Στο Μαξίμου το βλέπουν αλλιώς…

Τα αποτελέσματα έγιναν δεκτά με ανακούφιση από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές καθώς δείχνουν ότι περιορίζεται αισθητά το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, και ως εκ τούτου η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι δημοσκοπήσεις δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κ. Σαμαρά, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία τονίζει σε υπουργούς και στενούς του συνεργάτες ότι «το παιχνίδι είναι ανοιχτό» και πως «η μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα». Προσθέτουν ακόμη ότι το κλίμα για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τη Νέα Δημοκρατία θα βελτιωθεί περαιτέρω στη συνέχεια, καθότι το επόμενο τρίμηνο θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις, κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας. Αναφέρονται κατά βάση στο ζήτημα του πλεονάσματος, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί στις 23 Απριλίου κι ένα σημαντικό μέρος του θα διατεθεί για την ενίσχυση των ενστόλων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δεν συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κίνηση είναι εξόφθαλμα προεκλογική, ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κοινωνία και σε ορισμένες περιπτώσεις θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ζήτημα θα προκύψει και με τα κριτήρια που θα τεθούν για τη διανομή του πλεονάσματος, ποιες κατηγορίες πολιτών θα ενισχυθούν και ποιες όχι. Καταγράφονται ήδη ενστάσεις, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις ενώ διάσταση απόψεων υπάρχει και εντός της κυβέρνησης, αφού το ΠΑΣΟΚ ζητεί τα χρήματα να διατεθούν σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (ανασφάλιστους, χρόνια πάσχοντες κ.ά.). Και, πάντως, όχι σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου κι έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Πέραν του πλεονάσματος, στην κυβέρνηση περιμένουν «καλά νέα» και για το ζήτημα του δημοσίου χρέους. Όχι απαραίτητα με την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης από πλευράς δανειστών, αφού το ΔΝΤ, αλλά κυρίως οι ευρωπαίοι, έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Πιστεύουν ωστόσο -αυτό προκύπτει και από τις συζητήσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες, λένε- ότι τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα υπάρξει μια δημόσια δήλωση-δέσμευση των δανειστών ότι εντός του 2014 θα προχωρήσουν σε μέτρα ανακούφισης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Η αισιοδοξία του πρωθυπουργικού επιτελείου πηγάζει και από την εκτίμησή τους ότι με τον σταυρό προτίμησης οι ευρωεκλογές αποκτούν άλλη σημασία και κρισιμότητα. Ενώ η παρουσία κορυφαίων ονομάτων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα μειώσει και το ποσοστό της αποχής. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι με την πόλωση που θα επικρατήσει, τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων θα προσεγγίσουν αυτά που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Ορισμένες δημοσκοπήσεις, πάντως, τους διαψεύδουν, αφού δείχνουν ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται κοντά στο… ψυχολογικό όριο του 20%. Τα ποσοστά θα αυξηθούν όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών, επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τη διαδικασία των ευρωεκλογών. Αν θα είναι ενιαία η επικράτεια ή θα κατατμηθεί σε περιφέρειες ή αν θα είναι τέσσερις ή πέντε οι σταυροί προτίμησης σε κάθε ψηφοδέλτιο. Οι τελευταίες λεπτομέρειες επρόκειτο να συζητηθούν στην προγραμματισμένη για χθες συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Ως προς τις υποψηφιότητες, οι σχετικές συζητήσεις στη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη ξεκινήσει. Προχθές, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του την εκλεγμένη με τον ΛΑΟΣ ευρωβουλευτή Ν. Τζαβέλα, η οποία του ανακοίνωσε την απόφασή της να προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία. Η κ. Τζαβέλα θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο που θα ανακοινώσει η Λ. Συγγρού, όπου θα είναι και η Ντ. Μπακογιάννη, αν και συνομιλητές της επιμένουν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Υποψήφιοι θα είναι ακόμη η Μ. Γιαννάκου, ο Γ. Κουμουτσάκος, ο Κ. Καραμανλής (γιος του Αχιλλέα), η Ρόδη Κράτσα, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν στη λίστα θα είναι ο Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος, λόγω του σταυρού, από εκεί που περίμενε… διορισμό, λειτουργεί ανασταλτικά…


Σχολιάστε εδώ