρώην δήμαρχος Αμπελακίων και εμβληματική προσωπικότητα της ΤΑ Μάριος Τραυλός, ο οποίος αποσύρθηκε νωρίς (για προσωπικούς λόγους) από την κούρσα για το δημαρχείο.


Σχολιάστε εδώ